Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Akšam namaz
#1
Rainbow 
Važnost akašamskog vremena

U akšamsko vrijeme dolazi do smjene dana i noći. Takođe, smjenjuju se meleki koji imaju zaduženja na Zemlji, a dolaze i šejatani.

Hadisi o akašamskom vremenu

Poslanik a.s. je rekao: „Kada dođe noć ili padne sumrak, zabranite izlazak (iz kuća) svojoj djeci, jer se tada rasprostrane šejtani, a kada prođe dio noći, pustite ih. I zatvorite vrata, spominjući Allahovo ime, jer šejtan ne otvara zatvorena vrata; svežite svoje mješine, spominjući Allahovo ime; pokrijte svoje posude, spominjući Allahovo ime, pa makar stavili nešto iznad njih i ugasite svoje svjetiljke!“

U drugom rivajetu se kaže: „Ne puštajte (vani) svoju stoku i svoju djecu kada zađe Sunce sve dok ne ode tama jacije, jer se šejtani rasprostrane sve dok ne ode tama jacije“.

Propisi vezani za akšamsko vrijeme

– Djecu i stoku treba uvesti u kuću, donosno štalu.

– Zatvoriti vrata i prozore kuće Bismillom.

– Prekriti i zatvoriti sa Bismillom posude sa hranom i vodom.

– Ugasiti svjetiljke, svijeće i sve što je na vatru.

Vrijeme i odlike akšam namaz

Akšam namaz traje od zalaska Sunca, pa sve do potpunog mraka. Akšam namaz je lijepo klanjati odmah, čim nastupi akšamsko vrijeme. Pokuđeno je klanjati bilo kakvu nafilu prije nego se klanja akšamski farz. Imam treba učiti kraće sure na akšam namazu. Lijepo je ostati u džamiji radi ibadeta, između akšama i jacije.

Kako se klanja akšam namaz?

Akašam namaz ima 5 rekata, i to: 3 rekata farza i 2 rekata sunneta

Nijjet akšamskog farza glasi: NEVEJTU EN USALLIJE LILLĀHI TE’ĀLA SALĀTE FARDI-L-MAGRIBI EDĀEN MUSTAKBILE-L-KIBLETI ALLĀHU EKBER.

Nijjet akšamskog sunneta glasi: NEVEJTU EN USALLIJE LILLĀHI TE’ĀLA SALĀTE SUNNETI-L –MAGRIBI EDĀEN MUSTAKBILE-L-KIBLETI ALLĀHU EKBER.
FARZ SUNNET
1. REKAT Subhaneke, Euza i Bismilla, Fatiha i sura Subhaneke, Euza i Bismilla, Fatiha i sura
2. REKAT Bismilla, Fatiha i sura Bismilla, Fatiha i sura
SJEDENJE Et-tehijjatu Et-tehijjatu, salevati , dova i selam
3. REKAT Bismilla i Fatiha  
SJEDENJE Et-tehijjatu, salevati , dova i selam  

Detaljno objašnjenje akšam namaza

– Akšamski farz

Nakon što se okrenemo prema kibli i stanemo mirno, zanijetimo i izgovorimo tekbir ALLAHU EKBER, dižući ruke naspram ušiju, mušskarci, a žene naspram ramena, a zatim ih vežemo na pojasu, muškarci, a žene na prsima. Gledamo ispred sebe i učimo: Subhaneke, E’uza, Bismilla, Fatiha i jedno sure.

Nakon što smo proučili sve ovo izgovaramo tekbir ALLAHU EKBER i pregibamo se na ruku (naklon pri kome šake stavljamo na koljena, a glavu poravnjavamo sa zadnjim dijelom leđa), te gledajući u nožne prste izgovaramo

3 puta SUBHANE RABBIJEL AZIM

 a onda se vraćamo u uspravan položaj (ali ne vežemo ruke nego stojimo u stavu “mirno”) i uz kraće zadržavanje učimo

SEMI ALLAHU LIMEN HAMIDEH RABBENA LEKEL HAMD.

Zatim se sa tekbirom ALLAHU EKBER spuštamo se na sedždu (prvo koljena, pa dlanove, a između dlanova lice, razmak između dlanova 20-30 cm kod muškaraca, te laktovi podignuti od tla, a kod žena razmak između dlanova tek toliki da lice može stati između i laktovi spušteni na tle, stopala na sedždi stoje uspravno, a nožni prsti povijeni unaprijed i u takvom položaju, na sedždi izgovaramo

3 puta SUBHANE RABBIJEL EALA

Zatim izgovarajući ponovo tekbir ALLAHU EKBER podignemo se sa sedžde i na trenutak sjednemo na koljena gledajući preda se, a potom na isti način sa tekbirom ALLAHU EKBER učinimo još jednu sedždu čime smo klanjali prvi rekat. Poslije druge sedžde izgovarajući tekbir ustajemo na drugi rekat vežemo ruke i učimo Bismillu, Fatihu i suru, a zatim na isti način učinimo ruku i dvije sedžde, a potom sjednemo na koljena (ruke stavimo na noge) i gledajući preda se učimo: Et-tehijjatu.

Nakon proučenog Et-tehijjatu, izgovaramo ALLAHU EKBER i ustajemo na treći rekat gdje učimo Bismillu i Fatihu, a zatim igovorimo tekbir ALLAHU EKBER i učinimo ruku, dvije sedžde, a onda sjedemo i proučimo Et tehijjatu, salevate i dovu, a onda predamo selam kako smo to u prethodnim namazima objasnili.

kada smo završili sa klanjanjem akšamskog farza, ustajemo i klanjamo akšamski sunnet.

– Akšamski sunnet

Akšamski sunnet se klanja isto kao sabahski sunnet, sabahski farz ili podnevski sunsunnet.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Teravih namaz Media 1 299 25-10-2022.13:32
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Nafila namaz Media 2 346 25-10-2022.13:29
Poslednja Poruka: Media
Thumbs Up Bajram namaz Media 0 244 25-10-2022.13:28
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: