Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da li ću se ikad usrećiti
#1
Rainbow 
Da li ću se ikad usrećiti i naći posao; da li ću ikad imati muža i djecu?

PROBLEM: Esselamu alejkum, radi se o nekim stvarima, što se tiče mog života i mojih osjećanja. U zadnje vrijeme sam se povukla, mirnija sam nego što sam bila. Muči me pitanje, da li ću se ikad usrećiti; da li ću naći posao koji želim; da li ću ikad imati muža, djecu, itd.? A pogotovo, kako zaboraviti staru ljubav? Većina kolegica, sestara, prijatelja se poudala i poženila, imaju i djecu, imaju sve što su željeli, a meni se iz godine u godinu se apsolutno ništa ne dešava. Pitam se da li će mi ikad krenuti na “dobro” u životu? Dobro je i sad, hvala Bogu, ali se uvijek treba nadati boljem. Ali u mene skroz slabo te nade ima. Da li se mogu ikako smiriti, da ne razmišljam barem toliko o tome ? Hvala unaprijed.

SAVJET: Poštovana sestro, molimo Uzvišenog da vas nagradi na postavljenom pitanju. Vaš slučaj nije usamljen. Slično Vama, i većina ljudi vrijeme provodi ili razmišljajući i žaleći za prošlošću i propuštenim prilikama. Ili strahujući od budućnosti i onoga šta ih čeka. A pritom gube svoju sadašnjost jer upravo ovaj trenutak sadašnji – je jedino vrijeme na koje možemo računati. I u njemu nešto poduzeti da bi nam sutra bilo bolje, uz Božiju pomoć. Iščekujući taj trenutak u kojem ćete konačno biti sretni i smireni, možete izgubiti i propustiti toliko prilika koje vam se svakodnevno ukazuju.

Zato odmah sad čvrsto odlučite da ćete nešto u Vašem životu promijeniti, i učinite prvi korak na tom putu. A to je – imajte lijepo mišljenje i popravite vaš odnos prema Allahu. Zar mislite da vas je Milostivi zaboravio? Zar mislite da bi vam Allah nešto nažao učinio? A i ne htijući upadate u tu zamku, ako mislite da će vaša budućnost biti teška i gorka. Kako ćete i imati nade da nešto poduzmete, kad vam sve djeluje uzalud i bez mogućnosti promjene? Dakle, kao prvo morate biti 100 % ubijeđeni da će Allah vaše stanje popraviti i odazvati se vašoj molbi.

Nemojte samu sebe patiti razmišljajući o drugim ljudima i njihovim problemima. I prestanite se uspoređivati s njima. Ako tako nastavite, sami ćete sebi nepravdu nanijeti. Ako se baš želite usporediti s nekim, uspoređujte se samo s onima koji imaju od vas manje. Tada ćete osjetiti veličinu Allahove blagodati prema vama. Pa vi ni ne primijetite da vam Allah Svoju milost poklanja svaki dan, i dok god vaše srce kuca, imate priliku za popravkom i pravo da očekujete bolje. Život koji imate je neprocjenjiv poklon. Kao i zdravlje, imetak, a najvažniji i najdragocjeniji dar je – iman u srcu. Razmislite šta Vam se poručuje slijedećim ajetom: „I daje vam od svega onoga što od Njega tražite, i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali. – Čovjek je, uistinu, nepravedan i nezahvalan.“ Kur’an, Ibrahim, 34.

Kad vam neko običnu čokoladu pokloni, osjetite zahvalnost. A kakvu tek zahvalnost zaslužuje Onaj Koji vam je život dao? Pa kako ćete vi izraziti svoju zahvalu, ako ne povratkom i pokornošću Gospodaru svih svijetova? A nakon toga, sve će u vašem životu dobiti smisao. A svi ti ovosvjetski ukrasi koje spominjete su, bez vjere u Allaha, samo patnja i iskušenje za onoga koji ih ima. Zar ne znate za riječi Uzvišenog: „I nikako ne gledaj dugo ljepote ovoga svijeta koje Mi kao užitak raznim sortama nevjernika pružamo, da ih time na kušnju stavimo, ta nagrada Gospodara tvoga je bolja i vječna.“ Kur’an, Ta-Ha, 131

Razmislite o poruci slijedećeg ajeta: „Ako ti Allah dade kakvu nevolju, niko je osim Njega ne može otkloniti, a ako ti zaželi dobro – pa, niko ne može blagodat Njegovu spriječiti; On njome nagrađuje onoga koga hoće od robova Svojih; On prašta i milostiv je.” Kur’an, Junus, 107. E, sad znate kome se obratiti da od vas otkloni sve brige i probleme. Jer šta insan može bez svog Gospodara? Kakav je to život, ako ne težak i tegoban? Ako nećete srce i tijelo pokoriti Njemu, Vaše misli će zaokupiti brige i nećete nalaziti smiraj niti u čemu. A kako i bi? Jer ko Vam može pomoći mimo Allaha, a ko naštetiti bez Njegove dozvole?

A ako tražite smiraj u srcu i duši, i za to ima rješenje: „One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah spomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah spomene, smiruju.“ Kur’an, Er-Ra’d, 28. Jeste li se ikad zapitali zašto se srce smiruje kad se Allah spomene? Zato jer je ono po prirodi svojoj sklono ljubavi prema Allahu i oslanjanju na Njega. I bez spomena svog Tvorca, ono postaje krhko i pred svakim problemom se slomi. Kad vas problemi s sviju strana okruže, samo se sjetite Onoga Koji je blizu robovima Svojim. I znat ćete da ima Neko ko se brine o Vama i da niste sami. I osjetit ćete mir. A to vam je samo dio sreće koju vjernici osjećaju svaki dan. Samo zamislite kako se čovjek osjeća klanjajući namaz svaki dan, 5 puta dnevno zazivajući Allahovo ime? Kakav smiraj osjeća duša Njemu se pokoravajući i znajući da nije sama i da se Allah za sve brine?

„Allah neće izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni.“ Kur’an, Er-Ra’d, 11. Kako se vratiti Allahu i šta ja s tim dobijam, pitate se? Islam nije došao s ciljem otežavanja, već olakšavanja života Allahovih robova na Zemlji. Stoga i vaš povratak Allahu nije ništa teško niti tegobno, već put na kojem ćete pronaći sreću koju ste čitav život tražili. Počnite s čitanjem islamske literature, posebno izdvajam čitanje prijevoda Kur’ana, te knjige Aid El-Karnija te djela od Ibn Kajjim El-Dževzijja prevedena na bosanski. Počnite da klanjate namaz (ako već ne klanjate). Svaki dan odvojite bar malo vremena za slušanje Kur’ana, i pogledajte pokoje islamsko predavanje. Nastojte da se svaki dan bar koliko trun jedan približite Onom Koji se o vama brine. Nećete ni primijetiti, a vaš će se život početi mijenjati na bolje. I otkrit ćete u sebi vrijednost i potencijale koje niste ni znali da imate.

Što se tiče vaše budućnosti, razmislite o tome šta želite da ostvarite. Potom se obratite Allahu za pomoć i krenite ka tom cilju. Nastojte da se družite s pozitivnim osobama. I ne osvrćite se na primjedbe i sujetu negativnih ljudi. Ako vas još štogod zanima ili imate dodatnih pitanja, slobodno nam se obratite. A naša posljednja dova je: „Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svijetova“.

Nedim Botić, prof.
Odgovori


Skoči na Forum: