Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da li je dozvoljeno putovati na izlete koje plaća Lutrija
#1
Question 
Es-Selamu alejkum. Da li je dozvoljeno otići na strogo stručnu ekskurziju sa mašinskog fakulteta u posjetu nekim firmama van naše zemlje sa novcem kojeg donira Lutrija BiH.

ODGOVOR 193:

Ve alejkumus-Selam!

Muslimanski ummet je danas, kao nikada iskušan brojnim stvarima koji se kose sa izvornim učenjem. Jedan od poroka koji je u novije vrijeme zahvatio muslimanske mase širom svijeta je igranje lota. Jedan od primarnih ciljeva islama je zaštita imetka, zbog toga i jeste zabranio kockanje i sve što vodi u bespravedno uzimanje imovine. Uzvišeni Allah kaže: “O vjernici, vino i kocka i kumiri i strelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; pa ih se klonite da bi ste uspjeli.” Prevod značenja El-Maide, 90.

Igranje lota se smatra kockom, koja je zabranjena po konsenzusu islamskih učenjaka. Ne samo to, loto predstavlja najizrazitiji oblik kockanja u kome svi ulažu a pojedinci bespravedno uzimaju imetak ljudi. Vidjeti: El-fetava, str. 569 od Mustafa Ez-Zarka i Ahkamul-musabekat, str. 231-233.
Ako je sav uloženi imetak u loto haram, tada je zabranjeno ulaganje i upotrebljavanje tog imetka u bilo kakve svrhe, jer Uzvišeni Allah ne prima djela od harama. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: “Allah je lijep i ne prima osim lijepo.” Muslim.

Dakle, nije dozvoljeno putovati na izlete koje plaća loto, jer se taj novac smatra haramom i učestvovanje na takvim ekskurzijama potpomaže i podstiče ljude na suradnju sa hazardnim ustanovama koje nepravedno uzimaju imetak muslimana.
Kad bi čovjek ponudio svome bratu ukradeni poklon, ovaj ga ako bi znao, ne bi smio primiti, jer je stečen na nezakonit način, krađom ili pljačkom. Kako je onda dozvoljeno primiti poklon iz opljačkanog muslimanskog a i nemuslimanskog imetka?!

Obaveza je svim muslimanima da se ograde od ovakvih institucija i da rade na njihovom iskorjenjavanju, a najmanje što mogu da učine jeste da ih preziru svojim srcima, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (02.06.2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Da li je ženi dozvoljeno? Media 0 96 29-12-2023.19:16
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Da li je ženi dozvoljeno uljepšavanje pred proscem ? Media 0 95 29-12-2023.19:12
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Da li je dozvoljeno gledati u lica pokrivenih žena? Media 0 345 06-02-2023.16:58
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: