Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da li ste znali
#1
Rainbow 
Da li ste znali da nije dozvoljeno pisati ajet ili više ajeta u liku ptice (i sličnoga) zbog izigravanja i omalovažavanja Allahovog govora. (Islamski pravni kolegij u Mekki, redžeb, 1410. H. g.)

Da li ste znali da je dozvoljeno samo u velikoj nuždi da se uđe u nužnik s kasetom na kojoj je snimljen Kur'an. (Stalna komisija za fetve)

Da li ste znali da je poziv u jedinstvo vjera nevjernički zabludjeli poziv koji se suprostavlja osnovi Islama. Cilj ovog poziva jeste brisanje svih razlika između islama i kufra, istine i neistine, muslimana i nevjernika i zapostavljanje i brisanje džihada. (Stalna komisija za fetve, muharrem, 1418. H. g.)

Da li ste znali da se stojanje određenog vremena propraćeno šutnjom iz počasti prema nekim umrlima i spuštanje nekakvih simbola suprostavlja osnovi Islama i nikako se ne može sastaviti (kod jednog vjernika) s iskrenim veličanjem Uzvišenog Allaha. Doista, to je od pokuđenih nevjerničkih običaja. (Stalna komisija za fetve)

Da li ste znali da puštanje ezana sa kasete u džamijama nije ispravno, nije dozvoljeno i na taj način ne postiže se propisani ezan, jer je nijjet jedan od uslova ezana, a i ezan je jedan od tjelesnih ibadeta. Zatim, na ovakav način propuštaju se mnogi sunneti i adabi vezani za ezan, a da se ne govori da se na ovaj način otvaraju vrata izigravanju s vjerom. (Islamski pravni kolegij u Mekki, redžeb, 1406. H. g.)

Da li ste znali da nije dozvoljen abortus nakon 120 dana (četiri mjeseca) trudnoće makar grupa povjerljivih i stručnih ljekara potvrdila da se dijete ne razvija normalno, osim ako predstavlja sigurnu opasnost po majčin život. Dok je, prije napunjenja četiri mjeseca trudnoće, abortus dozvoljen ukoliko to roditelji zatraže i utvrdi se da je razvoj dječijeg organizma itekako poremećen i nenormalan i da će njegov život, kada dođe na ovaj svijet, biti otežan, kako po njega tako i po njegove roditelje. (Islamski pravni kolegij u Mekki, redžeb, 1410. H. g.)
Odgovori


Skoči na Forum: