Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
10 pitanja i odgovora
#1
Rainbow 
PITANJE: Es-selamu alejkum! Ako možete da mi odgovorite na pitanje? Ovako, ja živim u Blagaju, malo mjesto pored Mostara. Imamo jednu džamiju u kojoj se obavlja namaz. Imam je sufija i u maju svake godine imamo dane mevluda i zikra i tu se skupljaju sufije za neki kijam zikr i učestvuje naš hodža iz džamije, kao i sedmični zikrovi petkom i nedjeljom. Moje je pitanje, da li mi je namaz validan iza njega, pošto gotov svaki namaz klanjam u džamiji, pa se bojim da mi nije validan? Es-selamu alejkum!

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Validan je namaz, osim ako imam čini neka jasna djela velikog širka, onda se neće klanjati za njim. U protivnom, to što sufija i što čini novotarije i slično, iako je to zabranjeno, ali ne utiče na ispravnost obavljanja namaza za njim, kao što su pojasnili islamski učenjaci.


■ PITANJE: Es-selamu alejkumu šejh! Imam jedno pitanje, pa ako bi ste mogli odgovoriti? Jel’ smijem staviti slušalice na uši i skušati rukje kao što su ajeti spaljivanja i ajeti za izlazak džina? Inače mi ne bude dobro kad to slusam. Da vas Allah, subhanehu ve te’ala, nagradi na odgovoru šejh! 

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nema smetnje. Kur’an je lijek za bolesti. Malo po malo, ako čovjek bude ustrajan u ibadetima i zikrovima, slušanju i učenju Kur’ana, džinni se udalje od takvog roba.

■ PITANJE: Es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu šejh! Zanima me jel’ se može klanjati tehijetul-mesdžid na sabah namazu?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Ako je klanjao sabahske sunnete u kući prije dolaska u džamiju, onda će klanjati dva rekata zanijetivši tehijjetul-mesdžid kada dođe u džamiju, a ako nije klanjao sunnete, onda će klanjati sunnete u džamiji, i ne treba klanjati ponovo tehijjetul-mesdžid, jer je spao propis klanjanjem dva rekata sabahskog sunneta.


■ PITANJE: Es-selamu alejkum ve rahmetullahi! Allah vam dao svako dobro! Koji je propis kada se čovjek okupa nakon džunupluka po propisu i nakon toga vidi da opet izlazi malo sjemena? Da li se treba opet okupati ili samo oprati spolni organ i uzeti opet abdest? I da li se smije dirati spolni organ prilikom sušenja nakon kupanja? Molim Allaha da vas nagradi Dzennetom firdevs! Ako mozete odgovoriti ukratko, ne bih volio da vas ometam.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullah! Ono što izađe od sjemena nakon kupanja ne utice na ispravnost gusula. Sjeme koje izlazi u mlazu uz osjećaj strasti je ono radi kojeg je obavezno kupanje. U ovom slučaju, dovoljno je da opere organ i uzme abdest. Također, smije se dirati spolni organ prilikom sušenja nakon kupanja, ali nakon toga treba ponovo uzeti abdest ako želi da obavi namaz, jer je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, naredio da onaj ko dodirne spolni organ uzme abdest.


■ PITANJE: Es-selamu alejkum! Poštovani šejh, molim te da mi, ako nađeš vremena daš svoje mišljenje o sljedećem. Naime nedavno se odvijao razgovor oko toga što je jedan brat podigao kamatni kredit kod banke. Nedugo zatim se pokajao od toga, moli Allaha za oprost, te je bilo govora o tome da možda ima mogućnost da nađe novac da taj kredit “zatvori”. Naša nedoumica je bila oko sljedećeg: ako je već urađen taj grijeh, postoji opcija da se kamate (u okviru rata) plaćaju godinama, ili da se odjednom plati kompletan dug sa kamatama, pa koja je opcija sigurnija za Ahiret i postoji li nada u Allahov oprost toga grijeha, ako se insan iskreno pokajao i kako reče “… ako ne bude drugog izlaza, svake će sekunde strahovati od Allahove srdžbe i moliti Ga za oprost sve dok ga ne otplati”. Allah ti dao svako dobro ovoga i onoga svijeta. Es-selamu alejkum! 

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Ako se pokajao, onda treba nastojati što prije da se toga kutariše, a ako nije u mogućnosti, neka vraća kako može, neće ga Allah teretiti nakon pokajanja za ono što nije u mogućnosti. Onaj ko se pokaje iskreno, Allah će mu oprostiti sve grijehe, ma koliko veliki bili.
Odgovori
#2
■ PITANJE: Selam alejkum šejh… Imam jedno pitanje.. Da li je dužina puta preko 320 kilometara dovoljno velika da se čovjek oslobodi taj dan ramazanskog posta? Allah te nagradio!

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Jeste, ima pravo da ne posti taj dan, ali je dužan napostiti naknadno. Onaj ko krene na put duži od 80 km (po većini učenjaka) ima pravo da ne posti dok je na putovanju. Kada krene na putovanje, čim izađe iz svog mjesta stanovanja ima pravo na olakšice. Tj. ide na put duži od 80 km, ne mora čekati da pređe tu kilometražu, čim krene na putovanje, izađe iz svog grada, ima pravo na olakšice: kraćenje i spajanje namaza, prekid posta itd.

■ PITANJE: Es-selamu alejkum šejh! Možete li nam odgovoriti na pitanje: je li ženi vjernici dozvoljeno da ide na privatne časove kod muškarca, jer nema žena koje to rade, zbog teškoće fakulteta koji studira? Jeli bolje da ide kod mlađeg (oko 30 god.) muslimana ili starijeg nemuslimana (47 god.)? Ili imate, možda, neko treće, bolje rješenje za nas? 

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije dozvoljeno ni jedno ni drugo. Rješenje je da se nađe ono sto je halal, ako postoji ogućnost, a ako ne postoji, nećemo haram raditi. Onaj ko iskreno, radi Allaha, ostavi haram, Allah će mu zamijeniti boljim.

■ PITANJE: Selam alejkum brate! Pitanje: jedan dobri brat iz Iraka, Esad, pitao je našeg hafiza da li može upotrijebiti našu džamiju da prouči tehvid svom amidžiću koji je preselio na ahiret. Naš mu je hafiz rekao da ne može upotrijebiti džamiju zato što nije član ovog džemata. Ja sam se pobunio. Reko sam da nije bilo fino sa njegove strane odbiti tog brata. Pa, samo želim da znam da ja nisam šta loše rekao u vezi toga? Hvala od srca… 

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Učenje tevhida (u narodu ‘tehvida’ koji se pravi nakon smrti rodbine) nije utemeljena praksa u izvorima šerijata, jer za to nema osnove niti dokaza. To je praksa koju je narod naknadno uveo, pa je zato treba napustiti i savjetovati druge da je ne praktikuju. Svaka novotarija u vjeri je zabluda.


■ PITANJE: Es-Selamu ‘alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh! Da li je žena dužna uzeti gusul nakon što je oralno zadovoljila svog supruga?

ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Nije dužna uzeti gusul, osim ako doživi strast uz muža i polucira.


■ PITANJE: Selam alejkum šejh. Allah vam dao svako dobro i pomogao vas u vašem radu za Allahovu vjeru. Htio sam postaviti pitanje vezano za hamajlije, talismane i slično. Osobe u mojoj porodici nose hamajlije i kada ih upozorim da to treba da skinu, bojeći se Allaha, i da samo kod Njega traže zaštitu, oni mi govore da oni ne vjeruju da ih to štiti, nego, eto, nose zato što im je to rekao hodža i još im je rekao da će on odgovarati na Sudnjem danu za to ako bude pogrešno, a ne oni. Želio bih vas pitati na koji način da im priđem kada mi dođu s ovim: “Mi ne vjerujemo u ovo i oslanjamo se na Allaha ali eto nosimo jer nam je hodža rekao”? Allah vas nagradio! 

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Amin, svima nama! Trebaš im pojasniti da hodža griješi u tome, te da niko od ljudi nije bezgrješan, osim Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u dostavljanju i pojašnjavanju vjere. Mnogo je ajeta i hadisa koji govore o tome da niko neće snositi tuđi grijeh, tj. da neće ljudima biti opravdanje ako se budu povodili slijepo za predvodnicima i radi toga odu na krivi put. Savjetujem te da ustraješ u njihovom upozoravanju i savjetovanju, uz iskrenu dovu Allahu za njih, u nadi da će ih Allah uputiti na Pravi put tvojim sebebom.

Dr Amir I. Smajić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Star Pitanja i Odgovori ( Safet Kuduzović ) Media 22 1.470 06-03-2023.13:04
Poslednja Poruka: Media
Question Četiri pitanja i odgovora Media 2 291 06-01-2023.23:15
Poslednja Poruka: Media
Question Pet pitanja i odgovora Media 4 380 06-01-2023.23:06
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: