Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Produžetak mjesečnog pranja
#1
Question 
Pitanje: Ugradila sam sprila kao prepreku za trudnoću ali mi se radi toga produžio period mjesečnog pranja sa pet na dvanaest dana.
Kakav je propis u tom pogledu glede namaza i bračnog odnosa?

Odgovor: Kažem tražeći pomoć od Allaha subhanehu ve te'ala:

Žene najbolje poznaju stvari koje se tiču njih u pogledu mjesečnog pranja i postporđajnog perioda jer su to stvari koje se odnose samo na njih. To je popratno sa sposobnošću žene da prepozna krv mjesečnog pranja po njegovim svojstvima od boje, gustoće i mirisa u odnosu na druge vrste krvi.
Ako je problem, koji žena podnosi radi ugrađivanja spirale kako bi spriječila trudnoću, u produživanju perioda mjesečnog pranja onda je njegov propis kao propis običnog mjesečnog pranja.

Njoj je u tom periodu zabranjeno, ako ne prođe više od petnaest dana, sve ono što joj je bilo zabranjeno u mjesečnom pranju prije ugradnje spirale. Jer je suština shodna stanju a ne po uzroku. Tj. stanju mjesečnog pranja u kojem se našla a ne u pogledu onoga što je produžilo taj period ili ga skratilo sa druge strane.

Ali ako se radi o krvi koja izlazi nakon perioda koji je poznat po prirodi, kao što je petnaest dana, i razlikuje se po svojim svojstvima od menstrualne krvi, onda u tom slučaju neće uzeti propise mjesečnog pranja. Nego se ovdje radi o krvi istihaze. To je odtok krvi iz tijela radi određenog oštećenja. Tome može biti uzrok spirala spriječavanja trudnoće ili nešto drugo. Na ženi je da se ona očisti za svaki namaz i da ga obavi i nema smetnje da joj njen muž prilazi u toku istihaze.

Kažem, ovo je pravni stav šafija, malikija i hanbelija i to je ono što smo mi odabrali kao ispravno. Ovo je pravilnije od hanefijskog stava koji kažu: Ako se menstrulani period produži iznad običaja, a to je manje od deset dana, onda ono što vidi to je mensturalno period pa sve do deset dana. Jer produžetak u periodu mjesečnog pranja je mjesečno pranje. Ali ako pređe deseti dan onda ono što se pojavi nakon tog perioda uzima propise istihaze. Pogledaj Tuhefetul fukaha' od Samarakandija ( 1 / 34 ).
Pojašnjenje ovog pitanja je veoma opširno. Po nama je ispravniji prvi stav a Allah najbolje zna.

Još je lijepo napomenuti da je mjesečno pranje po većini učenjaka, malikija, šafija i hanbelija, petnaest dana i ovo je ispravniji stav za razliku od hanefija koji ga ograničavaju na deset dana. Zahirije ga ograničavaju na sedamnaest dana. A Allah najbolje zna.
Hvala Allahu Gospodaru svjetova.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Propis bijelog pranja i čupanja obrva Media 0 335 28-10-2022.22:27
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: