Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
5 Al-Ma’idah Miza
#1
Rainbow 
AL-MA'IDAH

Miza
5:1

O, vi, ki verujete! Izpolnjujte zaveze! Dovoljuje se vam živina, razen tista, ki vam bo omenjena. Ne dovoljujte sami sebi lova, ko ste v stanju ihrama . Resnično, Allah razsoja, kakor sam želi.
5:2

O, vi, ki verujete! Ne kršite predpisov Allahovih obredov in svetega meseca, ne prepovedujte darovanja žrtvene živine, niti ogrlic (za označevanje romarjev ali žrtvene živine), in ne odobravajte boja s tistimi, ki prihajajo k El-Bejtul-Haramu, želeč dobrote in zadovoljstva od svojega Gospodarja. Ko se za vas konča stanje ihrama, lahko lovite. Naj vas sovraštvo do neke skupine ljudi, ki vas je odvrnila od El-Mesdžidul-Harama, ne prisili k temu, da bi vi napadli. In pomagajte drug drugemu v birru in bogaboječnosti in ne pomagajte drug drugemu v grehu in napadanju. In pazite se Allaha. Allah zares ostro kaznuje.
5:3

Prepovedani so vam mrhovina, kri, svinjina, tisto, kar je posvečeno nekomu drugemu kot Allahu, ter vsaka žival, ki je zadavljena, udarjena, strmoglavljena, z rogom nabodena in tista, ki jo je oklala zver – razen teh (živali), ki ste jih (predpisano) zaklali (pred smrtjo) – in to, kar je zaklano na žrtveniku. (Prepovedano) pa vam je tudi vedeževanje s puščicami (in kockanje). To je nepokorščina! Danes so tisti, ki ne verujejo, izgubili upanje glede vaše vere, zato se ne bojte njih, temveč Mene. Danes sem vam izpopolnil vašo vero in vam dopolnil Svoj blagoslov. In zadovoljen sem s tem, da je islam vaša vera. Kdor pa bo prisiljen zaradi težke sestradanosti (jesti prepovedano), ne da bi se hotel namenoma pregrešiti, Allah je Tisti, ki odpušča, Usmiljeni.
5:4

Sprašujejo te, kaj jim je dovoljeno (jesti). Reci: “Dovoljeno vam je vse, kar je dobro, in vse, kar nalovijo (lovske) živali, ki jih učite loviti, kakor vas je Allah podučil. Zato jejte, kar vam ulovijo, in (pri lovu) omenite Allahovo ime. In bojte se Allaha. Allah zares hitro poravna račune.”
5:5

Od danes so vam dovoljene vse dobre jedi in hrana tistih, ki jim je dana Knjiga. Tudi vaša hrana je dovoljena njim. Dovoljene so vam krepostne ženske med vernicami in krepostne ženske tistih, ki jim je bila dana Knjiga pred vami, če jim izročite poročne darove, da bi težili h kreposti, ne pa da bi se vdajali razvratu in jih jemali za priležnice. Tistemu pa, ki ne veruje, bodo njegova dejanja uničena in na onostranstvu bo eden od pogubljenih.
5:6

O, vi, ki verujete! Ko vstanete k molitvi, si umijte obraze in roke do komolcev ter si otrite glavo, nato pa si umijte noge do gležnjev. Če ste džunubi , se očistite. Če ste bolni, potujete, ste opravili potrebo ali ste se dotaknili žena, a ne najdete vode, poiščite čisto zemljo in si z njo otrite svoj obraz in roke. Allah vam ne želi povzročati nelagodja, temveč vas želi očistiti in dopolniti Svoj blagoslov do vas, da bi bili hvaležni.
5:7

In spomnite se Allahovega blagoslova do vas in zaobljube, s katero vas je zavezal, ko ste rekli: “Slišali smo in se pokoravamo!” Bojte se Allaha. Allah pa zares vè vse o tem, kar je v prsih.
5:8

O, vi, ki verujete! Bodite vztrajni glede resnice zaradi Allaha, pričajte po pravici in naj vas sovraštvo do nekega naroda ne zanese, da ne bi bili pravični. Bodite pravični, to je bližje bogaboječnosti. In bojte se Allaha, saj Allah zares vè vse, kar počnete.
5:9

Allah je obljubil tistim, ki verujejo in opravljajo dobra dela, odpuščanje in veliko nagrado.
5:10

Tisti, ki pa ne bodo verovali in bodo zanikali Naše ajete bodo pripadniki Pekla.
5:11

O, vi, ki verujete! Spomnite se Allahovega blagoslova do vas. Ko so ljudje hoteli položiti roke na vas, je On zadržal njihove roke proč. Allaha se bojte in le na Allaha naj se zanašajo verniki.
5:12

Allah je vzel zaobljubo od potomcev Izraelovih in mednje smo postavili dvanajst poglavarjev. In Allah je rekel: “Jaz sem resnično z vami.” Če boste vzpostavili molitev, dajali zekat, verovali v Moje poslance in jih podprli ter dali Allahu lepo posojilo, bom od vas zagotovo odstranil vaše grehe in vas popeljal v rajske vrtove, pod katerimi tečejo reke. Toda tisti izmed vas, ki tudi po tem ne veruje, je zašel s Prave poti.
5:13

A zaradi kršitve njihove zaobljube smo jih prekleli in storili smo, da so njihova srca trda. Oni so izkrivljali besede v njihovem pravem pomenu in pozabili so del tistega, na kar so bili opomnjeni. Pri njih boš neprestano videl izdajalstvo, razen le pri peščici med njimi ne boš. Odpusti jim in spreglej. Allah resnično ljubi dobrodelnike.
5:14

Od tistih, ki govorijo: “Mi smo kristjani.”, smo vzeli zaobljubo, potem pa so pozabili na del tistega, na kar so bili opomnjeni, zato smo izzvali med njimi sovraštvo in mržnjo vse do Sodnega dne. Allah jih bo obvestil o tem, kar so počeli.
5:15

O, pripadniki Knjige! K vam je že prišel naš poslanec, da bi vam pojasnil veliko tega, kar ste prikrivali od Knjige, in mnogo od tega bo namenoma spregledal. Od Allaha je k vam že prišla svetloba in jasna Knjiga,
5:16

s katero Allah usmerja h potom miru tiste, ki iščejo Njegovo zadovoljstvo, jih vodi iz tem v svetlobo z Njegovim dovoljenjem in jih usmerja na Pravo pot.
5:17

Že so neverniki tisti, ki govorijo: “Allah je resnično Mesija, Marijin sin.” Reci: “Kdo lahko prepreči Allahu, da uniči Mesijo, Marijinega sina, njegovo mater in vse tiste, ki so na Zemlji, če On to hoče?” Allahu pripada oblast nad nebesi in nad Zemljo in nad vsem, kar je med njima. Ustvarja, kar hoče, in Allah je zares zmožen storiti karkoli.
5:18

Judje in kristjani pravijo: “Mi smo Allahovi otroci in Njegovi ljubljenci.” Reci: “Zakaj vas potem kaznuje za vaše grehe?” Ne! Vi ste zgolj ljudje, le eni od vseh tistih, ki jih je On ustvaril. On odpušča, komur hoče, in kaznuje, kogar hoče. In Allahu pripada oblast nad nebesi in nad Zemljo in nad vsem, kar je med njima, in k Njemu se bo vse vrnilo.
5:19

O, pripadniki Knjige! Po dolgem obdobju, ko ni bilo poslancev, je k vam prišel naš poslanec, da bi vam pojasnil (pravo vero) in da tako ne bi govorili: “K nam ni prišel prav noben prinašalec radostnih novic, niti svarilec.” Vendar pa je k vam prišel prinašalec radostnih novic in svarilec. In Allah je zares zmožen storiti karkoli.
5:20

In (spomni se,) ko je Mojzes rekel svojemu narodu: “O, narod moj! Spomnite se Allahovega blagoslova do vas, ko je nekatere med vami naredil za glasnike vere, vas naredil za vladarje in vam dal nekaj, kar ni dal nikomur na svetu.
5:21

O, narod moj! Vstopite v Sveto zemljo, ki jo je Allah določil za vas, in ne obrnite se proč (od bojevanja), da ne postanete poraženci.”
5:22

Rekli so: “O, Mojzes! Resnično je v njej mogočen, nasilen narod in ne bomo stopili vanjo, dokler oni ne odidejo iz nje. Če jo zapustijo, bomo stopili vanjo.”
5:23

Dva moža od tistih, ki so se bali in katerima je Allah naklonil svoj blagor, sta rekla: “Vstopite k njim skozi vrata! In ko boste vstopili skozi njih, boste zagotovo zmagali. Le na Allaha se zanesite, če ste zares verniki.”
5:24

Rekli so: “O, Mojzes! Nikoli ne bomo vstopili vanjo, dokler so oni v njej. Pojdita ti in tvoj Gospodar pa se bojujta. Mi bomo sedeli tukaj.”
5:25

Rekel je: “O, moj Gospodar! Nad nikomer nimam moči, razen nad seboj in svojim bratom, zato razsodi med nami in med grešnim narodom.”
5:26

Rekel je (Allah): “Ona je zares prepovedana njim za štirideset let, ko bodo blodili po zemlji, zato naj ti ne bo žal grešnega naroda.”
5:27

In povej jim po resnici priliko o Adamovih dveh sinovih. Ko sta žrtvovala svoji daritvi in je bilo od enega sprejeto in od drugega ne. Rekel je: “Zagotovo te bom ubil. ” (Prvi) je rekel: “Resnično! Allah sprejema le od bogaboječih.
5:28

Če bi ti dvignil roko name, da me ubiješ, jaz ne bi dvignil roke nate, da te ubijem. Jaz se zares bojim Allaha, Gospodarja vseh svetov.
5:29

Želim ti, da se vrneš z mojim in svojim grehom in postaneš eden od pripadnikov Ognja. In to je kazen za zločince. ”
5:30

Njegova duša ga je napeljala k bratomoru pa ga je ubil in postal eden od poražencev.
5:31

Allah je poslal krokarja, ki je grebel po Zemlji, da bi mu pokazal, kako naj zakoplje bratovo truplo. Rekel je: “Gorje meni! Mar nisem sposoben, da bi kot ta krokar zakopal bratovo truplo?” In postal je skesanec.
5:32

Zaradi tega smo predpisali potomcem Izraela: če kdo ubije osebo, ki ni nikogar ubila, niti ni širila zla na Zemlji, se šteje, kot da bi ubil vse ljudi. In tisti, ki nekomu reši življenje, se šteje, kot da bi vsem ljudem rešil življenja. Naši poslanci so že prišli k njim z jasnimi dokazi, a so nato mnogi med njimi prestopili prav vse meje na Zemlji.
5:33

Kazen za tiste, ki se bojujejo proti Allahu in Njegovemu poslancu in ki širijo zlo po Zemlji je, da bodo ubiti, križani, da jim bosta navzkrižno odsekani roka in noga ali da bodo pregnani z Zemlje. To je za njih ponižanje na tem svetu, na onem svetu pa bodo deležni težkih muk;
5:34

vendar ne tisti, ki so se pokesali, preden ste jih nadvladali. In vedite, da je Allah Tisti, ki odpušča, Usmiljeni.
5:35

O, vi, ki verujete! Bojte se Allaha, hrepenite v iskanju načina, kako boste prišli do Njega in borite se na Njegovi poti, da bi lahko bili uspešni.
5:36

Če bi tisti, ki ne verujejo, imeli vse, kar je na Zemlji, in še enkrat toliko, da bi se s tem odkupili za trpljenje ob Dnevu vstajenja, to ne bi bilo sprejeto in njim pripadajo boleče muke.
5:37

Želeli bodo izstopiti iz Ognja, vendar pa ne bodo izstopili. Njim pripadajo trajne muke.
5:38

Tatu in tatici odsekajte roke. To naj jima bo kazen za storjeno delo in opomin od Allaha. Allah je Vsemogočen in Moder.
5:39

Kdor pa se bo po storjenem zločinu pokesal in poboljšal, mu bo Allah zagotovo odpustil. Kajti Allah je Tisti, ki odpušča, in je Usmiljen.
5:40

Mar ne veš, da Allahu pripada oblast nad nebesi in Zemljo? Kaznuje, kogar hoče, in odpušča, komur hoče. In Allah je zmožen storiti karkoli.
5:41

O, Poslanec! Naj te ne žalostijo tisti, ki hitijo v nevero med tistimi, ki so s svojimi usti govorili: “Verujemo!”, toda njihova srca ne verujejo, in tudi tisti ne med judi, ki stalno poslušajo laži in druge ljudi, ki k tebi niso prišli, tiste, ki izkrivljajo besede v njihovem pravem pomenu ter govorijo: “Če vam bo to dano, potem to sprejmite, če pa vam ne bo, se tega pazite!” Kogar Allah želi preizkušati, mu ti pred Allahom ne moreš prav nič pomagati. To so tisti, ki jim Allah ne želi očistiti src. Na tem svetu bodo deležni ponižanja, na onem pa težkih muk.
5:42

Stalno poslušajo laži in stalno jedo tisto, kar je prepovedano. Če pridejo k tebi, jim presodi ali pa se ne oziraj na njih. In če se ne boš oziral na njih, ti ne bodo prav nič škodovali. Če pa jim boš sodil, jim sodi pravično. Allah resnično ljubi pravične.
5:43

Kako to, da sprejemajo, da razsojaš med njimi, ko pa imajo Toro, v kateri so Allahovi predpisi; nato se (po tvoji razsodbi) obračajo proč, takšni pa niso verniki.
5:44

Mi smo resnično razodeli Toro, v kateri sta vodilo in svetloba. Po njej so judom sodili glasniki vere, ki so se predali (Allahu), pobožnjaki in rabini s tistim, kar jim je bilo zaupano glede čuvanja Allahove knjige, in bili so ji priča. Zato se ne bojte ljudi, temveč se bojte Mene in ne prodajajte Mojih ajetov za majhno vrednost. Tisti, ki ne sodijo po tem, kar je objavil Allah, so pravi neverniki.
5:45

V njej smo predpisali: “Življenje za življenje, oko za oko, nos za nos, uho za uho, zob za zob in za poškodbo povračilo v enaki meri.” Kdor pa za miloščino da odpuščanje, mu bo to odkup za grehe. Tisti, ki ne sodijo po tem, kar je objavil Allah, so pravi krivičneži.
5:46

In po njihovih sledeh smo poslali Jezusa, Marijinega sina, ki je potrdil resničnost tega, kar je bilo pred njim v Tori. In dali smo mu Evangelij, v katerem sta vodilo in svetloba, potrjujoč resničnost tega, kar je bilo pred njim v Tori, ter vodilo in poduk bogaboječim,
5:47

ter da sodijo pripadniki Evangelija po tem, kar je objavil Allah v njem. Tisti, ki ne sodijo po tem, kar je objavil Allah, so se odcepili od vere.
5:48

Razodeli smo ti Knjigo (o, Muhammed) z resnico, potrjujoč resničnost tistega, kar je bilo pred njo od knjig, in da bedi nad njimi. Zato razsojaj med njimi po tem, kar je objavil Allah, in ne sledi njihovim strastem namesto tistega, kar ti je prišlo od Resnice. Vsakemu izmed vas smo predpisali zakon in jasno pot. Če bi Allah hotel, bi vas vse ustvaril od ene vere, toda hoče, da vas skuša, s tem, kar vam je dal. Zatorej hitite z dobrimi deli. Vsi se boste vrnili k Allahu in On vas bo obvestil o tem, v čemer ste se razhajali.
5:49

In razsojaj med njimi po tem, kar je objavil Allah, in ne sledi njihovim strastem. Pazi se njih, da te ne zapeljejo v skušnjavo proč od nečesa, kar ti je objavil Allah. Če se obrnejo proč, vedi, da jih želi Allah prizadeti zaradi nekaterih njihovih grehov, kajti mnogi ljudje so zares grešniki.
5:50

Mar hrepenijo, da se jim sodi, kot v dobi neznanja (nevere)? In kdo je boljši razsodnik od Allaha narodu, ki dojema?
5:51

O, vi, ki verujete! Ne jemljite si judov in kristjanov za pristne prijatelje in zaveznike. Oni so pristni prijatelji in zavezniki drug drugemu. Kdor od vas si jih vzame za pristne prijatelje in zaveznike, je eden izmed njih. Allah pa ne bo usmeril krivičnih ljudi na Pravo pot.
5:52

Vidiš tiste, v katerih srcih je bolezen, kako jim hitijo in govorijo: “Bojimo se, da nas prizadene nesreča!” A morda bo Allah dal zmago ali nekaj drugega od Sebe pa se bodo kesali zaradi tega, kar so skrivali v sebi.
5:53

Tisti, ki verujejo, pravijo: “Ali so to tisti, ki so prisegli pri Allahu – z najmočnejšo prisego – da so resnično z vami?” Njihova dejanja so uničena in postali so pogubljenci.
5:54

O, vi, ki verujete! Če kdo med vami zavrže svojo vero, bo Allah pripeljal ljudi, ki jih On ljubi in ki ljubijo Njega; ki bodo ponižni do vernikov in ponosni do nevernikov. Na Allahovi poti se bodo borili in nikogaršnjih očitkov se ne bodo bali. To je Allahova dobrota, ki jo On daje, komur hoče. Allah je Vseobsežen in Vseveden.
5:55

Vaši zaščitniki so zgolj Allah, Njegov poslanec in tisti, ki verujejo, vzorno opravljajo molitev, dajejo zekat in se priklanjajo.
5:56

In kdor si vzame za zaščitnike Allaha, Njegovega poslanca in tiste, ki verujejo – Allahova skupina bo zagotovo zmagala.
5:57

O, vi, ki verujete! Ne jemljite za pristne prijatelje in zaveznike tistih, ki so vzeli vašo vero za posmeh in igro, med tistimi, ki so prejeli Knjigo pred vami in nevernikov. Bojte se Allaha, če ste verniki.
5:58

In ko kličete k molitvi, imajo to za posmeh in igro. To je zato, ker so ljudje, ki ne dojemajo.
5:59

Reci: “O, pripadniki Knjige! Ali nam zamerite zgolj to, da verujemo v Allaha, v tisto, kar nam je bilo objavljeno, in kar je bilo objavljeno pred tem in ker je večina izmed vas docela nepokornih?”
5:60

Reci: “Ali naj vas obvestim o še hujši Allahovi kazni od tega? Tiste, katere je Allah preklel, nad katerimi se je razsrdil in naredil iz njih opice, svinje ter častilce taguta. Takšni so na še slabšem mestu in še bolj so zatavali s Prave poti.”
5:61

Ko prihajajo k vam, govorijo: “Verujemo,” prihajajo pa z nevero (v sebi) in takšni tudi odidejo. Allah najbolje ve tisto, kar so tajili.
5:62

Mnoge med njimi vidiš, kako hitijo v greh, napadanje ter k uživanju tistega, kar je pridobljeno na prepovedan način. Kako je le bedno to, kar delajo!
5:63

Ko bi jih le pobožnjaki in rabini odvrnili od grešnega govorjenja ter uživanja tistega, kar je pridobljeno na prepovedan način. Kako je samo bedno to, kar počnejo.
5:64

Judje so rekli: “Allahova roka je stisnjena!” Naj bodo stisnjene njihove roke in naj bodo prekleti zaradi tega, kar so govorili! Ne, Allahovi roki sta odprti in z njima deli, kakor hoče. Mnogim med njimi bo to, kar ti je bilo razodeto od tvojega Gospodarja le povečalo zablodo in nevero. Mednje smo vsadili sovraštvo in prezir vse do Sodnega dne. Vsakič ko zanetijo vojni ogenj, ga Allah pogasi. Prizadevajo si sejati zlo po Zemlji, Allah pa ne mara tistih, ki širijo zlo.
5:65

Če pa bi pripadniki Knjige verovali in se bali Allaha, bi jim odpustili njihove grehe in jih popeljali v rajske vrtove blaženosti.
5:66

Ko bi se dosledno držali Tore, Evangelija in tega, kar jim je bilo spuščeno od njihovega Gospodarja (Kur’ana), bi tako lahko jedli prav vse, tako od zgoraj kot od spodaj pod njihovimi nogami. Med njimi je tudi skupina zmernih ljudi, vendar pa mnogi od njih zelo slabo ravnajo.
5:67

O, Poslanec! Oznanjaj to, kar ti je bilo spuščeno od tvojega Gospodarja. Če tega ne storiš, potem nisi dostavil Njegove poslanice. Allah te bo varoval pred ljudmi. Allah zares ne vodi nevernih ljudi na Pravo pot.
5:68

Reci: “O, pripadniki Knjige! Vi niste na ničemer, dokler se dosledno ne držite Tore, Evangelija in tistega, kar vam je bilo spuščeno od vašega Gospodarja (Kur’ana). Mnogim med njimi bo to, kar ti je bilo spuščeno od tvojega Gospodarja, le povečalo zablodo in nevero. Zato nikar ne žaluj za nevernimi ljudmi.”
5:69

Tisti, ki so verovali, in judje in Sabejci in kristjani; za tiste, ki bodo v Allaha in Zadnji dan verovali in dobra dela opravljali, ne bo strahu in ne bodo žalovali.
5:70

Od potomcev Izraela smo vzeli zaobljubo in jim poslali Naše poslance. Vsakič ko je prišel k njim poslanec s tem, kar jim ni godilo, so del poslancev obtožili laganja, del njih pa umorili.
5:71

Mislili so, da ne bodo padli v skušnjavo, zato so ostali slepi in gluhi. Zatem jim je Allah odpustil, vendar jih je večina nato ostala slepa in gluha. Allah ima neomejen vpogled v tisto, kar počnejo.
5:72

Zagotovo so neverniki tisti, ki govorijo: “Allah je Mesija, Marijin sin.” Mesija pa je rekel: “O, potomci Izraela! Častite Allaha, mojega in vašega Gospodarja!” Tistemu, ki si poleg Allaha vzame nekoga ali nekaj za boga, bo Allah prepovedal Raj in njegovo zatočišče bo Ogenj. Krivičnežem pa nihče ne bo pomagal!
5:73

Zagotovo so neverniki tisti, ki govorijo: “Allah je eden izmed treh. ” In ni nobenega boga razen Enega Boga. In če ne prenehajo tako govoriti, bodo tiste, ki so zablodili v nevero, zares doletele boleče muke.
5:74

Mar se oni ne bi pokesali Allahu in prosili Njegovega odpuščanja? In Allah je Odpuščajoči in Usmiljeni.
5:75

Mesija, Marijin sin, ni drugega kot poslanec, pred katerim so že bili poslanci. In njegova mati je potrjevala resnico. Bila sta jedla hrano ! Poglej, kako jim pojasnjujemo ajete, nato poglej, kako se obračajo (od resnice).
5:76

Reci: “Mar častite poleg Allaha to, kar vam ne more ne škodovati ne koristiti? Medtem ko je Allah Tisti, ki vse sliši in Vsevedni.”
5:77

Reci: “O, pripadniki Knjige! Ne pretiravajte v vaši veri z neresnicami in ne sledite strastem ljudi, ki so že zablodili od prej in so mnoge zapeljali ter so še sami zatavali s Prave poti.”
5:78

Na jeziku Davida in Jezusa, Marijinega sina, so bili prekleti tisti potomci Izraela, ki so postali neverniki, zato ker se niso pokoravali, in zato, ker so napadali.
5:79

Drug drugega niso odvračali od zla, ki so ga počeli. Kako bedno je to, kar so počeli!
5:80

Mnoge med njimi vidiš, kako vzamejo za zaveznike in pristne prijatelje tiste, ne verujejo. Bedno je tisto, kar so si pripravili, da se je Allah razsrdil nanje in da bodo večno deležni muk.
5:81

Če pa bi verovali v Allaha, v glasnika vere in v tisto, kar mu je bilo razodeto, jih ne bi jemali za zaveznike in pristne prijatelje, vendar je veliko med njimi grešnikov.
5:82

Na najhujše sovraštvo ljudi do vernikov boš zagotovo naletel pri judih in malikovalcih. In ugotovil boš, da so najbližje v naklonjenosti vernikom tisti, ki pravijo: “Mi smo kristjani.” To je zato, ker so med njimi duhovniki ter menihi in ker jih ne prevzema napuh.
5:83

In ko slišijo, kar je bilo razodeto Poslancu, vidiš, kako njihove oči preplavijo solze zato, ker so spoznali resnico. Pravijo: “Gospodar naš, verujemo, zato nas vpiši med tiste, ki pričajo.
5:84

In zakaj naj ne bi verovali v Allaha in v Resnico, ki je prišla k nam? In hrepenimo, da nam dà naš Gospodar, da vstopimo (v Raj) s krepostnimi ljudmi. ”
5:85

Allah pa jih bo nagradil za to, kar so dejali, z rajskimi vrtovi, izpod katerih tečejo reke, večno bodo v njih. In to je nagrada dobrodelnikom.
5:86

In tisti, ki niso verovali in so trdili za Naše ajete, da so laž, so pripadniki Pekla.
5:87

O, vi, ki verujete! Ne prepovedujte si dobrih stvari, ki vam jih je Allah dovolil, in ne napadajte! Allah resnično ne mara napadalcev.
5:88

In jejte od tega, s čimer vas je Allah oskrbel, kar je dovoljeno in dobro. In bojte se Allaha, v katerega verujete.
5:89

Allah vas ne krivi za nenamerne prisege, vendar vas krivi, če prisežete s trdnim namenom. Odkup za prelomljeno prisego pa je, da nahranite deset siromakov z običajno hrano, s katero hranite svojo družino, ali da jim daste oblačila ali da osvobodite sužnja. Kdor pa tega ne zmore, naj se posti tri dni. To je odkup za prelomljene prisege, če ste prisegli. Zato varujte svoje prisege. Tako vam Allah pojasnjuje Svoje predpise, da bi bili hvaležni.
5:90

O, vi, ki verujete! Hamr (opojne pijače ali sredstva), igre na srečo, žrtveni kamni, vedeževalske puščice so gnusne stvari, delo satana. Zato se izogibajte temu, da bi lahko bili uspešni.
5:91

Satan želi s hamrom (opojnimi pijačami ali sredstvi) in igrami na srečo med vami povzročiti sovraštvo in prezir ter vas odvrniti od omenjanja Allaha in od molitve. Mar ne boste že odnehali?
5:92

In pokoravajte se Allahu in pokoravajte se poslancu ter bodite previdni! Če pa se obrnete proč, tedaj vedite, da je dolžnost Našega poslanca zgolj jasno dostaviti (sporočilo vere).
5:93

Za tiste, ki verujejo in opravljajo dobra dela, ni greha, v tem, kar so pojedli (v preteklosti), če so bili bogaboječi, so verovali in opravljali dobra dela, nato pa so ostali bogaboječi, verujoči in so zatem še bolj bogaboječi in bolj krepostni. Allah pa ljubi krepostne.
5:94

O, vi, ki verujete! Allah vas bo skušal z lovom, ki bo na dosegu vaših rok in vaših sulic, da bi Allah imel dokaz, kdo je tisti, ki se Ga boji, čeprav Ga ne vidi. Toda, kdorkoli zatem še stori prekršek, bo deležen bolečih muk.
5:95

O, vi, ki verujete! Ne ubijajte divjadi, ko ste v stanju ihrama. Kdor pa jo namerno ubije, mora za kazen podariti eno glavo živine, ki je po presoji dveh razsodnikov izmed vas enakovredna tej (ubiti), in jo prinesti do Ka’be ali se odkupiti tako, da nahrani siromake, ali temu ustrezno postiti, da bi okusil težko posledico svojega dejanja. Allah odpusti, kar je že bilo. S tistim pa, ki to ponovno stori, bo Allah obračunal, kajti Allah je Nepremagljiv in Zmožen povračila.
5:96

Dovoljeno vam je loviti in jesti vodne živali. To je korist za vas in za popotnike. Prepovedan pa vam je lov na kopnem, ko ste v stanju ihrama. In bojte se Allaha, pred katerim boste zbrani.
5:97

Allah je namenil Ka’bo, El Bejtul-Haram, kot zavetišče ljudem, svete mesece, žrtveno živino in ogrlice (za označevanje romarjev ali žrtvene živine) – da bi vedeli, da Allah pozna vse tisto, kar je v nebesih in kar je na Zemlji, saj Allah resnično o vsem vse ve.
5:98

Vedite, da Allah strogo kaznuje in da je Allah Odpuščajoči in Usmiljeni.
5:99

Poslančeva dolžnost ni nič drugega kot to, da dostavi (sporočilo vere), Allah pa ve, kaj javno in skrito počnete.
5:100

Reci: “Nista si enaka slabo in dobro,” pa čeprav bi ti bila všeč množina slabega. Zato se Allaha bojte, o vi, z razumom obdarjeni, da bi lahko uspeli.
5:101

O, vi, ki verujete! Ne sprašujte o stvareh, ki bi vam prinesle neprijetnosti, če bi se vam razkrile. Če bi o njih spraševali, medtem ko se razodeva Kur’an, bi vam bile razkrite, Allah pa vam jih je že odpustil. Allah je zares Odpuščajoči in Prizanesljivi.
5:102

Nekateri ljudje so že pred vami spraševali o njih (stvareh), zatem pa so postali neverniki vanje.
5:103

Allah ni nič določil glede behire , saibe , vasile ali hama , temveč tisti, ki ne verujejo, lažejo o Allahu in večina jih ne dojema.
5:104

In ko jim je rečeno: “Pristopite k temu, kar je razodel Allah, in k Poslancu!”, pravijo: “Nam zadostuje to, na čemer smo našli naše očete.” Mar tudi, če njihovi očetje ničesar ne vedo in niso usmerjeni na Pravo pot?
5:105

O, vi, ki verujete, poskrbite drug za drugega! Če ste na Pravi poti, vam tisti, ki je zablodil, ne more prav nič škodovati. Vsi se boste vrnili k Allahu in On vas bo obvestil o tem, kar ste počeli.
5:106

O, vi, ki verujete, če se kdo izmed vas približa smrti, naj o oporoki pričata dve pravični priči izmed vas ali druga dva, ki nista izmed vaših, če ste na poti po Zemlji in se vam približa smrt. Če dvomite o njiju, ju po molitvi zadržite, da prisežeta pri Allahu: “Svoje prisege ne bova prodala za nobeno ceno, čeprav bi šlo za sorodnika, in pričevanja, ki ga je predpisal Allah, ne bova tajila, saj bi se drugače znašla med grešniki!”
5:107

Če pa se ugotovi, da sta si prislužila greh, naj ju nadomestita druga dva, umrlemu najbližja dediča, in naj prisežeta pri Allahu: “Najino pričanje je resničnejše od njunega. Midva ne prestopava mej, sicer bi bila med krivičneži.”
5:108

Tako je bolje, da svoje pričevanje pravilno izpeljejo, brez bojazni, da bi drugi ovrgli njihove prisege. Allaha se bojte in bodite poslušni! Allah ne bo usmeril iztirjencev na Pravo pot.
5:109

Na dan, ko Allah zbere poslance in jim reče: “Kako vam je bilo odgovorjeno?”, bodo rekli: “Mi nimamo znanja, Ti pa si zares Poznavalec prav vsega neznanega.”
5:110

Ko je Allah rekel: “O Jezus, Marijin sin, spomni se blagoslova, ki sem ga dal tebi in tvoji materi, ko sem te podprl s Svetim Duhom (angelom Gabrijelom) in si ljudem govoril, ko si bil še v zibelki in kot odrasel mož; ko sem te poučil o Knjigi, modrosti, Tori in Evangeliju; ko si z Mojim dovoljenjem iz zemlje ustvaril podobo ptice in dahnil vanjo, da je z Mojim dovoljenjem postala (prava) ptica; ko si z Mojim dovoljenjem pozdravil slepega in gobavca; ko si z Mojim dovoljenjem oživil mrtve; in ko sem odvrnil sinove Izraela od tebe, ko si jim prinesel jasne dokaze, pa so tisti, ki niso verovali, rekli: ‘To ni nič drugega kot le očitna čarovnija!'”
5:111

In ko sem navdahnil havarijune: “Verujte Vame in v Mojega Poslanca!”, so rekli: “Verujemo, in Ti bodi priča, da smo muslimani.”
5:112

Ko so havarijuni rekli: “O Jezus, Marijin sin, ali nam lahko tvoj Gospodar z neba spusti s hrano obloženo mizo?”, je rekel: “Bojte se Allaha, če ste zares verniki!”
5:113

Rekli so: “Želimo jesti z nje, da se nam tako pomirijo srca, da bi tako vedeli, da si nam govoril resnico in da bi bili priče o njej.”
5:114

Jezus, Marijin sin, je rekel: “O Allah, Gospodar naš, spusti nam s hrano obloženo mizo z neba, da bo praznik za nas, od prvega do zadnjega, in kot dokaz od Tebe ter nas oskrbi, kajti Ti si najboljši oskrbovalec!”
5:115

Allah je rekel: “Spustil vam jo bom, toda tiste izmed vas, ki niti zatem ne bodo verovali, bom kaznoval z mukami, s kakršnimi ne bom kaznoval nikogar!”.
5:116

In ko je Allah rekel: “O Jezus, Marijin sin, mar si ti rekel ljudem: ‘Vzemite mene in mojo mater za bogova, namesto Allaha!'”, je odvrnil: “Slavljen bodi! Meni se ne spodobi, da bi rekel, česar nimam pravice reči. Če sem to rekel, Ti to že veš, kajti Ti veš, kar je v moji duši, jaz pa ne vem, kaj je v Tebi. Resnično, Ti si Poznavalec prav vsega neznanega.
5:117

Govoril sem jim zgolj to, kar si mi ukazal: ‘Častite Allaha, mojega in vašega Gospodarja!’ Bil sem jim priča, dokler sem bil med njimi, ko pa si me vzel, si Ti bedel nad njimi, kajti Ti bediš nad vsem.
5:118

Če jih kaznuješ, oni so Tvoji sužnji, in če jim odpustiš – Ti si resnično Najplemenitejši in Najmodrejši.
5:119

Allah je rekel: “To je dan, ko bo iskrenim koristila njihova iskrenost. Njim pripadajo rajski vrtovi, izpod katerih tečejo reke, v njih bodo ostali večno in za vekomaj. Allah je z njimi zadovoljen in oni so zadovoljni z Njim. To je najveličastnejši uspeh!”
5:120

Allahu pripada oblast nad nebesi, nad Zemljo in nad vsem, kar je v njih. Allah pa zmore storiti prav vse.
Odgovori


Skoči na Forum: