Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sura El-Kevser
#1
Rainbow 
Opće karakteristike

Sura El-Kevser je 108. sura u Kur’anu. On je 15. objavljena sura. Ima 3 ajeta, 10 riječi i 42 harfa i najkraća je sura u Kur’anu. Objavljena je u Mekki. Pored toga što se zove El-Kevser neki ovu suru nazivaju En-Nahr.

Povod objave

Jezid ibn Ruman rekao je: “As ibn Vail je, kada bi u njegovu prisustvu spomenuli Allahova Poslanika, s.a.v.s., govorio: ‘Ostavite ga, to je jalov čovjek koji iza sebe neće ostaviti potomstva. Ako umre, niko ga više neće spominjati i tako ćete se odmoriti od njega: Povodom ovih riječi Allah, dž.š., objavio je ovu suru.“

Ata ibn Abbas prenosi: “As ibn Vail bi, kad bi sreo Poslanika, s.a.v.s., govorio: ‘Ja te uistinu mrzim. Ti si jalov čovjek.’ Nakon toga Uzvišeni je objavio: ‘i smo ti, uistinu, mnogo dobro dali, zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će on bez spomena ostat”

Sura El-Kevser glasi:

BISMILLĀHIR-RAHMĀNIR-RAHĪM.

Citat:INNĀ E’ATAJNĀKEL KEVSER.

FE SALLI LI RABBIKE VE NHAR.

INNE ŠĀNI’EKE HUVEL EBTER.

Prijevod sure El-Kevser glasi:

Citat:U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG

MI SMO TI UISTINU MNOGO DOBRO DALI,

ZATO SE GOSPODARU SVOME MOLI I KURBAN KOLJI,

ONAJ KOJI TEBE MRZI SIGURNO ĆE ON BEZ SPOMENA OSTATI.

Šta je to Kevser?

Enesa b. Malika r.a. pripovijeda: “Dok je s nama bio u džamiji, Allahov Poslanik a.s. nakratko je zadrijemao, a onda je podigao glavu smješeći se. Upitali smo: ‘Allahov Poslaniče, čemu si se nasmijao?’ Rekao je: ‘Upravo mi je objavljeno jedno poglavlje, pa je proučio: U ime Allaha, Svemilosnog, Milostivog! “Mi smo ti, uistinu, Kevser dali, pa klanjaj se Gospodaru svome i kurban kolji, onaj koji tebe mrzi sigurno će bez spomena ostati, a zatim je rekao: ‘Znate li šta je Kevser?’ Rekli smo: ‘Allah i Njegov Poslanik najbolje znaju.’ Rekao je: ‘To je rijeka sa mnogo dobra koju mi je obećao moj Gospodar. To je izvor na koji će na Sudnjem danu, sa posudama brojnim kao nebeske zvijezde, dolaziti moji sljedbenici, pa će jednom robu između njih biti spriječeno da priđe. Ja ću reći: ‘Gospodaru, i on je moj sljedbenik.’ On će mi reći: ‘Ti ne znaš kakve je sve novine on uveo poslije tebe.’”

Čemu nas uči sura El-Kevser?

Allah je taj koji daje i dobro i loše.
Udjeljujmo i ne škrtarimo.
Obavljajmo namaz i u njemu ustrajavajmo.
Koljimo kurban i dijelimo ga siromasima.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Sura El-Kari’ah Media 0 396 25-10-2022.11:53
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura Et-Tekasur Media 0 278 25-10-2022.11:42
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura El-‘Asr Media 0 393 25-10-2022.11:31
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: