Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
6 Al-An’am Žvina
#1
Rainbow 
AL-AN'AM

Žvina
6:1

Vsa hvala pripada Allahu, ki je ustvaril nebesa in zemljo in dal teme in svetlobo, kljub temu pa tisti, ki ne verujejo, izenačujejo druge s svojim Gospodarjem.
6:2

On je Ta, ki vas je ustvaril iz gline, nato pa je določil rok ter pri njem še en določen rok, vi pa kljub temu dvomite.
6:3

In On je Allah na nebesih in na Zemlji. Pozna vaše skrivnosti in kar javno počnete in vé, kaj si zaslužite.
6:4

In njim (nevernikom) ne pride noben ajet izmed ajetov njihovega Gospodarja, ne da bi se od njega obračali proč.
6:5

Oni so že trdili za Resnico, da je laž, ko jim je le ta prišla, zato jim bodo kmalu prišle novice o tem, čemur so se posmehovali.
6:6

Mar ne vidijo koliko ljudstev smo že uničili pred njimi, katerim smo omogočili na Zemlji, česar vam nismo omogočili? In z neba smo nad njih poslali obilno deževje in naredili, da pod njimi tečejo reke. Nato smo jih uničili zaradi njihovih grehov in za njimi ustvarili druga ljudstva.
6:7

In četudi bi ti poslali knjigo na listih in bi se je dotaknili s svojimi rokami, bi tisti, ki ne verujejo, rekli: “Zares ni to nič drugega, kot le očitna čarovnija.”
6:8

In pravijo: “Ko bi mu bil vsaj poslan angel?” Če bi Mi poslali angela, bi bila zadeva zagotovo končana in njim nič ne bi bilo preloženo.
6:9

Če bi ga naredili kot angela, bi ga naredili v podobi človeka, in zagotovo bi jim bilo nejasno to, kar jim je že tako nejasno.
6:10

Že pred teboj se je rogalo poslancem, vendar je tiste med njimi, ki so se norčevali, doletelo prav to, čemur so se rogali.
6:11

Reci: “Pojdite po Zemlji in poglejte, kakšen je bil konec tistih, ki so imeli Resnico za laž.”
6:12

Reci: “Komu pripada vse, kar je v nebesih in vse kar je na Zemlji?” Reci: “Allahu.” Sam sebi je predpisal milost. Zagotovo vas bo zbral na Dnevu vstajenja, o katerem ni nobenega dvoma. Tisti, ki so sami sebe izgubili, pa ne verujejo.
6:13

In njemu pripada vse, kar miruje, ponoči in podnevi. On je Tisti, ki vse sliši, Vsevéden.
6:14

Reci: “Mar naj si za zaščitnika vzamem nekega drugega namesto Allaha, Tvorca nebes in Zemlje, in On hrani, sam pa ni deležen hranjenja?” Reci: “Resnično mi je zapovedano, naj bom prvi, ki se preda (Allahu) in naj ne bom od malikovalcev.”
6:15

Reci: “Če se ne bom pokoraval svojemu Gospodarju, se zares bojim muk Velikega dne.”
6:16

Komur bo na ta Dan prizaneseno z njimi, tega se je On že usmilil; to pa je očiten uspeh!
6:17

Če ti Allah da, da se te dotakne nesreča, je nihče ne more odstraniti, razen Njega. In če ti da, da se te dotakne nekaj dobrega; On je Tisti, ki zmore storiti prav vse.
6:18

On je Zmagovit nad svojimi sužnji, in On je Najmodrejši, Poznavalec vsega.
6:19

Reci: “Kaj je po pričanju največje?” Reci: “Allah je Priča med mano in vami; in razodet mi je ta Kur’an, da bi z njim svaril vas in vsakega, komur bo dostavljen. Mar vi zares pričate, da so poleg Allaha še drugi bogovi?” Reci: “Jaz tega ne pričam.” Reci: “On je samo en Bog, in jaz se resnično odrekam temu, kar vi poleg njega častite.”
6:20

Tisti, ki smo jim dali Knjigo, ga poznajo (Muhammeda), kakor poznajo svoje sinove. Tisti, ki so izgubili sami sebe, pa zato ne verujejo.
6:21

In kdo je večji zločinec od tistega, ki si izmisli laž o Allahu ali zanika njegove ajete? Zločinci pa ne bodo nikoli želi uspeha.
6:22

Toda na Dan, ko jih vse zberemo, in rečemo tistim, ki so malikovali: “Kje so tisti, ki ste jih poleg Allaha častili in za katere ste trdili (da so bogovi)?”
6:23

Nato ne bodo imeli drugega izgovora, kot da rečejo: “Prisežemo pri Allahu, našem Gospodarju, da nismo bili malikovalci.”
6:24

Poglej, kako so lagali sami sebi! In izginilo jim je tisto, kar so si izmislili.
6:25

In med njimi je nekdo, ki te posluša, vendar smo preko njihovih src postavili prekrivala in v njihova ušesa gluhost, tako da ga ne bi dojeli. In četudi bi videli prav vsak ajet, ne bi verjeli vanj. In ko tisti, ki zanikajo vero, pridejo k tebi razpravljat s teboj, govorijo: “To ni nič drugega, kot bajke davnih narodov.”
6:26

In oni preprečujejo drugim, da pridejo do njega ter se sami oddaljujejo od njega. Uničujejo le sami sebe, vendar tega ne občutijo.
6:27

Ko bi videl, ko bodo postavljeni nad Ogenj in bodo rekli: “Ko bi le bili vrnjeni in ne bi trdili za ajete našega Gospodarja, da so laž in bi le bili od vernikov.”
6:28

Postalo jim je namreč jasno, kar so že prej skrivali, če pa bi bili vrnjeni, bi se zagotovo vrnili k temu, kar jim je bilo prepovedano, saj so resnično lažnivci.
6:29

In pravijo: “Ni drugega kot le naše življenje na tem svetu in ne bomo ponovno oživljeni.”
6:30

Ko bi le videl, ko bodo postavljeni pred svojega Gospodarja, pa jim bo rekel: “Mar to ni resnica?” Rekli bodo: “Vsekakor. Prisežemo pri našem Gospodarju.” Dejal bo: “Potem okusite muke, ker ste zanikali vero.”
6:31

Izgubili so že tisti, ki zanikajo srečanje z Allahom, ko nenadoma nastopi Ura (Sodni dan), pa bodo rekli: “O, kako nam je žal zaradi tega, kar smo zapostavili,” medtem ko bodo na hrbtih nosili svoja bremena, a vsekakor je zelo slabo to, kar bodo nosili.
6:32

In življenje tostranstva ni nič drugega kot le igra in zabava, vendar je onstranski svet boljši kot dom tistim, ki so bogaboječi. Mar ne boste dojeli?
6:33

Vemo, da te žalosti to, kar pravijo. Resnično oni ne trdijo, da lažeš, temveč zločinci zanikajo Allahove ajete.
6:34

Že za poslance pred teboj se je trdilo, da so lagali, vendar so potrpeli, ko se je to za njih govorilo in so potrpeli, ko so bili mučeni, vse dokler jim ni prišla naša pomoč – in nihče ne more spremeniti Allahovih besed – nekatere od novic o poslancih pa so že prišle do tebe.
6:35

In če bi ti bilo težko zaradi njihove odbojnosti, potem – če lahko – poišči tunel v zemlji ali lestev na nebu, da bi jim tako prinesel čudež. Če pa bi Allah hotel, bi jih zagotovo vse združil v usmeritvi na Pravo pot. Zato ne bodi od nevednežev.
6:36

Odzvali se bodo le tisti, ki poslušajo. Mrtve pa bo Allah oživil, nato bodo k Njemu vrnjeni.
6:37

In pravijo: “Če bi se mu le spustilo znamenje njegovega Gospodarja?” Reci: “Resnično je Allah zmožen spuščati znamenja, vendar jih večina ne ve.”
6:38

In nobene živali ni, ki hodi po zemlji, niti ptice, ki leti s svojimi krili, ne da bi bile skupnosti kot vaša. V Knjigi nismo ničesar izpustili. Zatem pa bodo zbrane pri svojem Gospodarju.
6:39

In tisti, ki zanikajo naše ajete, so gluhi in nemi v temah. Allah spelje v zablodo kogar hoče in kogar hoče postavi na Pravo pot.
6:40

Reci: “Kaj pravite, če vas doletijo muke od Allaha ali če vas doleti Ura (Sodni dan) – ali boste potem molili druge in ne Allaha, če je res, da ste iskreni?
6:41

Samo Njega boste namreč molili in On bo odstranil tisto, za kar ga prosite, če hoče, pozabili pa boste tiste, ki ste jih imeli za njemu enake.”
6:42

In že smo poslali (poslance) narodom pred teboj, potem pa smo storili, da jih je doletela revščina in stiska, da bi tako lahko ponižno molili.
6:43

Ko bi le ponižno molili takrat, ko jih je od Nas doletela stiska; vendar pa so njihova srca otrdela, saj jim je hudič olepšal to, kar so počeli.
6:44

In ko so pozabili na to, s čimer so bili opomnjeni, smo jim odprli vrata vsega, vse dokler se niso veselili tega, kar jim je bilo dano. Nato smo jih nenadoma vzeli, da so osupli od obupa.
6:45

In tako je bila prekinjena vsaka sled naroda, ki je delal zločine. In vsa Hvala Allahu, Gospodarju vseh svetov.
6:46

Reci: “Kaj pravite, če bi vam Allah odvzel sluh, vid in zapečatil vaša srca, kdo je tisti bog razen Allaha, ki vam to lahko povrne?” Poglej, kako navajamo dokaze, vseeno pa se obračajo proč.
6:47

Reci: “Kaj pravite, če bi vas doletele muke od Allaha, nenadoma ali pa pričakovano, mar bi bil uničen še kdo drug kot le zločinski narod?”
6:48

Poslancev ne pošiljamo, razen kot prinašalce radostnih novic in kot svarilce. Tisti, ki bodo verovali in se bodo poboljšali, zanje ne bo strahu in ne bodo se žalostili.
6:49

In tistih, ki bodo trdili za naše ajete, da so laž, se bodo dotaknile muke, zaradi njihove nevere.
6:50

Reci: “Ne pravim vam, da so pri meni Allahovi zakladi, niti da poznam nevidno, in pa ne trdim, da sem angel. Jaz ne sledim drugega, kot le tisto, kar se mi razodeva.” Reci: “Mar sta si enaka slepec in tisti, ki vidi? Mar ne razmišljate?”
6:51

In z njim (s Kur’anom) posvari tiste, ki se bojijo, ker bodo zbrani pri svojem Gospodarju, ko ne bodo imeli razen Njega nobenega zaščitnika niti zagovornika, da bi tako lahko bili bogaboječi.
6:52

In ne odganjaj tistih, ki ob jutranjih in večernih urah molijo svojega Gospodarja in želijo le Njegov obraz . Ti ne boš odgovarjal za karkoli pri njihovem obračunu (njihovih dejanjih) in oni ne bodo odgovarjali za karkoli pri tvojem obračunu (tvojih dejanjih). Zato jih ne odganjaj, da ne bi bil od krivičnežev.
6:53

In tako nekatere preizkušamo z drugimi, da rečejo: “Ali so to tisti med nami, ki jim je Allah naklonil dobro?” Mar Allah hvaležnih ne pozna najbolje?
6:54

In ko k tebi pridejo tisti, ki verujejo v naše ajete, reci: “Mir z vami. Vaš Gospodar je sebi predpisal milost, da bi se tisti izmed vas, ki je iz neznanja storil zlo, zatem pokesal in popravil, saj On je resnično Tisti, ki največ odpušča, Najbolj usmiljeni.”
6:55

Tako podrobno pojasnjujemo Naše ajete, da bi se razkrila pot zločincev.
6:56

Reci: “Resnično mi je prepovedano častiti tiste, h katerim molite namesto k Allahu.” Reci: “Ne sledim vašim strastem, saj bi tako zablodil in ne bi bil od usmerjenih (na Pravo pot).”
6:57

Reci: “Resnično sem na jasnem dokazu od svojega Gospodarja, medtem ko vi trdite zanj, da je laž. Ni pri meni tisto, k čemur vi hitite, saj sodba pripada le Allahu, ki pripoveduje resnico, in On je najboljši Razsodnik.”
6:58

Reci: “Če bi bilo pri meni tisto, k čemur vi hitite, bi bila zadeva med mano in vami že odločena. In Allah bolje pozna zločince.
6:59

In pri Njem so ključi vsega neznanega; nihče jih ne pozna, razen Njega. In vé, kaj je na kopnem in kaj je v morju. In niti list ne odpade, ne da bi On vedel zanj, niti ni semena v temah zemlje, niti ne sveže in suhe (stvari), ki ne bi bila v jasni Knjigi.
6:60

In On je tisti, ki vzame vaše duše ponoči in ve, kaj ste storili v teku dneva. Potem vas v njem (dnevu) oživi, dokler se ne izpolni določen rok. Nato boste k Njemu vrnjeni; zatem pa vas bo obvestil o vsem, kar ste počeli.
6:61

In On je Tisti, ki je Popolni zmagovalec nad svojimi sužnji in nad vas pošilja varuhe; vse dokler smrt ne pride k nekomu izmed vas; usmrtijo ga Naši poslanci in oni ne zanemarjajo (svojih dolžnosti).
6:62

Nato bodo vrnjeni k Allahu, njihovemu pravemu Gospodarju. Le Njemu pripada sojenje in On je Tisti, ki najhitreje obračuna.
6:63

Reci: “Kdo vas rešuje iz temin kopnega in morja, ko Ga prosite moledujoče in tajno?” “Če nas bo rešil iz tega, bomo zagotovo med tistimi, ki so hvaležni.”
6:64

Reci: “Allah vas rešuje iz tega in rešuje vas vsakega gorja; vi pa kljub temu enačite druge z Njim.”
6:65

Reci: “On je zmožen poslati muke od zgoraj nad vas ali od spodaj pod vaša stopala, ali vas razdeliti v ločine, da nekateri okusite moč enih nad drugimi.” Poglej, kako podrobno pojasnjujemo ajete, da bi tako lahko razumeli.
6:66

Tvoj narod zanj (za Kur’an) trdi, da je laž, on pa je Prava resnica. Reci: “Jaz nisem vaš varuh.”
6:67

Vsaka napoved ima svoj čas in kmalu boste izvedeli!”
6:68

In ko vidiš tiste, ki se spuščajo v žaljivo razpravo glede naših ajetov, se obrni proč od njih, vse dokler se ne spustijo v drugačen pogovor. In če te hudič zmoti in pozabiš, potem ko se spomniš, ne bodi z zločinskim narodom.
6:69

In tisti, ki se bojijo Allaha, ne bodo odgovarjali glede njihovega obračuna v prav ničemer, vendar pa naj opominjajo, da bi (neverniki) tako lahko postali bogaboječi.
6:70

In pusti tiste, ki svojo vero jemljejo kot igro in zabavo, in katere je prevaralo tuzemsko življenje. In opominjaj z njim (s Kur’anom), da ne bo nekdo nastradal zaradi tega, kar si je prislužil, ko razen Allaha ne bo imel nobenega zaščitnika niti zagovornika, in četudi bi dal kakršnekoli odkupnine, ne bo prav nič sprejeto od njega. Takšni bodo nastradali zaradi tega, kar so si zaslužili. Namenjena jim bo vrela pijača in boleče muke zato, ker niso verovali.
6:71

Reci: “Mar naj namesto k Allahu molimo k tistim, ki nam ne morejo ne koristiti ne škoditi, in da se vrnemo na stara pota, potem ko nas je Allah že usmeril na Pravo pot? Kakor tisti, ki so ga hudiči na zemlji zavedli, zmedenega, medtem ko ima prijatelje, ki ga vabijo na Pravo pot: ‘Pridi k nam.’ ” Reci: “Zares, Allahova usmeritev je prava Usmeritev in zapovedano nam je, da se predamo Gospodarju vseh svetov,
6:72

… in vzpostavite molitev in bojte se ga. In On je Tisti, pri katerem boste zbrani.”
6:73

On je Tisti, ki je ustvaril nebesa in zemljo z Resnico; in na Dan , ko bo rekel: “Bodi,” in (zgodilo se) bo. Njegov govor je Resnica in njemu pripada oblast na Dan, ko bo pihnjeno v Rog. Poznavalec nevidnega in vidnega. In On je Najmodrejši, Poznavalec vsega.
6:74

In ko je Abraham rekel svojemu očetu Azerju: “Mar si vzel kipe za bogove? Vidim da ste zares ti in tvoj narod v jasni zablodi.”
6:75

In tako smo Abrahamu pokazali kraljestvo nebes in zemlje, da bi bil izmed trdno prepričanih.
6:76

Ko ga je prekrila noč, je videl zvezdo. Rekel je: “To je moj gospodar,” ko pa je zašla, je rekel: “Ne maram tistih, ki zaidejo.”
6:77

In ko je videl vzhajajoči mesec, je dejal: “To je moj gospodar,” ko pa je zašel, je rekel: “Če me moj Gospodar ne bo usmeril, bom zagotovo med zablojenimi ljudmi.”
6:78

Ko je videl vzhajajoče sonce, je rekel: “To je moj gospodar, ta je večji,” ko pa je zašlo, je rekel: “O, moj narod! Resnično se odrekam vsemu, kar vi malikujete.”
6:79

Resnično sem svoj obraz usmeril k Tistemu, ki je iz nič ustvaril nebesa in zemljo, kot pravoveren in nisem od malikovalcev.”
6:80

In njegov narod je razpravljal z njim. Rekel je: “Mar z menoj razpravljate o Allahu, ki me je že usmeril (na Pravo pot)? Ne bojim se tistih, ki jih imate za njemu enake, razen če bo moj Gospodar nekaj hotel. Moj Gospodar obsega z znanjem prav vse. Mar se ne boste opomnili?
6:81

In kako bi se jaz lahko bal tistih, ki jih enačite z njim, medtem ko se vi ne bojite, da ste enačili z Allahom tiste, za katere vam On ni dal nobenega dokaza. Torej katera skupina ima večjo pravico do varnosti, če vi to veste?”
6:82

Tisti, ki verujejo in svojega verovanja ne mešajo s krivičnostjo, takšnim pripada varnost in oni so na Pravi poti.
6:83

In to je naš dokaz, ki smo ga dali Abrahamu proti njegovemu narodu. Za stopnje vzdignemo, kogar hočemo. Tvoj Gospodar je zares Moder in Vsevéden.
6:84

Abrahamu smo naklonili Izaka in Jakoba. Oba smo usmerili na pravo pot, tako kot še pred njima Noeta in od njegovih potomcev Davida in Salomona, Joba in Jožefa, Mojzesa in Arona – tako nagrajujemo dobrodelnike –
6:85

In Zaharijo, Janeza , Jezusa in Elija, vsi so bili med krepostnimi.
6:86

In Izmaela, Elizeja, Jona ter Lota, vse njih smo povzdignili nad druge ljudi.
6:87

In pa od njihovih očakov, potomcev ter bratov – izbrali smo jih in usmerili na Pravo pot.
6:88

To je Allahova usmeritev, On z njo usmerja, kogar hoče od Svojih sužnjev. Če pa bi oni imeli druge za Allahu enake, bi jim zagotovo propadlo vse, kar so počeli.
6:89

To so tisti, katerim smo dali Knjigo, razsodništvo ter glasništvo vere. Če pa ti v to (glasništvo vere) ne verujejo, ga bomo zaupali narodu, ki niso neverniki vanj.
6:90

To so tisti, katere je Allah usmeril, zato sledi njihovi usmeritvi. Reci: “Ne prosim vas za nobeno nagrado zanj (za Kur’an). On ni nič drugega kot le opomin vsem svetovom.”
6:91

In niso poveličevali Allaha s pravim poveličanjem, ko so rekli: “Nobenemu človeku ni Allah prav ničesar razodel .” Reci: “Kdo je razodel Knjigo, ki jo je Mojzes ljudem prinesel kot svetlobo in usmeritev? – Vi pa delate od nje pisane liste, ki jih pokažete, veliko pa skrivate. In poučeni ste bili o tem, česar niste vedeli ne vi ne vaši očaki. – ” Reci: “Allah (je Tisti, ki jo je razodel),” zatem pa jih pusti, da se spuščajo v njihove neplodne razprave.
6:92

In to je Knjiga, ki smo jo razodeli, blagoslovljena, potrjuje resničnost tistega, kar je bilo pred njo, ter da bi svaril mater vseh mest (Meko) in vse, kar je okrog nje. In tisti, ki verujejo v onostranstvo, verujejo vanjo in redno opravljajo svoje molitve.
6:93

Ali je kdo večji zločinec od tistega, ki si je izmislil laž o Allahu ali pa govori: “Meni je razodeto,” medtem ko mu nič ni bilo razodeto. In tisti, ki reče: “Dal bom, kakor je dal Allah.” Če bi le lahko videl, ko bodo zločinci v smrtni agoniji, in angeli bodo imeli iztegnjene roke (rekoč): “Rešite se! Danes boste poplačani s ponižujočimi mukami, ker ste o Allahu govorili neresnico in bili naduti glede njegovih ajetov.”
6:94

In k Nam boste prišli posamično, kakor smo vas prvič ustvarili in za svojimi hrbti boste pustili vse, kar smo vam dali, ob vas pa ne bomo videli tistih vaših zagovornikov, za katere ste trdili, da so za vas bili Allahu enaki. Stiki med vami bodo pretrgani in izgubilo se bo vse tisto, kar ste bili trdili.
6:95

Allah zares stori to, da semena in koščice vzklijejo. Poraja živo iz neživega in poraja neživo iz živega. To je Allah; zakaj se potem oddaljujete (od resnice)?
6:96

(On je) Stvarnik svitanja, namenil je noč za počitek in Sonce ter Mesec (se gibljeta) po natančnem izračunu. To je odredba Najbolj Plemenitega, Nadvse Vsevednega.
6:97

In On je tisti, ki je vam je postavil zvezde, da se po njih lahko ravnate skozi temé kopnega in morja. Že smo razjasnili znamenja ljudem, ki vedo.
6:98

In On je tisti, ki vas je ustvaril iz enega človeka, nato pa (vam dal) bivališče in zatočišče. Že smo razjasnili znamenja ljudem, ki razumejo.
6:99

In On je tisti, ki spušča vodo z neba in z njo izvedemo rastje vseh vrst, iz slednjega pa izvedemo zelenje, iz katerega izvedemo sestavljena zrna. In iz palm – iz njihovih popkov nizko viseče grozde. In vrtove z grozdjem, olivami in granatnimi jabolki – podobnimi in nepodobnimi. Poglejte njihove plodove, ko rodijo, in njihovo dozoritev; v tem so resnično znamenja za ljudi, ki verujejo.
6:100

In džinne so jemali za (tako imenovane) Allahove partnerje, čeprav jih je On ustvaril in brez znanja mu lažno pripisujejo sinove ter hčere. Slavljen in Vzvišen je On nad tem, kar Mu pripisujejo.
6:101

On je Tvorec nebes in Zemlje. Kako naj bi imel sina, ko pa nima partnerice? In On je ustvaril vse in je o vseh stvareh Vseveden.
6:102

To je Allah, vaš Gospodar. Ni boga razen Njega, Stvarnika vsega – zato Ga častite. In vse je v njegovi pristojnosti.
6:103

Vid Ga ne more doseči, toda On ima vpogled v vid vsakogar; in On je Najbolj blag in glede vsega Vseveden.
6:104

K vam so prišla razsvetljenja od vašega Gospodarja. Kdorkoli bo uvidel, bo to zanj (dobro), kdorkoli pa bo slep (bo to) proti njemu samemu. In jaz nisem vaš varuh.
6:105

In tako obrazložimo ajete, da bodo neverniki rekli: “Učil si se,” in da ga (Kuran) pojasnimo za ljudi, ki vedo.
6:106

Sledi, kar se ti razodeva od tvojega Gospodarja – ni boga razen Njega – in ogibaj se malikovalcev.
6:107

In če bi Allah hotel, oni ne bi enačili druge z Njim. Mi pa te nismo postavili za njihovega čuvaja niti ne zastopnika.
6:108

In ne psujte tistih, h katerim molijo namesto k Allahu, da ne bi oni nato iz sovraštva in nevednosti psovali Allaha. Tako smo vsaki skupnosti olepšali njihova dejanja, zatem pa bodo deležni vrnitve k svojemu Gospodarju in On jih bo obvestil o tem, kar so počeli.
6:109

In prisegli so pri Allahu z najtežjo prisego – če bi prišlo do njih znamenje, bi vanj zagotovo verjeli. Reci: “Znamenja so le pri Allahu.” Kako pa veste, da bi verjeli, četudi bi prišla znamenja?!
6:110

In Mi obračamo njihova srca in njihov vid, pa ne verujejo, kakor že sprva niso verovali in puščamo jih, da begajo v svoji zablodi.
6:111

In četudi bi jim spustili angele, bi jim govorili mrtvi in bi pred njimi zbrali vse stvari, ne bi verovali, razen če bi Allah to hotel. Vendar pa večina njih ne vé.
6:112

In tako smo vsakemu glasniku vere določili sovražnika – zlodeje od ljudi in džinnov7, ki se medsebojno navdihujejo z okrašenimi varljivimi govori. In če bi tvoj Gospodar hotel, tega ne bi počeli, zato pusti njih in vse kar si izmišljajo (od laži).
6:113

In da bi srca tistih, ki ne verujejo v onostranstvo, bila temu naklonjena in s tem zadovoljna ter da bi počeli to, kar že počnejo.
6:114

Mar naj nekoga drugega razen Allaha iščem za sodnika, medtem ko je On Tisti, ki vam je razodel pojasnjeno Knjigo? Tisti, ki pa so Knjigo prejeli, vedo, da je razodeta od tvojega Gospodarja z resnico, zato ne bodi od dvomljivcev.
6:115

In izpopolnila se je beseda tvojega Gospodarja (Kur’an) z resnico in pravičnostjo. Nihče ne more spremeniti Njegovih besed in On je Tisti, ki vse sliši, Vsevedni.
6:116

In če bi ubogal večino tistih, ki so na Zemlji, bi te speljali z Allahove poti. Oni sledijo zgolj domnevam in si le izmišljajo laži.
6:117

Resnično tvoj Gospodar najbolje pozna tistega, ki zaide z Njegove poti, in On najbolje pozna tiste, ki so usmerjeni (na Pravo pot).
6:118

Zato jejte le to, pri čemer klanju je bilo omenjeno Allahovo ime, če ste verniki v Njegove ajete.
6:119

In zakaj ne bi jedli tega, pri čemer klanju je bilo omenjeno Allahovo ime, ko pa vam je že podrobno pojasnil, kaj vam je prepovedal, razen takrat, ko ste to prisiljeni (jesti). In resnično mnogi brez znanja zavajajo druge s svojimi strastmi. Tvoj Gospodar zares najbolje pozna tiste, ki prekoračijo predpisane meje.
6:120

Opustite grehe tako javne kot tajne. Resnično bodo tisti, ki si služijo grehe, kaznovani s tem, kar so počeli.
6:121

Ne jejte tega, pri čemer klanju ni bilo omenjeno Allahovo ime, zakaj resnično je to nepokorščina, hudiči pa navdihujejo svoje zastopnike, da bi razpravljali z vami. In če bi jih ubogali, bi bili zares malikovalci.
6:122

Ali je tisti, ki je bil mrtev, pa smo ga oživili in storili, da ima svetlobo, s katero hodi med ljudmi, kakor tisti v temah, iz katerih ne bo izstopil? Tako je nevernikom olepšano to, kar so počeli.
6:123

In tako smo storili, da največji zločinci vsakega kraja v njem varajo in širijo zlo, vendar pa varajo in delajo zlo le sami nad seboj, a tega ne občutijo.
6:124

In ko jim pride neko znamenje, pravijo: “Ne bomo verovali, dokler nam ne bo dano, kakor je bilo dano Allahovim poslancem. “Allah najbolje ve, kje bo postavil Svoje sporočilo. Tisti, ki so zagrešili zločin, bodo pri Allahu deležni, da jih bosta zadela tako ponižanje kot težke muke, zaradi njihovega sejanja zla.
6:125

Kogar Allah hoče usmeriti (na Pravo pot), mu odpre prsa za islam. Za kogar pa hoče, da je v zablodi, stori, da so mu prsa ozka ter stisnjena, kakor bi se vzpenjal na nebo. Tako Allah stori, da je nesnaga (hudič) v tistih, ki ne verujejo.
6:126

In to je Prava pot tvojega Gospodarja. Mi smo že pojasnili ajete ljudem, ki sprejemajo opomin.
6:127

Pripada jim dom miru pri njihovem Gospodarju. In On bo njihov zaščitnik zaradi tega, kar so počeli.
6:128

In na Dan, ko jih bo zbral vse skupaj (in rekel): “O, zbor džinnov7! Vi ste že zavedli preveč ljudi,” njihovi pripadniki med ljudmi pa bodo rekli: “Naš Gospodar! Okoristili smo se eni od drugih in prispeli smo do roka, ki si nam ga določil.” Dejal bo: “Ogenj je vaše trajno bivališče, večno boste v njem, razen tisti, za katere Allah hoče (drugače).” Resnično je vaš Gospodar Moder in Vseveden.
6:129

In tako damo nekaterim zločincem oblast nad drugimi zločinci zaradi tega, kar so si prislužili.
6:130

O, zbor džinnov7 in ljudi! Ali vam niso prišli poslanci izmed vas, vam pripovedovali Moje ajete in vas svarili, da se boste srečali s tem dnevom?” Rekli bodo: “Pričamo proti sebi.” Preslepilo jih je tuzemsko življenje in pričali bodo sami proti sebi, da so bili neverniki.
6:131

To je zato, ker tvoj Gospodar ne bo po krivici uničil mest, ko so njegovi prebivalci nezavedni.
6:132

In vsak bo deležen stopenj glede na to, kar je počel. In tvoj Gospodar ni nepozoren glede tega, kar počnejo.
6:133

In tvoj Gospodar je Neodvisen, Posedovalec milosti. Če hoče, vas lahko odstrani in vas nadomesti s komerkoli hoče, tako kakor je tudi vas ustvaril iz potomcev drugega naroda.
6:134

To, kar se vam obljublja, bo zares prišlo in ne boste nas uspeli onemogočiti (v izpolnitvi obljubljenega)!
6:135

Reci: “O, ljudstvo moje! Delajte to, pri čemer ste vztrajni, tudi jaz bom delal. In kmalu boste izvedeli, komu pripada srečen konec. Resnično zločinci ne bodo uspeli.”
6:136

In Allahu namenjajo del tega, kar je On ustvaril od letine ter živine in pravijo: “To je za Allaha,” – kakor trdijo. – “In to je za naše družabnike (ob Allahu).” Tisto, kar je namenjeno njihovim družabnikom (ob Allahu), ne prispe do Allaha, tisto kar je namenjeno Allahu, pa prispe do njihovih družabnikov. Kako slabo presojajo!
6:137

In tako so številnim malikovalcem njihovi družabniki olepšali ubijanje lastnih otrok, da bi jih tako uničili in jih zbegali v njihovi veri. In če bi Allah hotel, tega ne bi storili, zato pusti njih in njihove laži.
6:138

Pravijo: “Ta živina ter ti pridelki so prepovedani. Nihče jih ne sme jesti, razen tisti, za katere mi hočemo.” In po njihovih trditvah je nekatero živino prepovedano jahati in pri klanju nekatere živine ne izgovarjajo Allahovega imena – izmišljujejo si laži o Njem. On jim bo poplačal za to, kar so lagali.
6:139

In pravijo: “Kar je v trebuhu te živine, je namenjeno izključno našim moškim in prepovedano našim ženam.” Če bi bil (mladič) mrtev, pa si ga delijo vsi. On jim bo poplačal za njihove laži. On je zares Moder, Vseveden.
6:140

Že so propadli tisti, ki so nespametno in iz nevednosti ubijali svoje otroke in prepovedovali to, s čimer jih je Allah oskrbel – in si izmišljali laži o Allahu. Že so zablodili in ne bodo usmerjeni na (Pravo pot).
6:141

In On je Tisti, ki ustvarja podprte ter nepodprte vrtove, palme, žita raznolikih okusov, olive in granatna jabolka, podobne in različne (plodove). Jejte od njihovih plodov, ko obrodijo in dajte njihovo pravico na dan žetve in pobiranja plodov. Vendar ne razsipajte, resnično On ne mara razsipnežev.
6:142

In On od živine ustvarja takšne živali, ki prenašajo tovor ali ljudi in takšne, ki so manjše od teh (ter so za druge namene). Jejte to, s čimer vas je Allah oskrbel in ne sledite hudičevim stopinjam. On vam je zares očiten sovražnik.
6:143

In osem živali v parih – par ovc in par koz. Reci: “Mar je prepovedal oba samca ali obe samici ali kar vsebuje trebuh obeh samic? Obvestite me na podlagi znanja, če ste iskreni.”
6:144

In par kamel in par krav. Reci: “Mar je prepovedal oba samca ali obe samici ali kar vsebuje trebuh obeh samic? Ali ste bili priče, ko vam je Allah to priporočil?” Kdo pa je večji zločinec od tistega, ki si iz neznanja izmišlja laži o Allahu, da bi zavedel ljudi? Resnično, Allah ne usmerja naroda zločincev na Pravo pot.
6:145

Reci: “V tem, kar mi je bilo razodeto, ne najdem (ničesar) prepovedanega jedcu, razen mrhovine, krvi, ki steče iz živali in svinjine, saj je to zares odvratno ali tisto, kar je grešno posvečeno drugemu poleg Allaha. Toda kdor je prisiljen (pojesti), ne da bi se namenoma prekršil, in samo toliko, kot je nujno – tvoj Gospodar je zares Tisti, ki odpušča, in je Najbolj usmiljen.
6:146

Judom smo prepovedali vse (živali) s kremplji. Od krav in drobnice smo jim prepovedali maščobno ovojnico, ne pa maščobe s hrbta, z drobovja ali tiste, pomešane s kostmi. Tako smo jih kaznovali za njihovo uporništvo. In Mi zares govorimo resnico.
6:147

Če pa trdijo zate, da lažeš, reci: “Vaš Gospodar poseduje neomejeno milost, Njegova sila pa ne bo odvrnjena od naroda zločincev.”
6:148

Tisti, ki malikujejo, bodo rekli: “Če bi Allah hotel, ne bi malikovali ne mi ne naši predniki in ne bi prepovedovali ničesar.” Podobno so trdili za resnico, da je laž že tisti pred njimi, vse dokler niso okusili Naše sile. Reci: “Ali imate kaj znanja o tem, da nam ga pokažete? Vi sledite le domnevam in vi zgolj lažete.”
6:149

Reci: “Allah ima popoln dokaz. In če bi hotel, bi vas lahko prav vse usmeril na pravo pot!”
6:150

Reci: ”Privedite svoje priče, tiste, ki pričajo, da je Allah to prepovedal.” Če pa bi pričali, ti ne pričaj z njimi. In ne sledi strasti tistih, ki zanikajo Naše ajete, tistih, ki ne verujejo v onostranstvo, niti tistih, ki enačijo druge s svojim Gospodarjem.
6:151

Reci: “Pridite, recitiral bom, kar vam je vaš Gospodar prepovedal: da ničesar in nikogar ne enačite z Njim, da s starši ravnate lepo in da ne ubijate svojih otrok zaradi revščine; Mi oskrbujemo vas in njih. In ne približujte se razvratu, ne očitnemu ne prikritemu. In ne ubijte osebe, ki jo je Allah prepovedal (ubiti), razen ko tako zahteva pravica. To vam zapoveduje, da bi lahko dojeli.
6:152

In ne približujte se premoženju sirot, razen z najboljšim namenom, dokler (sirota) ne doseže zrelosti. In bodite pravični pri merjenju in tehtanju. Ne zadolžujemo nobene osebe preko njenih zmožnosti. In ko govorite, bodite pravični, četudi gre za sorodnika. In izpolnjujte Allahovo zavezo. To vam zapoveduje, da bi se lahko spomnili.
6:153

In to je zagotovo Moja Prava pot, zato ji sledite; in ne sledite (drugim) potem – odvedle bi vas od Njegove poti. To vam zapoveduje, da bi lahko bili bogaboječi.”
6:154

Zatem smo Mojzesu dali Knjigo kot izpopolnitev – ker je delal dobro – ter pojasnitev vsega, usmeritev in milost, da bi tako lahko verovali v srečanje s svojim Gospodarjem.
6:155

In ta Knjiga, ki smo jo razodeli, je blagoslovljena, zato ji sledite in pazite se, da bi bili lahko deležni milosti.
6:156

Da ne bi rekli: “Pred nami je bila samo dvema skupinama razodeta Knjiga, vendar nismo razumeli njihovih učenj.”
6:157

Ali da ne bi rekli: “Če bi bila Knjiga razodeta nam, bi bili zagotovo bolje usmerjeni (na pravo Pot) kot oni.” Od vašega Gospodarja so vam že prišli jasni dokazi, usmeritev ter milost. Kdo pa je večji zločinec kot tisti, ki zanika Allahove ajete in odvrača od njih? S težkimi mukami bomo poplačali tiste, ki odvračajo od Naših ajetov za to, kar so bili odvračali.
6:158

Mar čakajo, da jim pridejo angeli ali da pride tvoj Gospodar ali da pridejo nekateri znaki tvojega Gospodarja? Na Dan, ko pridejo nekateri znaki tvojega Gospodarja, nobeni osebi ne bo koristilo verovanje, če ni verovala pred tem, ali si ob svojem verovanju ni prislužila karkoli dobrega. Reci: “Kar čakajte, tudi mi čakamo.”
6:159

Zares s tistimi, ki so se v svoji veri razdelili in so postali ločine nimaš prav nič skupnega. Odločitev o njih je pri Allahu, ko jih bo obvestil o tem, kar so bili počeli.
6:160

Kdor pride z dobrim delom, mu zanj pripada deset podobnih. Kdor pa pride s slabim delom, bo poplačan le z njim podobnim. In ne bo se jim zgodila krivica.
6:161

Reci: “Resnično me je moj Gospodar usmeril na Pravo pot, k veri pokončnosti, veri Abrahama, pravovernega, ki ni bil od malikovalcev.
6:162

Reci: “Moje molitve, moji obredi, moje življenje in moja smrt so resnično posvečeni Allahu, Gospodarju vseh svetov,
6:163

ki mu nič in nihče ni enak. Tako mi je zapovedano in jaz sem prvi musliman!”
6:164

Reci: “Mar naj nekoga drugega in ne Allaha sprejmem za Gospodarja, ko pa je On Gospodar vsega?” In vsaka oseba si prisluži le tisto, kar je storila in obremenjeni se ne bo bremenil z bremenom drugega. Nato bo sledila vrnitev k vašemu Gospodarju, On pa vas bo obvestil o vaših razhajanjih.
6:165

In On je tisti, ki vas je naredil za naslednike zemlje in nekatere povzdignil nad drugimi v stopnjah, da bi vas preizkušal v tem, kar vam je dal. Resnično tvoj Gospodar hitro kaznuje in On je zares Tisti, ki največ odpušča, Najbolj usmiljeni.
Odgovori


Skoči na Forum: