Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propisi Studiranja na Falkutetima
#1
Citat:PITANJE: Es salamu alaikum wa rahmatullahi wa Baraqatuh, uvaženi šejh!
Halali na oduzimanju vremena ali mi treba odgovor, u velikoj sam dilemi, ne želim da činim prestupe i da krenem putevima koji će ugroziti moj ahiret.
Čitala sam podavno knjigu, koju ne mogu više da nađem- niti ime autora, u kojoj se spominje da muslimanima nije dozvoljeno studiranje psihologije, sociologije i sl. Je li i koliko je to ispravno? Pošto se na fakultetu žene i muskarci mješaju- je li meni dozvoljeno studiranje psihologije (ili bilo kojeg drugog smjera kao npr. arapskog jezika)? Koji propis važi za mene/nas? Allah te beskrajno nagradio na trudu!
Salamun aleikum.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim.

Nije mi poznato da je neko od savremenih učenjaka zabranio studiranje psihologije, sociologije i sličnih naučnih oblasti zbog njih samih, odnosno zbog onoga što izučavaju i istražuju. Dovoljno je to da se islamski znanstvenik Ibn

Haldun sa svojom legendarnom knjigom „El-Mukaddima“ s pravom smatra začetnikom nauke o društvu (sociologiji), u toj knjizi su postavljeni temelji ovoj naučnoj oblasti. Nauke poput sociologije, psihologije i slično svoja istraživanja zasnivaju na eksperimentalnim metodama, tako da nema nešto što bi ove nauke u osnovi činilo zabranjenim. Neke teorije i tumačenja unutar ovih nauka su upitne a neke oprečne islamskom tumačenju, ali to ove naučne discipline ne čini zabranjenim.

A što se tiče propisa studiranja ovih ili nekih drugih nauka (fakulteta) na kojima se studenti (i profesori) muškog i ženskog spola mješaju u toku časova i studija, propis ovog pitanja se vraća na propis mješanja spolova u školskim ustanovama, a zatim spuštanje tog propisa na stvarno stanje muslimana.

Propis mješanja spolova u školskim ustanovama

Neopravdano i bespotrebno mješanje muškaraca i žena je po Šerijatu u osnovi zabranjeno. Na to indirektno ukazuju mnogi kur'anski ajeti i vjerodostojni hadisi. To je stav učenjaka svečetiri priznata mezheba, hanefija, malikija, šafija i hanabila. Na zabranu mješanje muškaraca i žena su upozoravali učenjaci ovog Ummeta od njegovih prvih generacija. A štetne posljedice mješanja žena i muškaraca po vjeru, društvo, školstvo, porodicu i slično vidljive su svakome ko je iole realan i objektivan.

Mješanje muškaraca i žena, osim na javnim mjestima, pijacama i slično, nije bilo poznato među muslimanima sve do početka 20. stoljeća kada su se pojavili među muslimanima misionari (pozivači) u zapadnu “kulturu i civilizaciju”, a od čega je sastvani dio mješanje muškaraca i žena. Ovo se desilo najprije u Egiptu, poput književnika Nedžiba Mahfuza, Mustafe Emina, Tahe Husejna i sličnih.

Takođe, pozivanje u miješanje muškaraca i žena, ili smatranje da to šerijatski nije sporno, proširilo čak i na neke učene, daije i one kojima se pripisuje znanje poput dr. Jusufa Kardavija, dr. Hasana Turabija i Rašida Ganušija. A nema potrebe da govorimo o negativnoj ulozi orijentalista i sekularista po tom pitanju.

Obavezan je svaki musliman i muslimanka da praktikuju ovaj propis zabrane mješanja spolova gdje god su to u stanju: u njihovim kućama prilikom zijareta, na svadbama, u školama i slično. Oni se ne smiju pomiriti sa stvarnošću i prepustit se uticaju sredine u kojoj žive nego su obavezni da mijenjaju sredinu u kojoj žive u skladu sa šerijatskim propisima.
Odgovori
#2
Treba znati da nisu sve vrste mješanja žena i muškaraca šerijatski zabranjene, pa tako mješanje žena i muškaraca na javnim mjestima u gradu, autobuskim stanicama, aerodromima, trgovima i trgovinama i slično nije šerijatski zabranjeno. Naravno, žena i muškarac su obavezni na tim mjestima da se pridržavaju islamskih adaba oblačenja, obaranja pogleda, neusiljenog razgovora i slično.

Prema tome, mješanje muškaraca i žena u školskim ustanovama je po Šerijatu zabranjeno.

Propis studiranja na fakultetima gdje su suprotni spolovi pomješani

U velikoj većini univerzitetskih ustanova širom svijeta, pa čak i islamskih zemalja, muškarci i žene su pomješani. Na ovakvim fakultetima musliman i muslimanka nemaju mnogo izbora: ili će studirati u postojećem stanju pomješanosti spolova ili će zbog toga da ostave studije.

Na pitanje: da li dozvoljeno studirati na fakultetima gdje su suprotni spolovi pomješani, odgovor je sljedeći:

Obaveza sljedbenika ovog Ummeta da uče i stiču naučna znanja je u osnovi na stepenu fard kifaje, tj. ako ga obavi jedna skupina spada grijeh sa ostalih.

Mješanje studenata suprotnih spolova na fakultetima je zabranjeno i u osnovi muslimanu nije dozvoljeno studirati na takvim ustanovama.

Činjenica oko koje se dvojica ne bi trebala razići je da su koristi studiranja mnogo veće od štete koja proizilazi zbog zabranjenog mješanja spolova. Takođe, muslimani u tome nemju izbora ili će studirati ili neće. Zabraniti svim muslimanima da stiču naučna znanja na univerzitetima zbog mješanja spolova bi nanijelo veliku i ogromnu štetu čije posljedice bi bile nesagledive. Studiranje muslimanima u ovakvim okolnostima je vid nužde, a u nuždi je dozvoljeno ono što je zabranjeno po općeprihvaćenom šerijatskom pravilu.

Prema tome, studiranje na fakultetima gdje su suprotni spolovi pomješani u postojećem stanju kakvo jeste je dozvoljeno zbog tri razloga:

– zato što su koristi studiranja su mnogo veće od štete koja proizilazi zbog mješanja spolova,

– ostavljanje studija zbog toga bi nanijelo veliku i ogromnu štetu muslimanima kao zjaednici čije posljedice bi bile nesagledive,

– studiranje u ovakvim okolnostima je vid nužde, a u nuždi je dozvoljeno ono što je zabranjeno.

Iz ove dozvole studiranja na fakultetima gdje su muškarci i žene pomješani se izuzimaju dvije skupine i kategorije muslimana:

Prva skupina – osobe (muške ili ženske) koje za sebe znaju ili se opravdano boje za sebe da će zbog mješanja spolova tokom studija vidno narušiti svoje praktikovanje vjere, popustiti i podleći iskušanjima i dovesti svoju vjeru u pitanje, takvima nije dozvoljeno da studiraju osim da se prebace na vanredni studij.

Ili ako ne znaju svoje stanje unaprijed a u toku studija primjete da im ovakav vid školovanja veoma negativno i loše utiče na praktikovanje vjere, njima je obaveza ili da se prebace na vanredni studij ili da napuste studije.

Takođe, roditelji i staratelji koji znaju za svoju djecu da će im ovakvo studiranje vidno narušiti vjeru ili u toku studija to primjete na svojoj djeci, obavezni su da ih spriječe u namjeri studiranja ili da ih prebace na vanredni studij.

Dokaz za izuzimanje ovih osoba su šerijatski tekstovi u kojima se daje prednost vjeri nad drugim koristima kada dođu u koliziju.

Druga skupina – osobe koje slabo uče ili nemaju sklonosti učenju i sticanju znanja tako da je za njih studiranje čisto gubljenje vremena i upropaštavanje imetka. Ovakvim osobama nije dozvoljeno studirati na fakultetima gdje su suprotni spolovi pomješani, jer koristi studiranja zbog kojih je drugima dozvoljeno studiranje kod njih se unaprijed zna da su neostvarive.
Ve billahi tevfik.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Propisi o kurbanu Media 2 215 04-03-2023.17:44
Poslednja Poruka: Media
Question Propisi za haram imetak Media 3 269 03-01-2023.15:24
Poslednja Poruka: Media
Question Propisi vanbračne djece Media 0 194 09-12-2022.23:35
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: