Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sar’a(naograjisavanje)
#1
Bug 
Sar’a(naograjisavanje)

Šta je sar’a i kako se liječi?

Sar’a (صرع ) je , inače, vid duševne bolesti nastale uticajem šejtanskog-džinskog messa, tj. dodira (ograma, ograjisavanje) u kojoj bolesnik nije uvijek svjestan svojih riječi, psihički je neuravnotežen, gubi pamćenje, fizički je nestabilan i ne može se kontrolisati u pokretima i postupcima. To je vid ludila, epilepsije ili nekog drugog psihofizičkog poremećaja. Poznat je kao džinska epilepsija , ludilo.Može da bude prouzrokovan djelovanjem zlih džina iz raznoraznih razloga.

Ibnu Kajjim El-Dževzijje kaže:

Dvije su vrste sar’a:

a) sar’a prouzrokovana od zemaljskih zlih duhova-duša (El-ervah el habise eš-šerirre el-erdijje),

b) medicinski poremećaj.

Prva vrsta se liječi uz pomoć ulaganja dvije vrste napora:

1. od strane bolesnika i

2. od strane ljekara

Obzirom na stepen bolesti postoje četiri vrste:

a. Opći – to je dodir cijelog tijela,

b. Djelimični – obuhvata samo jedan dio tijela,

c. Stalni – dogotrajni boravak džina u tijelu,

d. Privremeni – kratak boravak džina u tijelu (uznemirenje)

Bolesnik treba da uloži ličnu snagu i napor u iskrenom stremljenju i okretanju prema Stvoritelju i Gospodaru svih duša s pravovaljanim, ispravnim utjecajem, (et-tea’vvuz) u kojem će se poklopiti i sliti jezička i srčana komponenta jer je ovo vid borbe. Pobjeda ne dolazi protiv neprijatelja samo pomoću oružja, osim ako je ono kvalitetno samo po sebi, i ako je pomagač snažan i jak. U slučaju da jedna od navedenih komponenti nedostaje, onda pobjeda dolazi u pitanje, a pogotovo u slučaju odsustva obje; ako je srce prazno, bez imana, bez oslonca na Allaha d.ž. i bogobojaznosti, i ako nema oružja….

Najviše djelovanje zlih duša-duhova je na one koji su slabi u vjeri, čija su srca prazna od imana, čiji jezici ne zbore istinskim zikrom i utjecajem, i na one koji se ne štite imansko-sunnetskim zaštitama pa kada ih susretnu zle-duše, nenaoružane i ogoljele, zapahnu ih i djeluju na njih.

Sar’a je ogram, šejtanski dodir, ludilo….do njega dolazi u primjerima: kad ih (džinne) insan povrijedi nenamjerno (polije vrućom vodom, baci kamen na pusto mjesto, padne na njega i to sve bez spominjanja imena Uzvišenog Allaha), kad se džinn zaljubi u insana, čisti zulum džinna znači bez ikakvog razloga.

Očituje se slijedećim simptomima:

1. izbjegavanje i velika odbojnost prema slušanju ezana i Kur’an-i Kerima;
2. padanje u nesvijest i komu, te grčenje mišića za vrijeme učenja Kur’na kod njega;
3. zastrašujući snovi;
4. osamljivanje i izopćavanje od društva, te demonstracija čudnih postupaka;
5. ponekad džin koji je ušao u njega progovara putem njegovog govornog aparata prilikom učenja Kur’ana u njegovoj blizini;
6. izbezumljivanje, kao što to Uzvišeni Allah napominje u Kur’anu: ”Oni koji se kamatom bave dići će se kao što će se dići onaj koga je dodirom šejtan izbezumio...” (El-Bekare, 275)

 

Rukja za sar’ se sastoji od sljedećih Kur’anskih ajeta:

Fatihamekka

Bekara (1-4, 163-164, 255,284-286.,ajeti)

Ali I’imran (18.ajet)

El-E’raf (54.ajet)

EL-Mu’minun (116.ajet)

El-Džinn (3.ajet)

Es-Saffat (1-10.ajeta)

El-Hašr (21-24.ajeta)

Sura Ihlas

El-Mu’avvizetejn-sura Felek i Nas(66 puta)

Imao sam jednog pacijenta,koji je sumnjao da ima sihire,da mu je napravljeno dugi niz godina,sumnjao je na sve i na svakoga.Svaki dan bi povraćao ,možda i preko dvadeset puta dnevno,čovjek je bio sasušen ko grančica.Toliki je imao nagon za povraćanjem ,da je idući ulicom povraćao.Rekao sam mu ,ne možemo ništa znati dok ne krenemo učiti rukju.Uzeo je abdest,i počeo sam da mu učim.Ono što sam odmah primjetio da mu je se tijelo nagelo napred,stojao je samo na prstima,a opet nije pao na pod,što je nemoguće,pod kojim se uglom nagnuo naprijed.Spustio sam ga na kauč,bio je led leden,džin nije htio da progovori,samo je digao desni kažiprst da ga pustim putem krvi.Kada sam završio sa rukjom pitao sam ga kako se osjeća,rekao mi je da, kada su mu puštao krv kao da je neki hladan vjetar sletio niz njegovo tijelo.Protegnuo je se,i rekao je kao da se ponovo rodio.MašaAllah.

Ovo je bio klasičan primjer naograjisavanja,rekao sam da je pogriješio da nije bio u pitanju sihr.

Adis Ahmetović
Odgovori


Skoči na Forum: