Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
35 Fatir Izvornik
#1
Rainbow 
FATIR

Izvornik
35:1

Vsa hvala Allahu, Tvorcu nebes in Zemlje, ki je angele, svoje odposlance ustvaril z dvema, tremi ali štirimi krili. On dodatno ustvarja kar On hoče. Allah resnično lahko stori karkoli.
35:2

Če Allah nakloni ljudem milost, tega nihče ne more preprečiti. In če On nekaj prepreči, ne more to nakloniti nihče razen Njega. In On je Vsemogočen, Najmodrejši.
35:3

O, ljudje! Spomnite se Allahovega blagra nad vami. Ali obstaja kakšen stvarnik razen Allaha, ki vas oskrbuje z neba in Zemlje? Ni boga razen Njega. Zakaj zavračate opomin?!
35:4

Če trdijo, da lažeš – tudi za poslance pred teboj so trdili da lažejo – k Allahu pa se vračajo prav vse zadeve.
35:5

O, ljudje! Allahova obljuba je zares resnica, zato naj vas nikar ne zavede tuzemsko življenje in ne pustite, da vas prevarant (hudič) prevara glede Allaha.
35:6

Hudič je zares vaš sovražnik, zato ga tudi imejte za sovražnika. On le vabi svoje privržence, da bi bili pripadniki Vzplamtelega ognja.
35:7

Tistim, ki ne verujejo, pripadajo težke muke. In tisti, ki verujejo in delajo dobro, bodo deležni odpuščanja in velike nagrade.
35:8

Mar je tisti, ki se mu njegova zla dejanja zdijo dobra (enak verniku)?! Resnično Allah pusti zabloditi vsakega, za katerega On tako hoče, in vodi na Pravo pot vsakega, kogar On hoče, zato naj te ne prevzame žalost zaradi njih. Allah resnično ve vse, kar počnejo.
35:9

In Allah je Tisti, ki pošilja vetrove in ti ženejo oblake. Mi jih vodimo do mrtve pokrajine in z njimi oživimo zemljo potem, ko je bila mrtva. Takšno bo tudi ponovno oživljanje.
35:10

Kdor si želi moči – pri Allahu je vsa moč. K Njemu se vzpenjajo lepe besede (t.j. sprejema jih), dobra dela pa se dvigajo (se tudi sprejmejo). In tistim, ki kujejo zle zarote, pripadajo težke muke in zarote le-teh bodo propadle.
35:11

Allah vas je ustvaril iz zemlje, zatem iz kaplje semena, potem pa vas naredil moške in ženske. Nobena ženska ne zanosi in ne rodi brez Njegove vednosti. In ne podaljša se življenje nobenemu postaranemu, niti se njegovo življenje skrajša, razen kot je (že zapisano) v Knjigi. To je za Allaha resnično lahko.
35:12

In nista si enaki *dve morji* #35#. Eno je sveže, sladko in prijetnega okusa, drugo je zelo slano in grenko. In iz obeh jeste mehko meso in jemljete nakit, ki ga nosite. Na njem vidite ladje kako režejo valove, da bi tako iskali Allahovo obilje in bili hvaležni.
35:13

On povzroča, da noč prehaja v dan in dan prehaja v noč. In podredil vam je sonce in mesec, vsak pluje do določenega roka. To je Allah, vaš Gospodar, vsa oblast pripada Njemu. In tisti, ki jih kličete namesto Njega, nimajo v lasti niti opne datljeve koščice.
35:14

Če molite k njim, ne slišijo vaših prošenj; in četudi bi jih slišali, se vam ne bi odzvali. In na Dan vstajenja se bodo odrekli temu, da ste jih častili poleg Allaha. In noben poznavalec te ne more obvestiti kot On, ki je o vsem obveščen.
35:15

O, ljudje! Vi neizogibno potrebujete Allaha, Allah pa je Popolnoma neodvisen, Nadvse hvaljen.
35:16

Če hoče, lahko stori, da vi odidete, in prinese novo stvaritev.
35:17

In to za Allaha ni težko.
35:18

Nihče ne bo nesel bremena drugega. Če bo obremenjeni prosil za pomoč, ne bo nihče prevzel prav ničesar od njega, pa četudi bi bil to eden od bližnjih. Posvariš lahko le tiste, ki se bojijo svojega Gospodarja, ne da bi Ga videli, in ki vestno opravljajo molitev. Kdor se očisti, se očisti le zase. In k Allahu bo končna vrnitev.
35:19

In nista si enaka slepec in tisti, ki vidi.
35:20

In ne tème in svetloba.
35:21

In ne senca in žgoča vročina.
35:22

In niso enaki živi in mrtvi. Resnično Allah omogoči, da sliši tisti, za katerega On hoče. In ti ne moreš omogočiti, da bi slišali tisti v grobovih.
35:23

Ti si zgolj svarilec.
35:24

Resnično! Poslali smo te z resnico, kot prinašalca radostnih novic in svarilca. In vsa ljudstva so imela svarilca.
35:25

In če trdijo, da lažeš – tudi tisti pred njimi so imeli poslance za lažnivce. Njihovi poslanci so jim prinašali jasne dokaze in čudeže, spise in razsvetljujoče Knjige.
35:26

Nato sem pokončal tiste, ki niso verovali. In kakšna je bila Moja sodba?!
35:27

Mar ne veš, da Allah z neba spušča vodo in povzroči, da z njo pridejo na plano plodovi različnih barv? In v gorah so plasti tako bele kot rdeče, različnih barv ter izrazito črne.
35:28

In med ljudmi, premikajočimi se bitji ter živino, so prav tako različne barve. Allaha se od Njegovih sužnjev bojijo samo tisti, ki imajo znanje. Allah je zares Vsemogočen, Tisti, ki odpušča.
35:29

Tisti, ki recitirajo Allahovo Knjigo in vestno opravljajo molitev ter dajejo vbogajme od tega, s čimer Smo jih oskrbeli, tajno in javno, upajo na uspešno kupčijo, ki nikoli ne bo propadla,
35:30

… da bi jim v polni meri izplačal njihove nagrade in jim dal še več Svojega obilja. On je zares Odpuščajoč in na moč Hvaležen.
35:31

In to, kar smo ti razodeli od Knjige, je Prava resnica, ki potrjuje tisto, kar je bilo pred njo. Allah je resnično obveščen o svojih sužnjih in ima vpogled v vse, kar počnejo.
35:32

Zatem smo dali Knjigo v nasledstvo tistim, ki smo jih izbrali med Našimi oddanimi sužnji; med njimi so tisti, ki so krivični do samih sebe, tisti, ki so zmerni in tisti, ki po Allahovi volji s svojimi dobrimi deli prehitevajo druge. To je zares največji blagor –
35:33

Edenski vrtovi, v katere bodo vstopili. V njih bodo okrašeni z zapestnicami, narejenimi iz zlata in biserov, njihova oblačila pa bodo svilena.
35:34

In rekli bodo: “Hvala Allahu, ki nas je rešil žalovanja. Resnično je naš Gospodar Odpuščajoč in Hvaležen,
35:35

… Tisti, ki nas je iz Svoje dobrote, nastanil v Večnem bivališču. V njem se nas ne bo dotaknila nikakršna bolezen in ne bo se nas dotaknila nikakršna utrujenost.”
35:36

Tistim, ki ne verujejo, pripada peklenski ogenj. Ne bo jim usojeno da umrejo niti jim bodo olajšane njihove muke. Tako bomo kaznovali vsakega nevernika.
35:37

V njem bodo kriče rotili: “Gospodar naš! Izpusti nas, da bomo delali dobra dejanja, drugačna od tistih, ki smo jih bili počeli.” Mar vam nismo dali dovolj dolgega življenja, da bi se opomnili tisti, ki so se hoteli opomniti, k vam pa je tudi prišel svarilec?! Zato okusite to (te muke), krivičneži ne bodo imeli nobenega, ki bi jim pomagal.
35:38

Allah je zares Poznavalec vsega, kar je ljudem nevidno in neznano v nebesih in na zemlji. On ve vse, kar se nahaja v prsih.
35:39

On je Tisti, ki vas je postavil za naslednike na Zemlji, kdor pa ne veruje, njegova nevera je proti njemu samemu. Nevernikom nevera pri njihovem Gospodarju ne povečuje drugega kot le srd in prezir; in nevernikom nevera ne povečuje drugega kot le poraz.
35:40

Reci: “Obvestite me o teh vaših (tako imenovanih) družabnikih, h katerim molite namesto k Allahu?! Pokažite mi, kaj so ustvarili iz tistega, kar je na Zemlji, pokažite mi ali imajo kakšnega družabnika v nebesih in ali smo jim dali Knjigo, pa imajo jasen dokaz iz nje (za to kar trdijo)? Nasprotno! Krivičneži drug drugemu obljubljajo le prevaro.
35:41

Allah zares drži nebesa in zemljo, da se ne bi premaknili (iz njim določenih mest). In če bi se premaknili, ali bi jih namesto Njega potem kdo drug lahko zadržal?! On je resnično Prizanesljiv in Odpuščajoč.
35:42

In prisegali so pri Allahu z najtrdnejšimi prisegami, če bo do njih prišel svarilec, bodo zagotovo na Pravi poti bolj kot katerakoli druga skupnost. Ko pa je prišel svarilec (poslanec), je le okrepil njihov odpor.
35:43

… napuh na Zemlji in zlo zarotništvo; vendar zlo zarotništvo ne doleti drugega kot le njegove storilce. Mar pričakujejo kaj drugega kot tisto, kar se je zgodilo davnim ljudstvom?! V Allahovih zakonih ne boš nikoli našel nobene zamenjave in v Allahovih zakonih ne boš nikoli našel prelaganja (kazni na drugega).
35:44

Mar ne potujejo po Zemlji, da bi videli, kakšen je bil konec tistih pred njimi? Bili so še močnejši od njih, pred Allahom pa se ne more ubraniti nič, ne v nebesih ne na Zemlji. On je resnično Vseveden, Vsemogočen.
35:45

In če bi Allah zameril ljudem zaradi tega, kar so zaslužili, ne bi pustil na Zemlji prav nobenega bitja. Vendar jim da čas do določenega roka. Ko pa napoči njihov rok – Allah ima zares vpogled v vse, kar počnejo Njegovi sužnji.
Odgovori


Skoči na Forum: