Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Strasti me satraše
#1
Rainbow 
Pitanje:

Es-selamu alejkum dragi brate,

stvarno mi je drago sto imam priliku da nekome postavim pitanje koje me veoma muci i da zatrazim savjet. Prvo zelim da ti napomenem da sam ozenjen, redovno obavljam namaz i prdrzavam se propisa ali moj problem su strasti. To me satre. Obavljam posao securitiya i dolazim u susret sa svakim. Nekad nisam u situaciji da obaram pogled, nekad i ne mogu. A najgora je ta situacija kad se osamim sa svojom hanumom onda mi dolaze razne misli, razmisljam o drugim zenama spominje ih pa cak i tjeram svoju hanumu da i ona prica o onome o cemu ne zeli.

I ona me mora poslusati jer sam ja u takvoj situaciji spreman sve uciniti. I kad me ona upozorava oglusim se o sva ta upozorenja. Jednostavno se pretvorim u zvijer, poludim. Rijetko kad uspijevam se obuzdati, ne znam sam sta da radim. Stvarno imam redovan sexualni zivot i bezobzira na to ja se pretvaram u zvijer koja steti i meni a i mom braku jer znam da i zena ispasta zbog mene. Molim te ako imas bilo kakav savjet da mi pomognes. Da te Allah nagradi. Esselamu alejkum!

Odgovor:

Ve alejkumusSelam,

Naš Plemeniti Uzdržavatelj nam daje i život i smrt. Sa rođenjem djeteta rađaju se i ljudske osobine, i sasvim je prirodno, Allahov je emr da bude tako, što svako ljudsko biće ima instikte, emocije i nagon za uvažavanje i održanje u životu. Čovjek ima svoje tjelesne i duševne potrebe i one su jednako važne i snažno se uvjetuju. Zanemarivanjem fizičke strane života, čovjek se pretvara u degenerika, a neispoljavanjem svoje duhovne strane, on redovito obolijeva i na srcu i na duši.

Ono što valja znati je to da islam ne stavlja zabrane na čovjekove emocije i strasti u granicama Allahovog zakona- Šerijata. Ova vjera podržava zakonsku reprodukciju ljudske vrste i zabranjuje celibat univerzalnoj zajednici muslimana. Musliman u svom šerijatskom privatnom bračnom životu izgrađuje i svoju čehru, svoj identitet. U svom domu on po regulama islama formira situaciju svoga nefsa(strasti) i njegove realne potrebe.

On tako čini iz razloga što mu je Muhammed a.s. ukazao da talambasanje tijelom i tjelesnim užicima ne vodi ničemu drugom doli neizvjesnostima i iskušenju. Gledanje strasti drugoga povećava se nivo strasti i kod njega samog. Otud islam strogo naređuje prikrivanje dunjalučkih strasti (naređuje tajnost bračne postelje), i to sve treba da nikada ne iskače iz postavljenih islamskih normi ponašanja.

Moral naše muslimanske mladosti moralo bi da se stalno iznjedrava iz našeg plemenitog kućnog pounutrašnjenja, muslimanske tradicije privatnosti, iz same roditeljske legitimacije izrađene u fikhskoj radionici na principima islama, na zapovjednoj odrednici kur’anskoga harfa. Kada islamskim identitetom omladinska strast bude logovana i kada ona proistekne iz finih islamskih ponuda ponašanja, naša mladost u tom slučaju neće imati nikakve prilike da padne u kandže nemorala, koji čovjeka posigurno srozava na najnižu socijalnu ljestvicu.

Roditelje i njihove mlade potomke Kur’an stalno upozorava da ne kreću u rat protiv svoga srca i svoje duše. Strast jeste moćno oružje kojim se hitro uništava plemenita nutrina kako mladog tako i svakog drugog čovjeka. Kako se držati i oduprijeti tom izazovu? Valja da se čovjek trzne i pogleda stvarnosti u oči. Red mu je da bolje čita stvarnost u kojoj jeste i on i naša današnja mlada generacija koja raste i stupa na pozornicu života.
Odgovori
#2
Stanje je zbog izazova svakodnevnice, alarmantno i šokantno. Ponude i izazovi našoj omladini su golemi i pregolemi, a omladina hoće da kuša sve voće i sve izazove. Sve sto je glatko, slatko i slasno, današnja omladina hoće da proba, a sve je to grijeh, trenutno slatki a kasnije otrovni grijeh.

Uz postojanje dijela naše mladosti koja se snažno hrve na ispravnoj liniji islama, na drugoj strani imamo mutnu omladinsku bujicu koju vrlo lahko guta more duhovne ustajalosti, moralne dekadencije, sveprisutnog razvrata koji svoje sindžire na omladinski i mali veliki mozak natura.

Naša muslimanska omladina ima šansu da bude bolja i dokraja popravljiva. Ona ima priliku da bude krjeposnija i čestitija od starijih generacija, ali pod uslovom koji obavezuje na kutarisanje sljedećeg:

– da se muslimanska omladina kutariše obožavanja svoga tijela i tijela svojih trenutačnih simpatija , a to iz razloga što je čovjek ipak čovjek a nije hajvan.

– da se muslimanska omladina liši obožavanja materijanih stvari i materijalno- tehničkih izuma i obožavanja ljudi koji nude materijane izume u revoluciji novih otkrića.

– da se muslimanska mladost oslobodi obožavanja vlastitog i tuđeg pokvarenog i prljavog nefsa

– da naša muslimanska omladina odustane od robovanja fesadu(neredu) koji se nudi putem žute štampe i elektronskih medija svih vrsta, jer sredstva informisanja, pored one pozitivne strane, uveliko doprinose da preko oboljelog pojedinca obole i mnogobrojne nacije i svijet u cjelini, a naša omladina je uglavnom protagonist mnogo toga.

Allah je stvorio ljubav i kada volimo moramo da volimo kao ljudi, kao veličanstvena stvorenja našeg Halika dž.š., a ne kao najobičniji hajvani. Čovjek ima svijest i savjest, a životinjama jedno od toga nedostaje.

Sa stanovišta plemenitog islama, ljubav je prefinjeno emocionalno stanje koje proizilazi iz nježnog srca i plemenite duše i svjedoči se iz tog čovjekovog pounutrašnjenja prema vani i upućuje se odabranim i ciljanim osobinama ličnosti.(Katkada je tijelo samo obična ljuštura, makar i lijepo bilo, ako iz njega zaudara šejtan i njegova vesvesa- došaptavanje) U islamu se, prije svega, voli zbog osobina pounutrašnjenja, zbog ljepote srca i duše, pa tek onda zbog vanjštine, koja igra određenu ulogu kod približavanja dva bića jedno drugom.

Bez moralnih iskonskih vrijednosti i plemenite vjere u Boga dž.š. i Njegove zabrane, brzo se upada u provaliju smutnje, strasti, razuzdanosti. Bitno je stalno imati na umu da je Allah dž.š. strogo naredio: “Ne prikučujte se bludu…”!

Po islamskim pravilima, postoji pozitivna i snažna preventiva, i islamski moral počiva na principima zaštite zdravlja svakog pojedinca. Kod nemuslimanskih naroda nemoral je vrlina i ta se vrlina štiti. Velika je razlika između islamskog preventivnog i neislamskog prezervativnog, pa otud i osuda svih onih bjelosvjetskih vagabunda koji su više puta po školama, gdje su čisto muslimanske sredine, dijelili našoj djeci prezervative i na taj način ih pozivali u njihov ”moral” a naš islamski totalni nemoral, koji vodi u neizbježnu propast.

Omladina koja se preslobodno ponaša sama sebe kroz druženja u kafićima do kasnih noćnih sati(ili ranih jutarnjih), kroz gledanje kućnih kina, bludnih filmova, internetskih sadržaja i sl. do udetalje izanalizira, sve neprincipijelno okuša, pa kasnije tu skladnog bračnog života i nema, ali u budućih zdravih potomaka.

Islamska omladino današnjice, koristite sva tehnološka dostignuća i školujte se(to vam islam zapovijeda), školujte vaše srce, dušu i razum. Izlazite vi i na javna mjesta, ali samo ona na kojima se ne krši islamska moralna norma. Neka vaši izlasci budu ustajanje prema Allahu dž.š. i tako će vaše djelovanje, bez obzira gdje zivjeli biti pravi kontakt s Allahom koji će vas dići iz kolijevke vašeg tijela i iščupati iz eventualnih sivih poriva.

Niko ne treba osporavati vaša mjesta sastajanja, ali se uvijek mogu osporavati vaša ponašanja na tim mjestima. Uz sve to, valja vam se naoružati islamskom izdržljivošću i oprezom, brigom o sebi, vođenjem računa o sebi. Vi morate biti najzdraviji dio društva, jer preko strasti i raznih ičkija dolazi do neizlječivih bolesti. I nemojte nam biti bolesni kad vam Kur’an a.š. lijek nudi.

Bez ikakvih izuzetaka, recept kur’anski za sve nas mora da glasi: ”Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje(to im je moralno čišće), jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade.

I reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim, i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo pokazivati muževima svojim….” (En-Nur,30. i 31.ajet).

Islamsko znanje se ne smije čuvati za pojedinca. Znanje o islamskom moralu je opće blago univerzalne zajednice muslimana. Na korisno znanje obavezno zekat treba dati. Za ono što znam ove godine, želim izdvojiti dio zekata i na taj način dati vam islamske moralne direktive, jer zekat na znanost je znanje i vama pokloniti. Vi, draga omladino, nikada se ne obračunavajte sa ljudima, već samo sa vašim vlastitim slabostima.

Lijek je baviti se sobom i svojim nefsom,pokoriti svoje porive I strasti I spremno docekati meleka smrti. Ne dozvolite da vas nespremne nadje I znajte da je takvaluk u srcu I da je on najbolja opskrba kroz zivot na ovome svijetu. A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!
Odgovori


Skoči na Forum: