Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kazivanje o Salihu a.s
#11
[18] Salih, alejhisselam, najvjerovatnije, nije bio prisutan kad se zbio taj gnusni čin ubistva Allahove deve. U svakom slučaju ni on ni vjernici koji su ga slijedili nisu bili u mogućnosti to spriječiti – u to nikako ne treba sumnjati, a dragi Allah, kao i uvijek, najbolje zna.

[19] Kur'an, 11:65.

[20] Kur'an, 26:157.

[21] Kako se prenosi riječ je o ranije pomenutom najvećem nesretniku Kudaru ibn Salifu i još osam njegovih jarana koji su mu pomogli u klanju deve i koji su, skupa s njim, bili glavni organizatori i inspriratori kako tog zločinačkog čina, tako i monstruozne urote protiv Saliha, alejhisselam.

[22] Podsjećamo da po lunarnom kalendaru naredni dan počinje već sa akšamom.

[23] Kad se kaže ''svi iz Semuda'', misli se na sve nevjernike. Naime, rekli smo da je, kako nam to izgleda logičnim a dragi Allah najbolje zna, toga istoga jutra nakon što ga je dragi Allah spasio od atentata prethodne noći, Salih, alejhisselam, skupa sa svim vjernicima napustio Semud. Tako su u njihovoj dolini ostali samo nevjernici i svi oni su osvanuli požutjelih lica.

[24] U izvorima se, istina, pominje da su samo dvije osobe zakratko preživjele kataklizmu. Jedna je navodno bila neka starica koja je preživjela samo radi toga da bi mogla otići do prvoga susjednog naroda i obavijestiti ih o užasnoj propasti Semuda. Umrla je čim im je prenijela vijest i napila se vode. A, druga zakratko preživjela osoba bio je izvijesni Ebu Regal za koga nam hadisi kažu da je izbjegao kaznu samo zato što se te noći zatekao u mubarek prostoru Mesdžidul-Harama (koji je u to doba bio pust). Ali, čim ga je napustio i njega je zadesilo isto što i njegov narod. Hadisi dalje kazuju da je Muhammed, alejhisselam, ashabima pokazao njegov kabur i rekao im da je u kaburu uz njega, kao znak, ukopana i jedna zlatna grančica koju su ljudi doista i pronašli. Dragi Allah zna najbolje.

[25] Kazivanje o Resulullahu, Muhammedu, alejhisselam, naslov ''Iza džāe nasrullahi vel feth – Kad Allahova pomoć i pobjeda dođu'', podnaslov ''Pohod na Tebuk''.

[26] Dr. Tarik Suvejdan, ''Vjerovjesnici i njihovi narodi – pouke i poruke'', str. 107,108.

[27] Časni Kur'an (29:38 i 27:52) kaže da su ostaci domova uništenih naroda Āda i Semuda vidljivi ljudima kako bi mogli izvući pouku.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kazivanje o Idrisu, a.s Media 7 455 28-12-2023.18:43
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Kazivanje o Lutu a.s Media 6 1.501 12-03-2023.20:43
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Kazivanje o Hūdu a,s Media 11 1.674 08-03-2023.18:23
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: