Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propis klanjanja džematu
#1
Question 
PITANJE:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh.
U našem gradu, imamo teretanu koju drži jedan nas brat. U toj se teretani često uspostavi džemat i ostavi odlazak u gradsku (najblizu) džamiju koja je udaljena od teretane nekih cca 700-750m vazdušne linije.

Da li je ispravno ostavljati odlazak u džamiju na namaz (iz bilo kojeg osim šerijatski opravdanog razloga) i klanjati u džematu u teretani?
I da li je ispravno mišljenje da ne treba ići u džamiju na namaz, iz razloga što insan bude oznojen i neprijatnog mirisa, pa da ne bi ezijetio ostale u dzamiji ?
Allah ti dao svako dobro.

ODGOVOR: Ve alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Odgovor na ovo pitanje se vraća na poznatu mes'elu: da li uslov klanjanja u džematu da se mora obaviti u mesdžidu (džamiji)?
Oko toga učenjaci imaju podijeljeno mišljenje. Većina je na stavu da je klanjanje u mesdžidu bolje i vrijednije, a da je dozvoljeno klanjati u džematu i mimo mesdžida. Ovo je ispravan stav, a Allah zna najbolje.

Dokaz za dozvolu klanjanja u džematu mimo mesdžida je mnogo. Dovoljno je da navedemo hadis kojeg bilježi Buharija u svom Sahihu od Enesa, radijallahu anhu, u kojem je došlo da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zijaretio Enesa, radijallahu anhu, u njegovoj kući. Pa su klanjali u džematu tu u kući, Enes, radijallahu anhu, i jetim su stali iza njega, a starica iza njih dvojice. Argumnet je to što su klanjali u džematu u kući, a da nije bilo ispravno da klanjaju mimo mesdžida ne bi klanjali.

Prema tome, nema smetnje da klanjate u džematu u teretani. Pogotovo što imate dodatan razlog, a to je oznojenost i neugodan miris.
Također, propis klanjanja uopće u džematu je pitanje oko kojeg postoji veliko razilaženje pri čemu je većina učenjaka na stavu da je potvrđeni sunnet i fard kifaje a ne vadžib.

Ve billahi tevfik.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Propis korištenja tespiha prilikom zikra Media 0 157 09-10-2023.12:40
Poslednja Poruka: Media
Question Kakav je propis posta 6 dana Ševala Media 0 308 03-03-2023.18:50
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Propis dovođenja djece u džamiju Media 0 417 06-02-2023.16:39
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: