Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odlazak na svadbena veselja
#1
Question 

Pitanje:

Selam!

Moj muž kaže da je grijeh ići na svadbena veselja, a pritom svaki dan ide u kafić u kojem ima alkohol, duhan, muzika, zajedničko sjedenje žena i muškaraca. Da li je manji grijeh ići u kafić koji ima sve te nabrojane stvari ili na svadbu?

Odgovor:

Odlazak na svadbu ili u mjesto za razonodu i odmor samo po sebi nije zabranjeno. Međutim, ako se na svadbi ili u mjestu za odmor i razonodu čine zabranjena djela kao što su konzumiranje alkohola, razni nemoralni postupci i slično, onda odlazak na takva mjesta treba izbjegavati, makar osoba i ne radila te grijehe. Ustrajan odlazak na takva mjesta otupljuje osjećaj za grijeh i umanjuje sposobnost osobe da se odupre šejtanskom zavođenju i izazovu grijeha.

To je, također, pokazatelj da je takva osoba blizu ili čak ispod donje granice najslabijeg stepena imana o kome se govori u hadisu Allahovog Poslanika, a.s. Nije umjesno praviti paralele između dva grijeha s ciljem opravdavanja ili podcjenjivanja jednog od njih, jer vjernik treba izbjegavati svaki grijeh. Poređenje se može praviti samo u slučaju nužde, kada se mora opredijeliti za jednu od dvije štete ili jedan od dva grijeha, pri čemu se bira manja šteta/grijeh. Buharija prenosi od Abdullaha ibn Mesuda da je Allahov Poslanik rekao: ”Zaista vjernik vidi svoje grijehe kao da sjedi ispod brda bojeći se da će ono pasti na njega, dok grješnik, vidi svoje grijehe kao muhu koja preleti preko njegova nosa, pa uradi ovako“ (i mahnuo je svojom rukom).
Odgovori


Skoči na Forum: