Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čuvanje zdravlja
#1
Lightbulb 
Značaj zdravlja u islamu

Zdravlje je jedna od najvćih Allahovih darova čovjeku. Čovjek je obavezan čuvati svoje zdravlje, a isto tako je zabranjeno uništavati svoje zdravlje. Zdravlje se može iskoristiti na pozitivan ili negativan način. Poslanik nas savjetuje da zdravlje iskoristimo prije bolesti. Čovjek treba biti zahvalan Allahu dž.š. na blagodati zdravlja. Kada se čovjek razboli on je obavezan tražiti lijek. Alllah je taj koji daje i bolest i lijek, ali čovjek treba uradit sve što je do njega kako do bolesti ne bi došlo.

Da bi čovjek bio zdrav potrebno je ispuniti tri osnovna uslova:

Higijena

Poslanik a.s. je rekao: ”Pet stvari se ubraja u prirodna obilježja čovjeka: obrezivanje – sunećenje, brijanje dlaka oko stidnih mjesta – genitalija, skraćivanje brkova, rezanje noktiju i čupanje dlaka ispod pazuha.”

Poslanik a.s. je rekao:”Posudu iz koje je pas lokao operite sedam puta vodom i jedanput zemljom.”

Kao što je naređeno čuvanje lične higijene, naređeno je čuvanje okoline/prirode. Čovjek će biti nagrađen ili kažnjen za kupljenje ili bacanje, makar, jednog papirića.

Više o higijeni pogledati u lekciji “Lična higijena.”

2. Fizička aktivnost – sport

Islam je religija koja podjednako pažnje posvećuje i tijelu i duhu. Baviti se sportom je sunnnet. Sport je dozvoljen i muškarcima i ženama. Poslanik se bavio trčanjem, hrvanjem…dok Omer r.a. kaže: “Podučite vašu djecu plivanju, gađanju i jahanju konja”

Postoje i određeni sportovi koji nisu dozvoljeni. Da bi sport bio dozvoljen treba ispuniti sljedeće uvjete:

-Da ne nanosi štetu ni dunjaluku niti ahiretu

-Da se ne zapostave svoje svakodnevne obaveze

-Da se ne udara u lice (npr. boks)

-Da se ne nehumano iskorištavaju životinje (npr. korida)

3. Hrana

Ishrana je veoma bitna za zdravlje čovjeka. U islamu je dozvoljeno jesti sve što je korisno, lijepo i čisto. Nije dozvoljeno pretjerivati sa jelom i pićem, bez obzira o kojoj je hrani riječ. Poslanik nam preporučuje da prestnemo jesti kada nam je najslađe.

Poslanik a.s. kaže: ‘’Najgora posuda koju čovjek može napuniti je njegov stomak. Nekoliko zalogaja koji mogu čovjeka držati uspravnim su mu dovoljni. Ali, ako on mora jesti više, onda neka napuni jednu trećinu hranom, jednu trećinu vodom, a jednu trećinu neka ostavi za lahko disanje.“

ØMuslimanima je zabranjeno konzumirati sve što je štetno i nečisto (svinjsko meso, krv, meso uginule životinje, alkohol, cigarete, droga…)
Odgovori


Skoči na Forum: