Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ko je brojniji
#1
Question 
Pitanje: Da li su brojniji stanovici dženneta ili džehennema?

Odgovor:Kažem tražeći pomoć od Allaha subhanehu ve te'ala:

Mnogo je dokaza koji pokazuju da su stanovnici džehennema brojniji od stanovnika dženneta. Između ostalog je predaja koju bilježe obadvojica Šejhova od Ebu Seida El Hudrija radijjallahu anhu a on od Vjerovjesnika salallahu te'ala alejhi ve selem da je rekao: Allah subhanehu ve te'ala će reći: Ademe. A on će odgovoriti: Odazivam Ti se i radujem, a dobro je u Tvojim Rukama. Pa će mu reći: Uvedi u Vatru odaslane.

Kaže: Ko su oni? Kaže: Od svake hiljade devetstotina devedeset i devet. Tada će osjediti djeca, a one koje su nosile u svojim utrobama nešto će pobaciti, ljude ćeš vidjeti da su kao pjani ali oni neće biti pjani nego je Allahova kazna žestoka. Pa su rekli: Allahov Poslaniče, ko je od nas taj jedan? On reče: Radujte se tome što je od vas jedan a od Je'džudža i Me'džudža devetstotina devedeset i devetorica. Zatim je rekao: Tako mi Onoga u Čijoj je Ruci moja duša, ja se nadam da će te biti četvrtina stanovnika dženneta. Pa smo donijeli tekbir.

Pa je rekao: Nadam se da će te biti trećina stanovnika dženneta. Pa smo donijeli tekbir. Pa je rekao: Nadam se da će te biti polovina stanovnika dženneta. Pa smo donijeli tekbir a on je nakon toga rekao: Vi među ljudima niste osim kao crna dlaka na koži bijelog bika ili kao bijela dlaka na koži crnog bika.
Odgovori


Skoči na Forum: