Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Terapija z medom
#1
Lightbulb 
Uzvišeni Allah u Kur’anu spominje med kao lijek: “Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju.” (Prijevod značenja – En-Nahl, 69.) Uzvišeni Allah nam ovim ajetom govori o lijekovitom soku pčela, ali nas navodi i na razmišljanje.

Bilježe Buharija i Muslim od Ebu Seida El-Hudrija r.a. da je jedan čovjek došao Poslaniku s.a.v.s. i rekao: “Brat mi se žali na stomak”, a u drugoj predaji stoji: “obolio od dizenterije”. Poslanik s.a.v.s. mu reče: “Napoji ga medom.” Čovjek ode, ali se ubrzo vrati i reče: “Napojio sam ga, ali mu ništa nije pomoglo.” U drugoj predaji stoji: “samo mu se bolest pogoršala.” Dolazio je tako dva ili tri puta i svaki put mu je Poslanik rekao: “Napoji ga medom”, a treći ili četvrti put mu je rekao: “Allah je istinu rekao, a slagao je stomak tvog brata.”

U drugom hadisu se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao: “Oporučujem vam dva lijeka: med i Kur’an.” (Hadis bilježe Ibn Madždže i Hakim, hadis je sahih)

Kaže Džabir r.a.: “Čuo sam Poslanika s.a.v.s. kako kaže: “Ako i u čemu od vaših lijekova ima hajra, onda je to u hidžami (puštanju štetne krvi iz ljudskog tijela) i medu.” (Buharija i Muslim)

Kaže Aiša r.a.: “Med je bio najdraže piće Allahovom Poslaniku s.a.v.s.” Također se prenosi od Aiše r.a. da je Poslanik s.a.v.s. volio halvu i med. (Hadis bilježi Buharija)

Poslanikova s.a.v.s. medicina proističe iz objave od Allaha dž.š. To je božanski lijek, koji uz Allahovu dozvolu, liječi ljude od raznih bolesti, dok je ljudska medicina, uglavnom, utemeljena na pretpostavkama i praksi. Najkvalitetniji med je proljećni med, zatim ljetni, pa onda zimski. Svi liječnici su saglasni da je med najkorisniji lijek za čovjeka zbog toga što u sebi sadrži tvari za dezinfekciju, jača tijelo i želudac i poboljšava apetit. Najviše je od koristi za stare osobe i osobe sa povećanjem sluzi. Prenosi se da je Poslanik s.a.v.s. svaki dan na ćesrce pio čašu meda pomiješanog s vodom.

Kažu neki islamski učenjaci: “Allah dž.š. je učinio u medu lijek za bolesti kao što je Kur’an učinio lijekom za dušu od sumnji i nejasnih stvari.”

Naučeni med je veoma efikasan za čišćenje stomaka ako je se sihr zalijepio za stomačne organe(ako je pojeden ili popijen sihr),i inače dobar je za detoksikaciju organizma od sihira.

Za otklanjanje,uništavanje sihira u stomaku

Naučiti rukju,ajete za uništenje sihra i ajete izliječenja.Ovako pripremljen med koristiti u toku terapije(u skladu sa određenom terapijom,a najbolje toku cijelog procesa liječenja),koristit će se na suho (ćesrce) u svako namasko vrijeme po jedna kašikica,i 3 puta dnevno u raznim terminima kašika meda u čašu mlake vode.Uzimanje meda uz ćurokotovo ulje i bobice.

Za otklanjanje nesanice

Proučiti rukju,sure Kaf i El-munafikun po 3 puta na med.Uzimati ga sa mlakom vodom pred spavanje i prilikom buđenja(iznenadnog prekida buđenja ili planiranog buđenja).

Zadržavanje džina bjegunca

Med na koji su naučeni određeni ajeti koristiti 7 dana u svakom namaskom vremenu,pred izlazak i zalazak sunca.To su sljedeći ajeti:

El-Fatiha;Ajetul-Kursija,zadnja tri ajeta sure Bekare;Ali Imran,127ajet;Junus,21.ajet;Hud,8.ajet;El-Isra,56.ajet;El-Kehf,14.ajet;Jusuf,35.i 42.ajet;Eš-Šu`ara,29.ajet;Et-Tevba,46. i 83.ajet;En-Nahl,30.i 62.ajet;El-Mudžadela,3.ajet;Fatir,2.i 41.ajet;Ez-Zuhruf,77.ajet;El-Enám,123.ajet;el-Džumu’a,8.ajet;El-Kamer,30-32.ajet;Et-Tarik,8.ajet;Ja Sin,1-9.ajet,82—83.ajet;Taha,135.ajet;El-Ahzab16. i 17.ajet;Er-Rahman,33-36.ajet;El-Hadždž,65.ajet;El-Mulk,19.ajet;Muhammed,4.ajet.
Odgovori


Skoči na Forum: