Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Šta je to higijena?
#1
Question 
Higijena je skup aktivnosti kojim održavamo čistoću našeg tijela, odijela, obuće, kako bi sačuvali fizičko i duševno zdravlje.

Šta je to čistoća po islamu?

Čistoća je pola vjere.

Zbog čega je bitna higijena?

-Kako bi sačuvali svoje fizičko i duševno zdravlje.

-Kako bi bili lijepi.

– Allah voli one koji se mnogo čiste.

Kako postižemo ličnu higijenu

REDOVNIM KUPANJEM

Sunnet se okupati pred džumu, petkom, i pred bajram. Musliman se treba kupati kad god se ukaže potreba i prilika. Minimalno jedanput sedmično.

2. PEREMO RUKE PRIJE I POSLIJE JELA

Allah će nam upisati dobro djelo, ako budemo prali ruke prije i poslije jela, jer je tako radio naš Poslanik Muhammed a.s.

Poslanik a.s. kaže: „Ko zaspi sa rukama masnim od hrane, ne opravši ih, pa mu se nešto desi, neka nikoga ne kori, osim samog sebe.”

3. REDOVNO ČEŠLJAMO KOSU

Poslanik s.a.v.s. rekao: “Ko ima kosu neka je poštuje i cijeni.”

Poštivanje kose se postiže njenim čišćenjem, češljanjem, namirisavanjem i uljepšavanjem njenog oblika i izgleda. Muhammed a.s. je prezirao da čovjek ima neurednu kosu, jer je takav šejtan.

“Allahov Poslanik s.a.v.s. je bio u džamiji. Ušao je neki čovjek razbarušene kose i brade. Poslanik je pokazao rukom na njega, ako da mu naređuje da poporavi kosu i bradu. On je to i učinio, pa se je vratio. Vjerovjesnik s.a.v..s reče: ”Zar ovo nije bolje, nego li da neko od vas dođe razbarušene kose kao da je šejtan?!”.

4. REDOVNO PEREMO ZUBE

Zube su prali svi Božiji Poslanici. Zube trebamo prati prije svkog namaza,nakon što se probudimo, kada uđemo u kuću, poslije jela….

5. UZIMAMO ABDEST

Sunnet je uzeti abdest pred spavanje i biti non stop pod abdestom, dok je stroga obaveza uzeti abdest kada želimo klanjati.

6. SIJEČEMO NOKTE

Musliman ne smije imati duge nokte. Najbolje sjeći nokte petkom prije džume. Nije zabranjeno sjeći nokte utorkom i naveče, kao ni bilo kojim drugim danom.

7. PEREMO SE NAKON PRIRODNE NUŽDE

Muslimani su dužni da se peru i nakon velike i male nužde. Voda najbolje sredstvo za pranje. Peremo se lijevom rukom. Prvo peremo spolni organ, pa tek onda analni otvor.

8. OBLAČIMO ČISTU ODJEĆU

Zabranjeno je klanjati u prljavoj odjeći (krv, gnoj, urin, izmet, alkohol…). Zabranjeno je držati psa u kući. Kuća u kojoj se nalazi pas, alkohol, slika, ne ulaze meleki.

Šta proučiti prije ulaska u WC?

WC je prljavo mjesto, a na prljavim mjestima se okupljaju džini. Dok smo u WC-u ne smijemo ništa učiti, zbog toga učimo prije ulaska u WC.

Dova prije ulaska u WC glasi: ALLAHUMME INNI E’UZU BIKE MINEL-HUBSI VEL-HABAIS! (kako bi se zaštitili od džina).

Nakon izlaska iz WC-a učimo: GUFRANEKE!

Pravila vezana za WC

– Ulazimo lijevom, a izlazimo desnom nogom

– Prilikom obavaljanje nužde ne okrećemo se prema kibli

– Malu nuždu obavljamo čučeći (i muško i žensko)

– Čuvamo tijelo i odijelo od mokraće i izmeta

– Ne pričamo u WC-u.

Gdje ne smijemo vršiti nuždu?

– Po putevima i hladovima

– U stajaću vodu

– Ispod plodnog drveta

– U rupe u zemlji.
Odgovori


Skoči na Forum: