Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razvod braka u stanju srdžbe
#1
Rainbow 
Citat:Es-selamu alejkum! Prije nekoliko mjeseci supruzi sam dao razvod braka. Raspravljali smo se i kako smo dublje ulazili u raspravu, mene je ljutnja sve više obuzimala. U stanju srdžbe rekao sam joj da sam je pustio i obavijestio svoje i njene roditelje da sam je razveo. Kada se srdžba smirila, jako sam se kajao zbog toga. U trenutku davanja razvoda bio sam u srdžbi, ali sam bio svjestan onog što govorim, međutim, u tom momentu to je bilo jače od mene. Nisam bio pribran i veoma sam se teško kontrolirao i na kraju nisam se uspio održati i sobom vladati te sam izgovorio te riječi. Zanima me da li je ovaj razvod validan s obzirom na to da sam bio u stanju srdžbe?

Ve alejkumus-selam! Da li su riječi koje čovjek izgovori u stanju srdžbe djelotvorne tako da za sobom povlače pravne posljedice ili se zanemaruju tako da nemaju nikakve pravne konsekvence, zavisi od stepena i jačine srdžbe. S tog aspekta učenjaci su srdžbu klasificirali na tri stepena, za dva je ostvaren konsenzus, dok oko trećeg postoje različita mišljenja.

Prvi stepen je srdžba u svojoj početnoj fazi ili uobičajena srdžba prilikom koje je čovjek ispunjen gnjevom, ali je svjestan svojih postupaka i vlada sobom. Razvod u ovakvom stanju je legitiman i povlači za sobom pravne posljedice. Učenjaci su jednoglasni u pogledu ovog pitanja.

Drugi stepen je srdžba pri kojoj čovjek ne gubi osjećaj u potpunosti, nego je njegov razum djelimično prisutan i vlada sobom, međutim, srdžba ga nadvlada tako da izgovori riječi razvoda. Učenjaci imaju različita mišljenja u pogledu razvoda u ovakvom stanju, a odabranije je mišljenje da razvod u ovakvom stanju srdžbe nije legitiman i nema pravne posljedice.

Treći stepen je velika srdžba koja čini da čovjek izgubi osjećaj tako da ne vlada sobom, ne zna šta čini i šta govori. Osoba u ovakvom stanju je poput ludog čovjeka, a razvod u ovakvom stanju nije legitiman i ne povlači za sobom pravne posljedice. Učenjaci su jednoglasni u pogledu ovog pitanja.

Drugi stepen pri kojem srdžba pređe onu uobičajenu mjeru, ali ipak ne dostigne stepen potpune blokade razuma predmet je razilaženje među učenjacima, u smislu da li je razvod u takvom stanju validan ili ne. Ibn Tejmijja i njegov učenik Ibn Kajjim, Allah im se smilovao, smatraju da nije validan razvod koji muž dadne u ovakvom stanju. Ibn Kajjjim je na ovu temu napisao posebno djelo, u kojem je između ostalog rekao: “Srdžba se dijeli na tri vrste:

• Prva je da čovjek osjeti da ga počinje obuzimati srdžba, ali ne utječe na njegov razum i shvatanje, zna šta priča i govori ono što želi da kaže. Nema sumnje da su razvod, oslobađanje iz ropstva kao i drugi ugovori koje osoba u ovom stanju sklopi ispravni i pravno valjani.
Odgovori
#2
Druga vrsta jeste da srdžba kulminira i dosegne vrhunac te čovjeku potpuno zatvori kapije razuma, svijesti i samokontrole tako da ne zna šta želi niti šta hoće. Ovo je stanje u kojem razvod nije validan i u tom pogledu nema razilaženja među učenjacima. Kada srdžba dostigne toliki stepen da čovjek ne zna šta govori, nema sumnje da se njegove riječi u takvom stanju neće realizirati, jer riječi pravnog adresanta realiziraju se kada je svjestan da ih izgovara, shvata njihovo značenje i želi da ih izgovori i kaže.

• Treća vrsta je sredina između dva prethodna stepena, tako da srdžba prekorači početni stadij, ali ne dosegne vrhunac pri kojem postaje poput ludog čovjeka. Ovo je stanje diskutabilno i predmet je razilaženja islamskih učenjaka, a šerijatski dokazi ukazuju na to da neće biti djelotvoran razvod u takvom stanju, oslobađanje iz ropstva kao i drugi ugovori pri kojima se uzima u obzir vlastiti izbor, htijenje i pristanak. To je jedan od ogranaka ‘okova’, kao što su to imami protumačili.” (Vidjeti: Igasetul-lehefan fi hukmi talakil-gadban)

Ovdje imam Ibn Kajjim aludira na hadis Aiše, radijallahu anha, u kojem navodi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Nema razvoda, niti ima oslobađanja iz ropstva dok je čovjek u okovu.” (Ahmed, Ebu Davud, Ibn Madža, hadis je hasen po ocjeni Albanija.) Ebu Davud, tumačeći ovaj hadis, kaže: “Mislim da el-gilak (okovi) znači: u srdžbi”, dok su drugi učenjaci kazali da se to odnosi na stanje prisile.

Svevišnji Allah je brak nazvao čvrstom obavezom: “Ako hoćete da jednu ženu pustite, a drugom se oženite, i jednoj od njih ste dali mnogo blaga, ne oduzimajte ništa od toga. Zar da joj to nasilno oduzmete, čineći očigledan grijeh? Kako biste mogli i oduzeti to kada ste jedno s drugim živjeli i kada su one od vas čvrstu obavezu uzele?” (En-Nisa, 20–21). Zato bi muž trebao biti svjestan da je brak ozbiljan ugovor s kojim se ne smije poigravati. Dužan je kontrolirati se i ne izgovarati riječi kojima se prekida bračna veza, osim ako to zaista želi. Svevišnji Allah najbolje zna!
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Da li se bolesna osoba treba suzdržati od braka? Media 0 103 09-10-2023.12:24
Poslednja Poruka: Media
Question Sklapanje braka bez ičijeg prisustva Media 0 296 03-01-2023.15:30
Poslednja Poruka: Media
Question Propisi braka Media 0 187 08-12-2022.22:54
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: