Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Može li se reći za čovjeka da je šehid, bez riječi in ša Allah ?
#1
Question 
Es-Selamu alejkum

Može li se reći za čovjeka da je šehid, bez riječi inšaAllah ‘kao što neki Ahmeda Jasina nazivaju? U Buharijinom sahihu Poslanik zabranjuje zvati Šehidom i obečavajući mu džennet.

ODGOVOR 242:

Ve alejkumus-Selam!

Može se za čovjeka kazati da je šehid po našim ovosvjetskim mjerilima, jer mi sudimo po onome što vidimo. Međutim, nije dozvoljeno nikome da kategorički tvrdi da je neko preselio kao šehid ili da je stanovnik dženneta osim onih za koje postoji dokaz u Kur'anu ili Sunnetu da su šehidi ili da su stanovnici dženneta. Vidjeti: (Fethul-bari, 6/106.) 

Imam Buharija bilježi podužu priču u kojoj se spominje da su ashabi kazali o jednom čovjeku koji se borio protiv mušrika kako će dobiti od svih najveću nagradu za svoj džihad. Kada je to čuo Poslanik, s.a.v.s., rekao je : “On je stanovnik vatre”. Ashabi su pratili toga čovjeka koji je potom u bitki zadobio teške rane pa se sam ubio svojom sabljom. 
U jednom hadisu koga bilježi Muslim stoji da su ashabi nakon bitke na Hajberu govorili: “Taj i taj su šehidi, taj i taj su šehidi, sve dok nisu prošli pored jednog čovjeka za koga su rekli: šehid.” Kada je to ćuo Allahov Poslanik, s.a.v.s., reče: “Ne, nikako, ja sam ga vidio u vatri zbog ogrtača koga je sakrio od ratnog plijena.” 
Vidimo Poslanik, s.a.v.s., nije osudio riječi ashaba, jer su oni govorili shodno onome što vide. Iz ovih hadisa se može zaključiti da svaki borac nema nagradu niti poginili šehadet, stoga nije ispravno kategorički tvrditi da je neko šehid a Allah najbolje zna.

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (2005)
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Koliko puta Allah dž.š. oprašta Media 1 476 04-03-2023.21:29
Poslednja Poruka: Media
Question Da li može majka da bude velija Media 0 203 06-01-2023.23:54
Poslednja Poruka: Media
Question Da li može žena predvoditi namaz ženama Media 0 441 06-01-2023.23:44
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: