Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Teravih namaz
#1
Rainbow 
Tretman teravih namaza

Teravih namaz je pritvrđeni sunnet, sunnet muekkede. Klanja se isključivo uz ramazan i to u jacijsko vrijeme, poslije jacije namaza, a prije vitr namaza. Teravih namaz se može klanjati u džematu, ali i pojedinačno.

Poslanik a.s. je rekao: „Ko u ramazanu klanja noćni namaz (teravih namaz), vjerujući u Allaha i iščekujući Njegovu nagradu, bit će mu oprošteni raniji grijesi.“

Kako se klanja teravih namaz?

Teravih namaz ima 20 rekata, ali se može klanjati i 8 rekata, ako za to postoji potreba. Teravih namaz se može klanjati tako što će se nakon svaka četiri rekata predavati selam tz. klanja se kao ikindijski sunnet ili nakon svaka dva rekata, klanja se kao sabahski sunnet.

Teravih namaz se zanijeti ovako: NEVEJTU EN USALLIJE, LILLAHI TEALA, SALATET-TERAVIHI, IŠRINE REK’ATEN, EDAEN MUSTAKBILEL KIBLETI, IKTEDEJTU BI HAZEL IMAMI, ALLAHU EKBER

Imam će učiti na teravih namazu onoliko dugo koliko neće dovesti do nezadovoljstva džematlija. Nakon svaka četiri rekata napravit će se mala pauza, zbog čega su je i nazvali teravih tj. odmor. Vitr namaz se uz ramazan klanja u džematu, dok je izvan ramazana to pokuđeno. Ako bismo zakasnili na teravih namaz, prvo ćemo klanjati jacijski farz, a onda ćemo se priključiti džematu i nastaviti klanjati, a ako smo nešto od teravih namaza propustili klanjat ćemo sami poslije. Teravih namaz se ne naklanjava, ako prođe vrijeme.

Ramazanski ibadeti

– Post

– Mukabela

– Dova

– Zikr i istigfar

– Sadekatul fitr

– Itikaf
Odgovori
#2

U mjesecu ramazanu se pored pet propisanih – farz namaza Sabah, Podne, Ikindija, Akšam i Jacija namaz), klanja još i Teravih-namaz ili Teravija. Ovaj namaz je sunet muškarcima i ženama, a njegovo vrijeme je nakon Jacije-namaza a prije Vitr-namaza.

Iako se Teravih-namaz može klanjati samostalno, bolje i višestruko sevapnije je klanjati ovaj namaz u džematu. Teravija se klanja dva po dva, ili četiri po četiri rekata, gdje se poslije svakog selama pravi pauza na kojoj se uče tekbiri. Na svakom sjedenju se uče i Salavati, a poslije svakog sjedenja na novom rekatu se uči Subhaneke, E’uzubilla, Bismilla, Fatiha i Sura. Odnosno, kada klanjamo za imamom učit ćemo samo Subhaneke i onda slušati imama kako glasno uči Kur’an.

Teravih- namaz se zanijeti ovako: “NEVEJTU EN USALLIJE LILLAHI TEALA SALATET-TERAVIHI ISRINE REKATEN, EDAEN MUSTA-KBILEL-KIBLETI (IKTEDEJTU BI HAZEL-IMAMI)–ALLAHU EKBER.
Prijevod: “JA ODLUČIH KLANJATI U IME UZVIŠENOG BOGA–TERAVIH NAMAZ OD 20 REKATA NA VRIJEME OKRENUVŠI SE PREMA KIBLI (A KLANJAJUĆI ZA OVIM IMAMOM) BOG JE IZNAD SVEGA.
Navodimo primjer kako se prva četiri rekata klanjaju i tako će se klanjati cijela teravija.

Prvi rekat učimo: Subhaneke, E’uzubilla, Bismilla, Fatiha, Sura
Drugi rekat: Bismilla, Fatiha, Sura
Prvo sjedenje: Ettehijjatu, Salavati
Treći rekat: Subhaneke, E’uzubilla, Bismilla, Fatiha, Sura
Četvrti rekat: Bismilla, Fatiha, Sura
Zadnje sjedenje: Ettehijjatu, Salavati, Dove, Selam
Pauza na kojoj se uče tekbiri. Nakon što završimo klanjanje teravije onda se klanja vitr namaz.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Nafila namaz Media 2 346 25-10-2022.13:29
Poslednja Poruka: Media
Thumbs Up Bajram namaz Media 0 244 25-10-2022.13:28
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Dženaza namaz Media 0 369 25-10-2022.13:26
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: