Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Donošenje zajedničkih salavata ?
#1
Question 
Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu! Poznajem sestru koja ima naviku da se sa nekoliko sestara nalazi radi učenja Kur’ana. Pored toga, one praktikuju učiti zajednički zikr. Naime, nakon učenja Kur’ana obavezno prouče suru El – Fatihu “za duše” pojedinih osoba, kao i za Posalnika, sallallahu ‘alejhi ve sellem. Uče zikrove na razne načine i donose zajedničke salavate. Rekla bih da je sve, osim učenja Kur’ana naravno, neispravno i pogrešno. Zbog toga imam namjeru da ih posjetim i da porazgovaram s njima o takvim postupcima.

Upravo zbog toga želim da mi ukažete na nekoliko bitnih stvari koje bih trebala poznavati, kako ne bih pogriješila. Ukoliko je ispravno što ove sestre praktikuju, željela bih znati zašto je to tako. Ukoliko nije, također bih voljela čuti vjerodostojne dokaze. Lično smatram da takvo što nije uredu, ali želim se informisati kod onoga koji ima više znanja o tome, kako bih imala ispravne argumente prilikom razgovora s njima. Neka vas Allah, dželle šanuhu, nagradi.

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdu lillahi vesselatu vesselamu ala Resulillah.
 
Sastajanje radi učenja Kur'ana, tako što će svako proučiti nešto iz njega ili će neko učiti, a drugi ga slušati i tako se poučiti učenju Kur'ana je svakako korisno i pohvalno, ukoliko pri tome nema drugih dodatih stvari koje su neutemeljene u islamu. Nije ispravno da svi u jedan glas uče Kur'an, da uče fatihu „za dušu“ nekoga, da uče zajedno zikrove i salavate ili pojedinačno, ako su se radi toga okupili. Ono što nema nikakve osnove u islamu jeste također okupljanje radi učenja salavata i zikrova određeni broj puta. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, kao ni njegovi ashabi takvo što nisu radili. Bilo koje okupljanje, smatrajući neko mjesto ili određeno vrijeme posebno odabranim, je strogo zabranjeno, jer za to ne postoji jasan i vjerodostojan šerijatski dokaz. 
 
Naša vjera je čista i jasna, zasnovana na dva temeljna izvora: Kur'an i sunnet. Allah, subhanehu ve te'ala, ne prima djela ako nisu iskrena i u skladu sa Kur'anom i sunnetom. Najgore stvari su bid'ati (novotarije) u vjeri; bilo da su sasvim ubačene u vjeru i za njih uopće ne postoji dokaz ili su to izmijenjeni vidovi ibadeta, pa su iz sunneta prešle u bid'ate.

Šejtanu je draža novotarija od samog grijeha, jer ona u sebi (pored grijeha) nosi krivotvorenje propisa vjere, koji su sveti. Od vjerskih propisa se ne smije ništa mijenjati, ostavljati ili dodavati. Na ovu temu postoji više činjenica i obrazloženja u knjigama koje govore o bid'atima ili ipak na snimljenom audio-materijalu raznih predavača. Dotičnima treba objasniti čistu prirodu islama. 
 
Običaji i sve ostalo što su preci radili ništa ne znače, ukoliko nije u skladu s Allahovim, subhanehu ve te'ala, propisima. Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je rekao: „Ko uvede u ovu našu stvar (islam) što nije od nje, to je odbačeno.“ (Muttefekun aljehi) Sve što Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i četvorica prvih i ispravnih halifa u vjeri nisu prakticirali, nije ispravno i takve radnje ne treba sprovoditi. One koji postupaju pogrešno u pogledu toga treba upozoriti da prihvate izvornu vjeru, jer je Uzvišeni Allah samo s takvom zadovoljan. Ispravno i čisto djelo prima i za takvo samo nagrađuje. Ako prihvate ovaj savjet, onda je to zaista dobro po njih; ukoliko ga ne prihvate i ne promijene svoje dotadašnje postupke, onda se treba družiti s onima koji žele po sunnetu živjeti i raditi. Allah, subhanehu ve te'ala, najbolje zna.

hfz.mr.Muhammed Fadil Porča
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Donošenja salavata kad se spomene Allahov Poslanik Media 0 332 29-10-2022.21:14
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: