Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zekerijja (Zaharije) a.s
#1
Rainbow 
Allah dz.s. nam je opisao mnogo toga vezanog za Alu Imranovu porodicu. Prvi dogadjaj je samo rodjenje Merjemino.

Zekerijja (Zaharije) je sin Dana i jedan od Sulejmanovih (Solomonov), a.s. potomaka, zivio je u Damasku, bio je dugovjecan i imao je preko stotinu godina. Prica pocinje sa Imranovom zenom, Merjeminom i Esej’inom majkom, koja je bila nerotkinja. Jednog dana ugleda pticicu kako u usta svog mladunceta stavlja hranu. Pozelje da i ona ima svoje dijete, dize ruke i zamoli Allaha dz.s.

Kada Imranova zena rece: ’’Gospodaru moj, ovo sto je u trbuhu mome ja zavjetujem samo na sluzbu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve cujes i znas!’’ (Alu ’Imran, 35.)

Molila je Allaha da joj podari dijete i Njemu se zavjetovala da ce dijete koje rodi sluziti Bejtul-Makdisu. Zekerijja i Alu Imran su preselili u Bejtul-Makdis kako bi tamo ibadet cinili i vjeri sluzili. Njihov obicaj je bio da nekoga od svoje djece daju na sluzenje Bejtul-Makdisu. Ta djeca bi rasla sa svestenstvom, od njih bi ucili Tevrat (Tora), rasli bi u Bejtul-Makdisu i vremenom bi postajali najveci poboznjaci i ucenjaci svoga naroda.

Imranova zena se zavjetovala da ce dijete, ako joj ga Allah podari, dati u Bejtul-Makdis. Allah joj se smilovao i ona rodi djevojcicu. Nije bio obicaj da zensku djecu daju u sluzbu Bejtul-Makdisa:

Poslije ona, kada rodi, rece: ’’Gospodaru moj, rodila sam zensko.’’ (Alu’Imran 36.)

Nije znala sta da ucini, zavjetovala se da ce to djete dati u sluzbu, ali to djete je zensko, a njih ne daju u sluzbu! Njezin suprug Imran je bio poglavar svestenstva tog vremena. Ona se posavjetova sa njim. Rece joj: ’’Ako si se zavjetovala, ona pripada onome cemu si se ti u ime Allaha zavjetovala.’’

Allah, dz.s. kaze: “A Allah dobro zna sta je rodila – a zensko nije kao musko.” (Alu ’Imran, 36.)

Ona se zavjetovala ocekujuci musko djete ali joj Allah podari djevojcicu koja je bolja od djecaka, kojeg je prizeljkivala. U ovom ajetu je velicanje Merjeme, a ne umanjivanje njezine vrijednosti kako to pojedini pokusavaju prikazati.

Nadjela sam joj ime Merjema (Marija), i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog sejtana. (Alu’Imran, 36.)

Allahov Poslanik kaze: Svako novorodjence sejtan dotakne svojim prstom, osim Imranove kcerke Merjem (Marija) i njezinog sina Isaa (Isus). (Ahmedov Musned, hadis 7866.) Njima se to nije dogodilo zato sto je dova Imranove zene bila kod Allaha primljena.

I Gopodar njezin primi je lijepo i ucini da uzraste lijepo. (Alu’Imran, 37.)

Tako Merjema (Marija) posta jedna od onih koji su sluzili Bejtul Makdisu. Obicaj je bio da se o svakom poklonjenom djetetu brine jedan od svestenika. Ovaj puts u svi htjeli da se brinu o njoj te se zbog toga medjusobno sukobise u misljenju. U takvim nesporazumima bi se dovama obracali Alahu dz.s. i On bi in na razne nacine upucivao na ono sto je za njih ispravno.

Ovaj puta su se podijelili u misljenju, a Zekerijja, a.s. je bio uporan u tome da se upravo on treba o njoj brinuti. Drugi se tome suprostavise i predlozise da bace svoja pera u vodu i sacekajuAllahov znak kao presudu u ovom spornom pitanju. Na cijem peru bude znak taj ce se i brinuti o njoj. Pera su bila drvena i plovila su nizvodno, osim Zekerijjahovog oera koje je plutalo uzvodno. To je jos jedno od Allahovih cuda koje je spomenuto u Kur’anu:

To su nepoznate vijeti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio medju njima kada sup era svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji ce se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio medju njima kad su se prepirali. (Alu ’Imran 37.)

Spominjanje ove price u Kur,anu je u isto vrijeme i potvrda Muhammedovog, a.s. poslanstva jer se govori o necemu sto on zasigurno prije toga nije znao.

I da se o njoj brine Zekerijja. (Alu ’Imran, 37.)

Zekerijja (Zaharije) se ljepo starao o njoj, rasla u zdravom i lijepom ambijentu. Ranije nego ostale vrsnjakinje je postala djevojka. Kad je rodila Isaa, a.s. imala je svega petnaest godina. Bila je pobozna, ucena, skromna i iskrena prema Allahu dz.s. Allah joj je dao keramete i ucinio je jednom od najboljih zena. Allah dz.s. o njoj kaze:

Kad god bi Zekerijja u hram usao, kod nje bi hrane nasao. (Alu ’Imran, 37.)

To se nije desilo jednom nego se to ponavljalo svaki puta kad bi Zekerijja usao kod nje. Zimi bi kod nje nalazio ljetno voce, a ljeti zimsko voce. Bilo je to vrijeme bez flizidera i zamrzivaca. Cudio se i pitao je:

‘’Odakle ti ovo o Merjema?’’ – on bi upitao, a ona bi odgovorila: ’’Od Allaha.’’

Allah dz.s. govoreci o Isau (Isusu), a.s. kaze:

A majka njegova je uvijek istinu govorila. !Al-Ma’ide, 75.)

Allah dz.s. o vrijednosti i velicini Merjeme kaze: “O Merjema, tebe je Allah odabrao i cistom stvorio, i boljom od svih zena na svijetu ucinio.” (Alu’Imran, 42.)

Mesih (Isus), sin Merjemin, samo je poslanik – i prije njega su dolazili i odlazili poslanici – a majka njegova je uvijek istinu govorila. (Al-Ma’ida, 75.)

Muhammed, a.s. o njoj u hadisu kojeg biljeze Buharija, Muslim, Tirmizija, Nesaija i Ahmed kaze:

Najbolje zena zemlji su bile Imranova kcerka Merjem i Huvejlidova kcerka Hadidza.

U mnogim hadisima se spominje vrijednost cetiri zene, o kojima nas Poslanik s.a.v.s. kaze:

Od svih zena svijeta najbolje su bile njih cetiri: Imranova kcerka Merjem, Huvejlidova kcerka Hadidza, Muhammedova kcerka Fatima i faraonova zena Asija. (Ahmedov Musned, hadis 11942.)

Mnogo toga upucuje da je najbolja od njih cetiri upravo Merjem, zatim Fatima, pa hadidza a onda Asija.
Odgovori
#2
Kad je Zekerijja vidio Allahove pocati prema toj djevojci i on sam pozelje dijete. Tada je imao stotinu godina a njegova supruga je bila godinu dana mladja od njega. Njegovu dovu Allah, dz.s. spominje u vise sura:

“Kazivanje o milosti Gospodara tvoga prema robu Njegovu Zekerijjau, kad je on Gospodara svoga tiho zovnuo, i rekao: ’’Gospodaru moj, kosti su mi oronule i glava osjedila, a nikad nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao. Bojim se rodjaka svojih po krvi poslije mene, a zena mi je nerotkinja.’’ (Maryam, 2.-5.)

Zekerijja je bio naviknut da Allah primi svaku njegovu dovu. On je bio jedini poslanik u tom vremenu, a sa onima koji sug a trebali nasljediti nije bio zadovoljan jer je kod njih vidio ono sto mu se nije nikako svidjalo. Bojao se da ce sa takvim svestenstvom Benu Israil ponovo skrenuti sa pravoga puta.

A zena mi je nerotkinja zati mi pokloni od sebe sina da nasljedi mene i porodicu Jakubovu, i ucini, Gospodaru moj, da budes s njim zadovoljan. (Maryam, 5.-6.)

Allah dz.s. primi njegovu dovu:

Odazvasmo i, izljecivsi mu zenu, Jahjaa mu poklonismo. (Al-’Anbiya,90.)

Njegova zena je bila nerotkinja paj oj Allah, dz.s. podari moc radjanja. Ibnu Abbas kaze: ’’Nakon njegove dove zena mu, u devedeset i devetoj godini, dobi menstruaciju.’’ U drugoj predaji se biljezi da je Ibnu Abbas komentirajuci ovaj ajet rekao: ’’Bila je lose naravi, duga jezika pa je Allah dz.s. promjenio i boljom je ucinio. Dakle Allah je nju i tjelesno i karakterno ucinio boljom nego sto je bila. Meleki ga obradovase rijecima:

’’O Zekerijja, javljamo ti radosnu vijet da ce ti se djecak roditi, ime ce mu Jahja (Ivan Krstitelj) biti, nikome prije njega to ime nismo htjeli dati.’’ (Maryam, 7.)
Odgovori


Skoči na Forum: