Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
28 Al-Kasas Pripovedi
#1
Rainbow 
AL-KASAS

Pripovedi
28:1

Ta-sin-mim.
28:2

To so ajeti jasne Knjige.
28:3

Mi ti po resnici citiramo zgodbo o Mojzesu in faraonu; za ljudi, ki bodo verovali.
28:4

Faraon se je na zemlji resnično vzdignil nad druge (t.j. postal je na moč nadut in ošaben) in ljudi razdelil na skupine. Zatiral je eno skupino med njimi tako, da je ubijal njihove sinove, pri življenju pa puščal njihove hčere. Resnično je bil eden od tistih, ki so sejali zlo.
28:5

Mi želimo obdariti tiste, ki so na zemlji zatirani , jih postaviti za vodje in za tiste, ki jo bodo nasledili (blagoslovljeno zemljo),
28:6

… jim podariti moč in oblast na zemlji (t.j. na blagoslovljeni zemlji) in pokazati faraonu, Hamanu in njuni vojski tisto, česar so se bali.
28:7

In navdihnili smo Mojzesovo mater: “Doji ga, ko pa se boš zbala zanj, ga vrzi v reko in ne boj se in ne bodi žalostna. Resnično ti ga bomo vrnili in ga naredili za poslanca.”
28:8

Vzela ga je faraonova družina (ko je bil na gladini reke), da bi bil sovražnik in bridkost za njih. Resnično so bili faraon in Haman ter njuni vojaki težki grešniki.
28:9

In faraonova žena je rekla: “Naj bo spokoj in radost za moje in tvoje oči (oziroma srce); ne ubijte ga, morda nam bo koristil ali pa ga bova vzela za sina.” In niso slutili, kaj se bo zgodilo.
28:10

In srce Mojzesove matere je postalo prazno (brez upanja, da se bo dobro izšlo za Mojzesa). Skoraj bi razkrila (da je njen sin), če ne bi Mi okrepili njenega srca, da ni izgubila vere.
28:11

In rekla je njegovi sestri: “Poizveduj, kaj se bo z njim dogajalo!” Tako ga je od daleč opazovala, ne da bi oni to vedeli.
28:12

Storili smo, da je zavračal vsako dojiljo, pa je (njegova sestra) rekla: “Naj vam povem za ljudi, ki bodo skrbeli zanj in mu svetovali?”
28:13

In tako smo ga vrnili njegovi materi, da se vzradostijo njene oči (oziroma srce) ter da ne bi žalovala; in da bi vedela, da je Allahova obljuba resnična, vendar jih večina tega ne ve.
28:14

In ko je dosegel polno moč in zrelost, smo mu dali modrost in znanje. In tako nagrajujemo dobrodelnike.
28:15

Pa je vstopil v mesto, ko so bili njegovi prebivalci nepozorni, in je naletel na dva moža, ki sta se prepirala; eden iz njegovega ljudstva in eden iz sovražnega ljudstva. Tisti, ki je bil iz njegovega ljudstva, ga je poklical na pomoč proti tistemu, ki je bil iz sovražnega ljudstva. Tako ga je Mojzes udaril (s pestjo) in ga ubil. Rekel je: “To je hudičevo dejanje! Resnično je on očiten sovražnik, ki zavaja.”
28:16

Rekel je: “Gospodar moj! Zares sem bil krivičen do samega sebe, pa mi odpusti.” Potem mu je On odpustil. Resnično je On Odpuščajoč, Najbolj usmiljen.
28:17

Rekel je: “Gospodar moj! Ker si mi naklonil svoj blagor, ne bom več pomagal hudodelcem.”
28:18

Ko je bil v mestu, se je bal in pričakoval je težave (zaradi nenaklepnega umora). In tisti, ki ga je prejšnji dan prosil za pomoč, ga je vnovič poprosil. Mojzes mu je dejal: “Ti si človek, ki je v očitni zablodi.”
28:19

Ko pa je hotel udariti njunega sovražnika, mu je ta rekel: “O, Mojzes! Bi me rad ubil, kakor si nekoga ubil že včeraj? Ti bi rad bil nasilnež na Zemlji in nočeš biti eden tistih, ki popravljajo stanje.”
28:20

In z najbolj oddaljenega konca mesta je prihitel mož in rekel: “O, Mojzes! Resnično se glavarji dogovarjajo, da bi te ubili, zato odidi iz mesta; zares ti to svetujem.”
28:21

Nemudoma je odšel iz mesta prestrašen in previden. Dejal je: “Gospodar moj! Reši me pred krivičnim ljudstvom.”
28:22

In ko se je usmeril proti Madianu , je rekel: “Morda me bo moj Gospodar usmeril na Pravo pot.”
28:23

In ko je prišel do Madianske vode, je našel pri njej skupino ljudi, ki so napajali živino. Proč od njih sta bili tudi dve ženski, ki sta odvračali svojo živino od vode. Rekel je: “Kaj je z vama?” Rekli sta: “Ne bova napojili živine, dokler se pastirji ne umaknejo; najin oče pa je že star.”
28:24

Napojil jima je živino, nato pa se je vrnil v senco in dejal: “Gospodar moj! Resnično sem potreben česarkoli, kar mi boš poslal od dobrega.”
28:25

Prišla je ena od njiju in stopala je sramežljivo. Rekla je: “Moj oče te vabi, da bi te nagradil, ker si nam napojil živino.” Ko pa je prišel k njemu in mu povedal svojo zgodbo, mu je on rekel: “Ne boj se. Rešil si se krivičnega ljudstva.”
28:26

Ena od njiju je rekla: “O, moj oče, najemi ga. Najboljše je, če najameš močnega in zaupanja vrednega.”
28:27

Rekel je: “Resnično te želim poročiti z eno od teh mojih hčera, s tem da delaš zame osem let; če pa dopolniš deset let, bo to le tvoja dobra volja, ne želim te obremenjevati. Videl boš, če Allah tako hoče, da sem eden od krepostnih.”
28:28

Rekel je (Mojzes): “Naj bo tako (t.j. tak dogovor) med mano in med tabo. Ne glede na to, kateregakoli od dveh rokov bom dopolnil, naj ne bo zamere do mene, Allah pa je priča temu, kar govoriva.”
28:29

Ko je Mojzes že izpolnil rok, je potoval s svojo družino in na eni strani gore je videl ogenj. Rekel je svoji družini: “Počakajte, opazil sem ogenj. Morda vam bom prinesel kakšno vest, ali pa goreče poleno, da se boste lahko ogreli.”
28:30

Ko pa je prišel do njega, je bil poklican v dolini s svoje desne strani iz smeri drevesa, ki je raslo na blagoslovljenem mestu: “O, Mojzes! Jaz sem Allah, Gospodar vseh svetov.
28:31

(O, Mojzes) “Vrzi svojo palico!” Ko pa jo je videl, da je kot ogromna kača, ki se hitro vije, se je dal v beg in se ni ozrl. “O Mojzes, pridi bliže in se ne boj, saj si popolnoma varen!
28:32

Vstavi dlan v nedrje, izvlekel jo boš ven belo, vendar ne bolno. In privij svojo dlan k sebi, da se obvaruješ strahu (ki si ga imel pred kačo pa tudi, da se bo tvoja dlan vrnila v prvotno stanje). To sta dva čudeža (t.j. palica in dlan) tvojega Gospodarja namenjena faraonu in njegovim glavarjem. Oni so zares ljudstvo iztirjencev.”
28:33

Rekel je (Mojzes): “Gospodar moj! Ubil sem enega izmed njih in se bojim, da me bodo ubili.
28:34

In moj brat Aron bolj razločno govori kot jaz, zato ga pošlji z menoj, da bo potrjeval resničnost mojih besed. Bojim se, da bodo trdili, da lažem.”
28:35

Rekel je (Allah): “Podprli te bomo s tvojim bratom in obema bomo dali moč, tako da vaju ne bodo mogli doseči. Z našimi ajeti bosta vidva in tisti, ki vama bodo sledili, zmagovalci.”
28:36

Ko pa je prišel Mojzes z Našimi očitnimi čudeži k njim, so rekli: “To ni nič drugega kot izmišljena čarovnija, česa takšnega nismo nikoli slišali od naših prednikov.”
28:37

In (Mojzes) je rekel: “Moj Gospodar najbolje ve za tistega, ki je prišel s pravimi napotki od Njega, in tistega, ki mu bo pripadalo končno srečno bivališče. Krivičneži zagotovo ne bodo uspeli.”
28:38

In faraon je rekel: “O, dostojanstveniki! Jaz ne vem, da imate kakšnega drugega boga razen mene, zato Haman, peci glinene opeke in mi naredi visok stolp, da bi lahko videl Mojzesovega boga. Zares sem prepričan, da je on eden od lažnivcev.”
28:39

On in njegovi vojaki so bili po krivici naduti na zemlji in so mislili, da se ne bodo vrnili k Nam.
28:40

Vzeli smo njega in njegove vojake ter jih odvrgli v morje. Poglej zdaj, kako so končali krivičneži.
28:41

In postavili smo jih kot vodje, ki pozivajo v Ogenj, na Dan vstajenja pa jim ne bo nihče pomagal.
28:42

Storili smo, da se jih na tem svetu drži prekletstvo, na Dan vstajenja pa bodo med preziranimi, ponižanimi in grdimi ljudmi.
28:43

In Mojzesu smo dali Knjigo – potem ko smo uničili prejšnje rodove – kot poduk ljudem, usmeritev ter milost, da bi se lahko opomnili.
28:44

Ti (o, Muhammed) nisi bil na zahodni strani gore, ko smo Mojzesu dali poslanstvo in ti temu nisi bil priča.
28:45

Vendar smo Mi ustvarili številne rodove, ki so dolgo živeli. In nisi prebival med prebivalci Madiana, citirajoč jim Naše ajete, temveč smo Mi pošiljali (poslance).
28:46

In ti nisi bil ob gori, ko smo poklicali (Mojzesa). Vendar je vse to milost tvojega Gospodarja, da bi svaril ljudstvo, h kateremu ni prišel noben svarilec pred teboj, da bi se lahko opomnili.
28:47

In da ne bi rekli: “O, Gospodar! Ko bi nam vsaj poslal poslanca, da bi sledili Tvojim ajetom in bili verniki!” – če bi jih doletela kakšna nesreča zaradi njihovih dejanj.
28:48

Ko pa je prišla resnica od Nas, so rekli: “Ko bi mu bilo vsaj dano podobno, kot je bilo dano Mojzesu?” Mar niso pred tem tega že zanikali?! Govorili so: “Gre le za dve magiji, ki se medsebojno podpirata.” In govorili so: “Resnično ne verujemo v nič od tega.”
28:49

Reci: “Potem prinesite knjigo, ki jo je razodel Allah in ki je boljše vodilo od teh dveh, da ji bom sledil, če zares govorite resnico!”
28:50

Če pa se ti ne odzovejo, potem vedi, da sledijo le svojim strastem. In kdo je bolj zablodil kakor tisti, ki sledi svojim strastem brez Allahovih napotkov? Resnično Allah ne usmerja krivičnežev na Pravo pot.
28:51

In storili smo, da so jim nenehno prihajale besede, da bi se tako lahko opomnili.
28:52

Tisti, ki smo jim dali Knjigo pred tem (pred Kuranom), verujejo vanj.
28:53

In ko se jim recitira, pravijo: “Verjamemo vanj. Zares je to prava resnica od našega Gospodarja. Resnično smo bili muslimani že pred tem.”
28:54

Takšnim bo dana dvojna nagrada, ker so bili potrpežljivi, ker so z dobrim odvračali zlo in ker so delili od tega, s čimer smo jih oskrbeli.
28:55

In ko slišijo brezploden govor, se obrnejo proč in rečejo: “Nam pripadajo naša dejanja in vam vaša dejanja. Poslavljamo se od vas. Ne družimo se z nevednimi.”
28:56

Ti ne moreš usmeriti na Pravo pot tistega, ki ga imaš rad, temveč Allah usmeri na Pravo pot, kogar On hoče. In On najbolje ve za tiste, ki so usmerjeni na Pravo pot.
28:57

In govorijo: “Če bomo sledili tvojim napotkom, bomo pregnani iz naše zemlje.”Mar jim nismo dali varnega svetišča, h kateremu se prinašajo vsakovrstni plodovi kot oskrba od Nas? Vendar se večina njih tega ne zaveda.
28:58

In koliko mest smo uničili, katerih prebivalci so živeli objestno. Ta njihova bivališča niso bila naseljena za njimi (po njihovem uničenju), razen za kratek čas (t.j. le nomadi so se ustavljali tam). Mi smo jih nasledili.
28:59

In tvoj Gospodar ne uniči mest (prebivalcev), dokler v največje izmed njih ne pošlje poslanca, ki jim recitira Naše ajete. In Mi ne uničimo mesta, razen če so njegovi prebivalci krivični.
28:60

Vse, kar vam je dano, je zgolj užitek in blišč tuzemskega življenja, toda kar je pri Allahu, je boljše in trajnejše! Mar ne dojemate?!
28:61

Mar je tisti, kateremu smo dali lepo obljubo, ki je bo tudi deležen, enak tistemu, ki smo mu dali uživanje tega sveta, nato pa bo na Sodnem dnevu med tistimi (v ogenj) privedenimi?
28:62

In na Dan, ko jih bo poklical in dejal: “Kje so tisti, za katere ste trdili, da so Meni enaki (t.j. tisti, ki ste jih častili poleg Mene)?!”
28:63

Tisti, nad katere bo padla Beseda (t.j. tisti, katere bo doletela kazen, ker so zavajali druge) bodo rekli: “Gospodar naš! Te smo zapeljali enako, kakor smo sami sebe zapeljali. Pred Teboj se jih odrekamo. Oni niso častili nas.”
28:64

Rečeno jim bo: “Pokličite tiste, ki ste jih častili poleg Allaha!” Poklicali jih bodo, vendar se jim ti ne bodo odzvali in videli bodo muke. Ko bi le stopili na Pravo pot!
28:65

In na Dan, ko jih bo poklical in dejal: “Kaj ste odgovorili Poslancem?”
28:66

Na ta Dan ne bodo vedeli, kaj odgovoriti, zato se ne bodo spraševali med seboj.
28:67

Kar pa se tiče tistega, ki se je pokesal, veroval ter delal dobro, morda bo tak eden od resnično uspešnih.
28:68

Tvoj Gospodar ustvarja, kar hoče, in izbira, oni pa nimajo možnosti izbire. Vzvišen in visoko je Allah nad tistimi, s katerimi Ga enačijo .
28:69

Tvoj Gospodar ve, kaj tajijo v svojih prsih in kaj javno počnejo.
28:70

On je Allah. Ni drugega boga razen Njega. Njemu pripada vsa hvala na tem in na onem svetu. Le On lahko sodi (le njemu pripada sodba na tem in na onem svetu) in k Njemu se boste vrnili.
28:71

Reci: “Mar ne vidite, če bi Allah storil, da bi noč neprekinjeno trajala do Dneva vstajenja, kateri bog razen Allaha bi vam takrat lahko poslal svetlobo?! Mar ne slišite?!”
28:72

Reci: “Mar ne vidite, če bi Allah storil, da bi dan neprekinjeno trajal do Dneva vstajenja, kateri bog razen Allaha bi vam takrat lahko poslal noč, da bi se spočili v njej? Mar ne vidite?”
28:73

Iz Svoje milosti vam je dal noč in dan, da bi se ponoči odpočili, da bi iskali od Njegovega obilja ter da bi lahko bili hvaležni.
28:74

In na Dan, ko jih bo poklical in dejal: “Kje so tisti, za katere ste trdili, da so mi enaki (za katere ste trdili, da so bogovi poleg Mene)?!”
28:75

In iz vsakega ljudstva bomo izbrali po eno pričo in rekli bomo: “Prinesite svoj dokaz!” Takrat bodo spoznali, da resnica pripada le Allahu, in izgubilo se bo to, kar so si izmislili.
28:76

Korah je bil iz Mojzesovega ljudstva, a ga je zatiral in dali smo mu toliko bogastva, da je ključe le-tega komajda nosila skupina močnih mož. Ko mu je njegov narod rekel: “Ne veseli se preveč, Allah zares ne mara nadutih.”
28:77

S tem, kar ti je Allah dal, si prizadevaj prislužiti onstranstvo, vendar ne pozabi na svoj delež na tem svetu, delaj dobro tako, kakor je Allah delal dobro s teboj, in ne širi pokvarjenosti na Zemlji, kajti Allah ne mara sprijencev.”
28:78

Rekel je: “To sem dosegel samo s svojim znanjem.” Mar ne vé, da je Allah že pred njim uničil nekatera ljudstva, ki so bila močnejša in so zbrala več (bogastva) kot on? Zločincev pa se ne bo niti izpraševalo o njihovih grehih!
28:79

In stopil je pred svoje ljudstvo v vsem svojem razkošju. Tisti, ki so si želeli tuzemskega življenja, so rekli: “Ko bi le lahko imeli enako, kot je dano Korahu. On je res zelo srečen.”
28:80

In tisti, ki jim je dano pravo znanje, so rekli: “Gorje vam, Allahova nagrada je boljša za tistega, ki veruje in opravlja dobra dela, in prejeli jo bodo le potrpežljivi.”
28:81

Storili Smo, da sta se on in njegov dom vdrla v zemljo, tako da ni imel nikogar, ki bi ga ubranil pred Allahom, niti se ne bi mogel rešiti sam.
28:82

Tisti pa, ki so si še včeraj želeli njegovo mesto, so rekli: “Mar ne vidite, da Allah daje oskrbo v izobilju, komurkoli hoče od svojih sužnjev, nekaterim pa jo omejuje. Če bi nam Allah naklonil obilje, bi se zemlja vdrla pod nami. Mar ne vidite, da neverniki ne bodo uspeli?”
28:83

To je prebivališče onega sveta, namenjamo ga tistim, ki nočejo vzvišenosti niti širjenja pokvarjenosti na Zemlji. Srečen konec pa pripada bogaboječim.
28:84

Kdor stori dobro dejanje, mu pripada boljše od le-tega, in kdor stori zlo dejanje − tisti, ki počnejo slaba dejanja, bodo kaznovani le za tisto, kar so bili počeli.
28:85

Resnično te bo Tisti, ki te je obvezal, da se ravnaš po Kuranu in ga preneseš ljudem, zagotovo vrnil v tvoje mesto (Meko ali v raj). Reci: “Moj Gospodar najbolje ve, kdo je tisti, ki prihaja z vodilom na Pravo pot in kdo je tisti, ki je v očitni zablodi.”
28:86

Nisi pričakoval, da se ti bo razodela Knjiga, razodela pa se ti je le kot milost od tvojega Gospodarja. Zato ne bodi podpornik nevernikom!
28:87

In naj te ne odvrnejo od Allahovih ajetov, potem ko so ti bili že razodeti. Pozivaj k svojemu Gospodarju in ne bodi eden od tistih, ki imajo druge za Njemu enake!
28:88

In ne časti poleg Allaha nobenega drugega boga. Nobenega drugega boga ni, razen Njega. Vse bo uničeno, razen Njegovega lica (t.j. razen Njega). Njemu pripada vsa oblast in k Njemu se boste vrnili.
Odgovori


Skoči na Forum: