Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ер-Рахман (Милостивиот)
#1
Rainbow 
СУРА

“ЕР-РАХМАН” (“Милостивиот”)

Медина - 78 ајети

Во името на Аллах , Милостивиот Сомилосен!


1. Милостивиот!

2. Кој го поучи со Кур’анот!

3. Он го создаде човекот!

4. Он го поучи да објаснува!

5. И Сонцето и Месечината одат по пресметаното!

6. И ѕвездите и стеблата паѓаат на сеџде.

7. И Он небото го подигна и одреди рамнотежа.

8. Да не ја преминувате границата на правдата.

9. И мерете исправно и не откинувајте!

10. И Он земјата ја растегна за битијата,

11. и на неа има овошје и урми обвиткани,

12. и жито со лисје и цвеќиња мирисни,

13. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

14. Он го создаде човекот од стврдната глина,

15. а џиновите ги создаде од пламен огнен,

16. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

17. Господарот на два истока и на два запада,

18. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

19. Ги оддели две мориња кои само се допираат:

20. меѓу нив има Препрека, и не се мешаат,

21. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

22. Од нив излегуваат бисери и мерџан,

23. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

24. Негови се и бродовите кои се издигаат во морето како брда,

25. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

26. И се што е на земјата е - минливо;

27. останува само Господарот твој, Вишниот и Почитуваниот,

28. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

29. И се што е на небесата и на Земјата - Него го моли. И секој ден Он е спремен за се,

30. па за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

31. Наскоро Ние ќе ве испразниме, о џинови и луѓе,

32. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

33. О дружино на џинови и луѓе, ако можете да ги преминете краиштата на небесата и на Земјата, преминете ги! Ќе ги преминете само со голема моќ,

34. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

35. Против вас ќе се испрати еден огнен пламен, и уште чад и не ќе можете да си помогнете,

36. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

37. Па, кога небото ќе испука и кога ќе стане црвено како на оган спржен зејтин,

38. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

39. Тоа е Ден во кој луѓето и џиновите нема да бидат прашани за гревовите свои,

40. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

41. Силниците ќе се познаваат по изгледот свој, па ќе бидат зграбени и за чела и за нозе,

42. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

43. Еве, ова е Џехеннемот кој го сметаа за лажен силниците!

44. Меѓу него и водата што врие ќе се движат,

45. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

46. А за оној што се плаши од стоењето пред Господарот свој ќе има две бавчи џеннетски,

47. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

48. И двете со раскошни стебла преполни,

49. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

50. Во тие две бавчи ќе има и извори два кои ќе течат,

51. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

52. Во нив ќе има и овошје, од секое по два вида,

53. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

54. Ќе бидат наслонети на дивани чии прекривачи ќе бидат од кадифе, а бербата во нив ќе биде блиска,

55. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

56. Во нив ќе има и такви со соборени погледи што не ги допрел пред нив ни човек ни џин,

57. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

58. Како да се бисер и мерџан,

59. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

60. Наградата за доброчинството е само доброчинството, зар не?

61. Па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

62. Освен тие две бавчи ќе има за нив и две други,

63. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

64. Темнозелени ќе бидат,

65. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

66. Во нив ќе има и два извора што прскаат,

67. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

68. Во нив има и овошје, и урми и шипки,

69. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

70. Во нив ќе има и убавици, предобри и прелични,

71. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

72. Хурии, во шатори скриени,

73. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

74. Не ги допрел пред нив ни човек ни џин,

75. па, за која благосостојба на Господарот ваш лажете!?

76. Ќе бидат потпрени на седишта: зелени, вчудоневидувачки, убави,

77. па, за која благосостојба за Господарот ваш лажете!?

78. Нека е возвишен Господарот твој, Вишниот и Благородниот!
Odgovori


Skoči na Forum: