Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ljekovitost maslinovog ulja
#1
Rainbow 
Nijedno ulje koje koristimo u kuhinji, kao što je na primjer: biljno ulje, repičino ulje, suncokretovo ulje, kukuruzno ulje, orahovo ulje, kikiriki ulje (da spomenemo samo neka) nije zdravo za naše tijelo, s izuzetkom samo maslinovog ulja, jer maslinovo ulje je jedino koje je zaista zdravo za nas.

Prema mišljenju naučnika, maslinovo ulje može spriječiti nastanak raka (čak i rak dojke), bolesti srca, reumatoidni artritis, zgrušavanje krvi (koje nastaje konzumiranjem masnih obroka), te može pomoći pri ublažavanju visokog krvnog pritiska. Od prirodno ili organski uzgojenih maslina, hladno presovano, ekstra djevičansko ulje jeste najbolje.

U časnom Kur’anu , Allah swt., naš Svemoćni Stvoritelj, naziva maslinovo drvo blagoslovljenim drvetom:

“Allah je izvor svjetlosti Nebesa i Zemlje! Primjer njegove svjetlosti je udubina u zidu u kojoj je svjetiljka, svjetiljka je u kandilju, a kandilj je kao zvijezda blistava koja se užiže blagoslovljenim drvetom maslinovim, i istočnim i zapadnim, čije ulje gotovo da sija kad ga vatra ne dotakne; sama svjetlost nad svjetlošću. Allah vodi ka svjetlosti Svojoj onoga koga On hoće. Allaha navodi primjere ljudima, Allah sve dobro zna.” (Kur’an, Svjetlost-An-Nur, 35)

maslina Ako koristimo maslinovo ulje kao mehlem, onda ono jača kosu i odlaže starenje. Pijenje ulja je korisno u slučaju trovanja. Ulje također smanjuje bolove u stomaku i crijevima, uništava gliste. Svi mehlemi osim maslinovog ulja slabe stomak. Najbolja poznata vrsta maslina je ‘infaq.’

Ibn Omer prenosi poznati hadis: “Koristite maslinovo ulje, i mažite, se njime jer ono se dobija iz blagoslovenog drveta.” Bejheki također bilježi ovaj hadis.
U drugoj ajetu se kaže: “I drvo koje u Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin onima koji ga jedu.” (Prevod značenja, El-Mu’minun, 20)
Maslinovo ulje je najbolji začin.

 

KUR’ANSKA UKAZIVANJA NA KORIST MASLINOVOG ULJA

sura tin Nova izučavanja otkrila su da neke namirnice, kao što je maslinovo ulje, mijenjaju način na koji funkcioniraju geni povezani sa pojavom arteroskleroze. Naučnici kažu da je maslinovo ulje bogato sastojcima hemijsko-biljne prirode koji se koriste protiv oksidacije. Također pomažu pri “bojenju” (polyphenols) nekih biljaka. Isto tako maslinovo ulje ima pozitivan utjecaj na trigliceride (trodimenzijalne masti) i na preventivu koronarne bolesti srca. Naučna istraživanja također su ukazala na određene rezultate korištenja maslinovog ulja, tj. da ima pozitivan utjecaj na masti (trodimenzijalne i holesterol) i oksidaciju DNK-a, kao i na otpor tijela na inzulin (koji dovodi do druge vrste oboljenja dijabetesa), na upalu živaca, na nastanak karcinoma i sprečavanje zloćudnih tumora. Naučnici savjetuju zamjenu ulja koja se koriste u prehrani sa maslinovim uljem čije koristi naučnici dokazuju iz dana u dan, zbog njegovih sastojaka koji pomažu protiv oksidacije i obnavljaju, sa Allahovim dopustom, mladost i daruju vitalnost ljudima.

Zaista je Kur’an ukazao na djelotvorne sastojke u maslinovom ulju. Rekao je Uzvišeni Allah u prijevodu značenja ajeta: “…i drvo koje na Sinajskoj gori raste, koje zejtin daje i začin je onima koji jedu.” (Prijevod značenja el-Mu’minun, 20) “…koje zejtin daje”, ove riječi ukazuju na prisustvo korisne masne materije u zejtinu i da je ona zaista jedna od mnoštva blagodati Stvoritelja Allaha, i riječi “…začin (sebg) je onima koji jedu”, ukazuju na važnost postojećih boja u zejtinu i njihove koristi za ljude.

Maslinovo ulje je jedno od preparata koji se koriste Allahovom milosti u liječenju opsihrenih pacijenata. Na maslinovo ulje je efdalno izučiti rukju,i tim uljem će se pacijent mazati i piti to ulje,s tim da ne smije misliti da ga to ulje liječi,jer Allah je jedini koji daje lijek i uputu -amin.
Odgovori
#2
Dova protiv onih koji nam zlo čine

Bismillah, ves-salatu ves-selamu ala resulillah.

džinni jinn

Samo se Allahu treba obraćati i,jer samo On donosi dobro i bolesne liječi.Samo Allah otklanja zlo,nema boga osim Njega ,i jedino On teško može učiniti lahkim.Samo Allah muku otklanja,nema boga osim Njega,jedino On siromašne imućnima čini.Nema boga osim Allaha,On nesretnima sreću donosi.Nema boga osim Allaha,samo Allah bespomoćnim u pomoć pristiže,pa se Njega bojte,od Njega tražite i Njemu se klanjajte.

Stihovi jednog arapskog pjesnika:

Od braće moje na oprezu budi,
Odseli onima koje bolje znaš
Najbolja odbrana za tebe je oprez.

I misliš da dani dobri su spram tebe,
Od odredbe sudbine ti baš straha nemaš.

Noći su ti mrkle darovale mir,
Mada zlo se zbiva kad noć se razvidi.

Savjetujem svima da budu na oprezu,i neka znaju da:“Samo dova može promijeniti sudbinu-kader.“ Kada sam završio sa učenjem rukje mom bratu, podučio sam ga prethodnom hadisu i dovi kako bi se zaštitio od zamki zlonamjernika koji zamke postavljaju. A što se tiče te dove na koju sam ga uputio,o njoj se prenosi sljedeće: Abdurrahman b. Zejd b. Eslem pripovijeda:“Dva čovjeka iz plemena Ešdža’ krenuli su da pripreme svoju mladu,pa kad se nađoše na zabrđu tog i tog mjesta“-spomenuo je ime mjesta-„ukaza im se neka žena koja ih upita:’Kamo ste se zaputili?’ ‘Pošli smo po našu mladu da je opremimo’–odgovoriše joj. Ona im uzvrati:’Ja o njoj sve znam,pa kad završite,navratite se pored mene.’ Kad su obavili svoj posao,naišli su pored nje. Ona im reče:’ I ja ću krenuti s vama.’Oni je posadiše na jednu kamilu da jaše na njoj,a oni su se smjenjivali na drugoj.Hodili su tako dok ne naiđoše na dinu pijeska,pa im ona reče:’Imam potrebu da stanemo.’Oni spustiše kamilu na tlo da ona siđe,a onda je sačekaše.Čekali su neko vrijeme,a kad se ona zadugo ne pojavi,jedan od njih ode da provjeri šta se desilo.No i on se zadrža i nikako da se vrati.Ovaj drugi priča o tome:’Otišao sam da provjerim gdje su,kad tamo zatekoh onu ženu kako na stomaku mog brata jede njegovu jetru.Brzo sam se vratio,pojahao na kamilu i pohitao bježati,ali me ona presrete na putu. Reče mi:’Požurio si nekuda?!’ ‘Opazih da si zakasnila,pa sam pojahao i krenuo,misleći da ćeš me sustići.’ Ona upita:’A zašto si toliko prepadnut?’ A ja joj odgovorih:’Ispred nas je nasilan vladar koji nepravdu nanosi!’ Tada me upita:’Hoćeš li da te podučim dovi,ako je uputiš protiv njega,uništit ćeš ga i ja ću tvoje pravo uzeti od njega.’ ‘Kakva je to dova?’–upitao sam,a ona me poče podučavati:’Reci:

‘Allahu moj,Gospodaru nebesa i onoga što ona pokrivaju,Gospodaru zemalja i onoga što one nose,Gospodaru vjetrova i onoga što raznose,Gospodaru šejtana i onih koji zavode,Ti si Onaj Koji sve daje,Stvoritelj nebesa i Zemlje,Vlasnik svake veličine i časti,Ti obespravljenom vraćaš njegovo pravo,uzmi moje pravo od onoga koji mi nepravdu čini.’

Rekoh joj:’Ponovi još neki put.’Ona je ponavljala sve dok je nisam naučio,a onda sam dovu uputio protiv nje: ‘Moj Allahu,ona mi je nepravdu učinila i brata mi pojela.’ U istom času se s neba spusti munja koje je raspolovi,pa jedan dio pade na jednu,a drugi na drugu stranu.Bila je to Sa’la –ženski demon,koji je jeo ljude.“

Preporučio sam svom bratu da se osloni na Uzvišenog Allaha,da od Njega traži pomoć i upućuje ovu dovu protiv onih koji mu nepravdu čine,možda Svemilosni Allah usliši njegovu molbu i u srca onih koji mu smjeraju zlo spusti strah,odvrati ih od njihovog nasilja,pa se oni Allahu pokaju i na lijep način povrate.

(Iz knjige:Zaštita od džina i šejtana-Rida Eš-Šerkavi)
Odgovori


Skoči na Forum: