Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kada žena postane neposlušna
#1
Question 
Pitanje: Kakav je pogled vjere na to i kakav je Allahov propis po tom pitanju? Šta može muž da učini pored tolikog inata i prelaženja svih granica normale, da li će joj dati razvod braka?
Odgovor: Kažem tražeći pomoć od Allaha subhanehu ve te'ala:

Ako žena nije pokorna svom mužu u onome u čemu je obavezna da mu se pokorava onda je ona griješna a posebno ako ustrajava na tome bez da razmišlja o njegovom zadovoljstvu ili srdžbi. Ili čak ne razmišlja o tome da li bi to moglo prouzrokovati razvod braka.

Na mužu je, u ovakvom stanju, da ne požuruje sa razvodom braka nego na njemu je da pokuša izgladiti situaciju onoliko koliko je moguće. Jer mogućeje je da se njena poslušnost izliječi onim što je Allah podario odgovarajućim između njih dvoga a to su ljubav i samilost.

U ovom slučaju on neće preći preko onoga što je šerijatski postavljeno kao postulat. Allah subhanehu ve te'ala kaže: Muškarci su nadređeni ženama zato što ih je Allah odlikovao jedne nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva čuvaju ono što je Allah odredio da se čuva. One čije neposlušnosti se pribojavate vi posavjetujte, a onda napustite postelje njihove, pa ih i udarite!

Ako vam postanu poslušne, protiv njih ništa ne činite! Allah je, doista, uzvišen i velik! (En Nisa, 34) Međutim ovdje se ne radi o ponudi riješenja i korištenja metoda kod bračnih nesuglasica nego se radi o fetvi a ne o suđenju. Ono što je obaveza jeste savjetovanje mužu, jer je zatraženo u pitanju i navedeno da se trudi doći do riješenja od učenih kao i traženja smjernica od onih koji imaju iskustva u mjestu gdje on živi o nesuglasicama koje su se pojavile između njega i njegove supruge.

On neće izgubiti samokontrolu i to da razgovara sa njom s vremena na vrijeme. Može se desiti da je on napravio grešku smatrajući sebe žrtvom iako to njemu izgleda na početku stvari. Zbog toga je Allah subhanehu ve te'ala ukazao na traženje presude kod treće strane kada dođe do bračnih nesuglasica. Jer ponekada onaj ko gleda sa strane može da primijeti određene činjenice lakše kao i da pristupi liječenju problema prije nego što to može neko od ove dvije sporne strane. Allah subhanehu ve te'ala kaže: Ko se bude zalagao za dobro, i on će imati udio u tome, a ko se bude za zlo zalagao, i on će imati udio u tome! A Allah nad svakom stvari bdije! (En Nisa, 85)

Toliko, molim Allaha da nam svima podari uspjeha i da nas zaštiti od zablude i nestabilnosti u vjeri. Da nam poboljša međusobne odnose i da spoji naša srca. Da nas povede za ruke prema onome u čemu je naše dobro i Njegovo zadovoljstvo.
Neka je selam i salavat na Njegovog Poslanika, njegovu porodicu i sve ashabe.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kada su džuma i bajram u istom danu Media 1 70 28-12-2023.18:52
Poslednja Poruka: Media
Bug Žena koja “skida sihre” Media 1 87 26-12-2023.18:23
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Kada se petkom uslišava dova? Media 1 331 06-02-2023.19:54
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: