Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sura El-Kurejš
#1
Rainbow 
Opće karakteristike

Sura El-Kurejš je 106. sura u Kur’anu, a 29. sura po redoslijedu objavljivanja. Sastoji se iz 4 ajeta, 17 riječi i 73 harfa. Jedina sura u Kur’anu koja spominje pleme Kurejš. Objavljena je u Mekki.

O čemu govori sura Kurejš?

O blagodatima koje je Allah dao plemenu Kurejš.

Ebu Talibova kćerka rekla je: “Uistinu je Allah Kurejšije odlikovao sa pet svojstava koja nikome prije nije podario niti će ih poslije njih ikome dati. Dao im je vlast, dao im je da pokrivaju Kabu, da poje hadžije, da poslanstvo bude iz njihova naroda, bili su pomognuti protiv slona i Uzvišenog su Allaha obožavali sedam godina i u to vrijeme kada niko drugi osim njih nije obožavao Allaha. U ovoj suri niko osim njih nije spomenut i ona se u cijelosti odnosi na njih.”

Sure El-Kurejš glasi:

BISMILLĀHIR-RAHMĀNIR-RAHĪM.

Citat:LI ĪLAFI KUREJŠ.

ĪLĀFIHIM RIHLETEŠ ŠITĀ‘I VES SAJF.

FEL JA’BUDŪ RABBE HĀZEL BEJT

ELLEZĪ AT’AMEHUM MIN DŽŪ‘IN

VE ĀMENEHUM MIN HAVF.

Prijevod Sure El-Kurejš glasi:

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG

Citat:ZBOG NAVIKE KUREJŠIJA,

NAVIKE NJIHOVE DA ZIMI I LJETI PUTUJU,

NEKA SE ONI GOSPODARU OVOGA HRAMA KLANJAJU,

KOJI IH GLADNE HRANI

I OD STRAHA BRANI.

O plemenu Kurejš

Iz plemena Kurejš je poticao Muhammed a.s. Allah ih je obasuo raznim blagodatima, ali bez obzira na sve to oni su se žestoko su se suprostavili Muhammedu a.s. Nakon osvajanja Mekke cijelo pleme je prihvatlo islam. Ime Kurejš su dobili po nadimak jednog od Poslanikovih predaka.

Kako je pleme Kurejš dobilo ime?

Nadr b. Kinana jedne prilike zajedno sa svojim drugovima plovio na lađi kada se pred njima pojavila morska životinja poznata po imenu Kurejš (što u arapskom jeziku znači morski pas). Svi na lađi su se prestrašili ove morske nemani i ustuknuli, za razliku od Nadra b. Kinane koji je uzeo svoj luk i strijelu i jednim preciznim pogotkom je ubio. Potom joj je odrubio glavu i odnio je sa sobom u Mekku, te tako dobio nadimak Kurejš. Kasnije, kada su potomci Nadra b. Kinane porazili sva ostala arapska plemena, i po svakom pitanju među njima vodili glavnu riječ, sve zajedno ih nazvaše Kurejš, jer kao što je morska neman, koju je ubio Nadr b. Kinana, bila najjača među svim vodenim životinjama, tako su i njegovi potomci postali najjači među svim arapskim plemenima.
Odgovori
#2
[Slika: Kurejs.jpg]
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Sura El-Kari’ah Media 0 418 25-10-2022.11:53
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura Et-Tekasur Media 0 288 25-10-2022.11:42
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura El-‘Asr Media 0 410 25-10-2022.11:31
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: