Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zabrana živjeti sa nevjernikom
#1
Question 
Es-Selamu alejkum!!

Imam rodicu tj tetičnu koja je udata za drugu vjeru.Kakva je moja obaveza prema njoj s tim da smo bliža rodbina? Ja ne kontaktiram sa njom već par godina,pa ne znam šta je ispravno jer se rodbinske veze ne smiju prekidati.
Nek te Allah nagradi.

ODGOVOR 218:

Es-Selamu alejkum!

Obaveza je takvoj osobi činiti dobročinstvo, pričati joj o islamu, i nastojati uvesti njenog muža u islam, u protivnom ona se mora razvesti od njega, jer je strogo zabranjeno muslimanki da živi sa nevjernikom, a Allah najbolje zna.

Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (11.10.2005)
Odgovori
#2
Iz tame ateizma do svijetlosti islama.

Kada je katolički svećenik stigao ja sam mu objasnio da sam kada sam bio u komi imao san u kojem se pojavila moja pokojna majka i rekla mi je da se ništa ne brinem jer moje vrijeme odlaska nije još došlo. Taj događaj mi se činio tako stvarnim da sam tada postao ubjeđen u Božije postojanje…

Kako sam stigao ovdje? Moji roditelji su bili predani katolici te sam stoga djetinjstvo proveo kao katolik. Međutim, kako sam odrastao, u petnaestoj godini sam postao ateista. Bio sam ateista cijelih trideset godina. U novembru, 2010 godine sam dobio dijagnozu karcinoma esofagusa. Primao sam kemoterapije, a operisan sam u februaru 2011 godine. Trebao sam biti u bolnici nekih pet dana. Međutim, zbog raznih komplikacija u bolnici sam ostao nekoliko mjeseci. Doktori su mi bili prinuđeni izazvati vještačku komu kako bi se oporavio zbog oštećenja mozga.

Dok sam bio u komi, bio sam veoma bolestan i doktori su obavijestili moju porodicu da neću živjeti duže od dva sata. Ovo mi je tada bilo nepoznato. Sjećam se nakon svega, jedne starije medicinske sestre koja je bila uz mene na intenzivnoj njezi i rekla mi je da sam ja najbolesnija osoba koja je ikada izašla živa iz intenzivne njege. Nisam mogao disati samostalno zbog trombova te su me priključili na aparat da mi omoguće disanje ali ja nisam mogao govoriti. Od mog brata sam tražio papir i olovku i zapisao sam ono što sam htio a to je bilo da mi pošalju svećenika. Moj brat je bio veoma iznenađen, jer je znao da sam zakleti ateista ali je udovoljio mom zahtijevu.

Kada je katolički svećenik stigao ja sam mu objasnio da sam kada sam bio u komi imao san u kojem se pojavila moja pokojna majka i rekla mi je da se ništa ne brinem jer moje vrijeme odlaska nije još došlo. Taj događaj mi se činio tako stvarnim da sam tada postao ubjeđen u Božije postojanje! Od tada sam počeo da prakticiram katoličanstvo. Odlazio sam na mise, molio sam se i tako dalje. Kako sam iz katoličanstva stigao u islam. Uistinu Allah ima najčudnije načine kako ljude upućuje u vjeru!

Da budem potpuno iskren nisam bio siguran u to šta je prava religija. Počeo sam da tragam za istinskom vjerom. U toj fazi nisam osjećao ništa prema katoličanstvu. Nisam imao pravu vezu s Bogom. Većina katoličke vjere se vrtila oko obreda mise, i to mi nije bilo dovoljno, tako da sam počeo da tražim vjeru na drugim mjestima. Nekoliko godina sam istraživao razne religije. Jedan susjed je bio protestant tako da sam s njim posjetio protestantsku crkvu. Međutim, ni tu se nisam pronašao niti sam razvio ikakav osjećaj za Boga. Nastavio sam da tragam. Istraživao sam budizam, hinduizam i vjeru sikha. Niti jedna od ovih religija me nije privlačila niti sam je doživljavao na duhovnom nivou. Malo sam istraživao islam. Putem intrneta sam stekao pogrešnu sliku da je islam vjera fundamentalista u čije ime su muslimani radili grozne stvari.

Sjećam se kako sam razmišljao da ne želim imati nikakve veze s vjerom koja je od svojih sljedbenika tražila da rade takve strašne stvari ženama. Sada tek znam da se tu radilo o tek nekolicini muslimana koji nisu uopće predstavljali pravi islam. Sada znam da je islam jedina vjera koja je poslana direktno od Allaha i da je islam savršena vjera ali da muslimani nisu savršeni!

U to vrijeme sam odlučio da islam nije vjera za mene i da možda i ne postoji istinska vjera na koncu svega. Počeo sam da stvaram sam svoje slike šta bi prava vjera trebala da bude. Otišao sam toliko daleko u tome da sam čak osnovao ‘Crkvu slobodnjaka’. Međutim i pored toga nisam osjećao nikakvu povezanost s Bogom, a to je trajalo sve do trenutka kada sam ponovo počeo da istražujem islam. Već dugi niz godina sam revnosan korisnik facebook-a. Proveo sam mnogo vremena postirajući razne članke na facebook-u i razgovarajući s raznim ljudima iz cijelog svijeta. Budući da sam bio irski republikanac uvijek sam imao razvijen smisao brige za golgotu palestinskog naroda.

Na facebook-u sam imao jako mnogo prijatelja koji su bili iz Palestine i koji su bili muslimani. Primijetio sam u toku razgovora s mnogima od njih da bi rekli da moraju ići da se operu i da obave molitvu. Pitao sam ih o tome i oni su mi pojasnili da su muslimani i da im je to dužnost da se operu prije nego što otpočnu s molitvom. Bio sam fasciniran time i tražio sam od njih da mi pričaju o islamu što su oni i učinili. Što sam više saznavao o islamu sve više sam bivao fasciniran njime. Postajao sam veoma uzbuđen idejom da sam možda bio na pragu otkrivanja prave istinske vjere.
Odgovori
#3
Počeo sam aktivno da istražujem o islamu putem interneta. U ljeto 2014 godine se desila jako bitna stvar za mene. Toga ljeta, cionisti su vršili pokolj nedužnog palestinskog naroda, žena i djece. Međutim, niko iz međunarodne zajednice se nije usprotivio tome. Izgledalo mi je kao da su životi muslimana manje vrijedni od života nemuslimana. Nakon tih spoznaja više nije bilo pitanje da li ću postati musliman nego kada ću to učiniti. Šest mjeseci prije prelaska na islam sam potpuno prestao konzumirati alkohol.

Događaji koji su se desili u Palestini, to ljeto, 2014 godine su imali upečatljivo djelovanje na mene. Sjećam se da sam svoje mnoge statuse na facebook-u posvetio palestincima i diskriminaciji muslimana. Jedan dobar prijatelj s facebook-a mi je poslao prijevod Časnog Kur’ana, počeo sam također da razgovaram sa volontereima na islamreligion.com stranici koji su radili s ljudima koji su bili zainteresovani za islam.

Prije nego što sam izgovorio šehadet, cijelu godinu dana sam proveo izučavajući islam. U islam sam ušao sa otvorenim umom i očima. Islam sam izučavao s aspekta Kur’ana koji sam čitao i u kojem nisam mogao pronaći niti jednu kontradiktornost. Shvatio sam da je islam savršena vjera, poslana od Allaha i da su sve ostale vjere izmišljene od strane ljudi.
Jako sam sretan jer znam da slijedim jedinu pravu vjeru.

Trećeg januara, 2015 godine u 21 sat sam napravio veliki korak i prihvatio sam islam kao svoju vjeru. Otkrio sam Allahovu jednoću, shvatio sam da je Allah Jedini pravi Bog. Za mene je islam vjera koja je jednostavna i koja zagovara istinu. Islam ne sadrži nikakva sujevjerja niti iracionalna vjerovanja. Allahova Jednoća, Muhammedovo poslanstvo i koncept života nakon smrti su osnovni postulati islama. Ovi postulati su bazirani na rezonovanju čiste logike.

Izvor: onislam.net
Prevela i prilagodila: Selma K.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Zabrana nošenja nikaba Media 0 327 17-11-2022.08:02
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: