Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sura En-Nas
#1
Heart 
Opće karakateristike

Sura En-Nas je posljednja sura u Kur’anu. Ima 6 ajeta, 20 riječi i 99 harfova. Jedna je od pet sura koje počinju sa riječi KUL. Učenjaci se razilaze u pogledu da li je sura mekkanska ili medinska. Sura En-Nas i El-Felek nose zajedničko ime El-Mu’avvizetani – dvije sure zaštitnice. Sura En-Nas nas podučava kako da se čovjek zaštiti od džina i ljudi.

Povod objave sure En-Nas

“Jedan mladi jevrej služio je Allahova Poslanika s.a.v.s. Ovom mladiću dodoše neki jevreji koji ostadoše kod njega sve dok on ne uze Poslanikove, s.a.v.s., dlake iz kose i nekoliko zubaca iz Poslanikova, s.a.v.s., češlja i dade ih tim jevrejima. Oni su to iskoristili da bi Allahovu Poslaniku, s.a.v.s., podmetnuli sihir. Tu je smutnju na sebe preuzeo Lebid ibn el-Easam el-Jehudi, koji je napravljeni sihir sakrio u bunar Benu Zurejka, poznat po imenu Zervan. Poslanik, s.a.v.s., nakon toga se razbolio, kosa mu se prorijedila. Hodao je tako, ne znajući šta ga je snašlo sve dok jednog dana, dok je spavao, ne dođoše dva meleka. Jedan mu sjede kod glave, a drugi kod nogu, pa onaj što mu sjede kod glave reče: ‘Šta mu je?’ A onaj što mu je sjeo kod nogu reče: ‘Podmetnut mu je sihir.’ ‘A šta je to sihir?’, upita onaj kod glave. ‘Sihir je čarolija’, odgovori onaj drugi. ‘A ko mu je podmetnuo sihir?’, ponovo upita onaj kod glave. ‘Sihir mu je podmetnuo’, onaj će kod nogu, ‘Lebid ibn el-Easam el-Jehudi.’ ‘A kako mu je podmetnuo sihir?’, upita onaj kod glave. ‘Pomoću češlja i dlaka s češlja’, odgovori onaj kod nogu.

‘A gdje gaje sakrio?’, upita onaj kod glave. ‘Sakrio gaje u koru palmina izdanka ispod kamena u bunaru Zervan’, reče onaj kod nogu. Poslanik, s.a.v.s., dođe sebi i pozva Aišu, r.a., te je upita: ‘Zar nisi osjetila da me je Uzvišeni obavijestio o mojoj bolesti?’ Potom posla Aliju, Zubejra i Amara ibn Jasira, koji isprazniše bunar, zatim podigoše kamen i izvadiše list u kome nađoše dlake i zupce njegova češlja. Na tome još nađoše neparan broj čvorova probodenih iglom. Tada je Uzvišeni Allah objavio ove dvije sure. Kad god bi bio pročitan jedan ajet, odvezao bi se jedan čvor, a Poslanik, s.a.v.s., osjećao bi olakšanje po svakom odvezanom čvoru, sve dok se nije odvezalo svih jedanaest. Na kraju skoči kao da je bio svezan, a Džibril mu stade učiti: ‘U ime Allaha čistim te od svake stvari koja te muči i od zavidnika i oka urokljiva, Allah te izliječio.’ Poslaniku, s.a.v.s., tada rekoše: ‘Pa da ubijemo pokvarenjaka’, a Poslanik, s.a.v.s., reče im: “Što se mene tiče, ja sam se izliječio i ne volim ljudima nanositi zlo.’
Odgovori
#2
Sura En-Nas glasi:

Citat:BISMILLAHIR RAHMANIR RAHIM

KUL E`UZU BI RABBIN NAS
MELIKIN NAS
ILAHIN NAS
MIN ŠERRIL VESVASIL HANNAS
ELLEZI JUVESVISU FI SUDURIN NAS
MINEL DŽINNETI VEN NAS.

Prijevod sure En-Nas

U IME ALLAHA, MILOSTIVOG, SAMILOSNOG
Citat:RECI: TRAŽIM ZAŠTITU OD GOSPODARA LJUDI,

VLADARA LJUDI,

BOGA LJUDI,

OD ZLA ŠEJTANA-NAPASNIKA,

KOJI ZLE MISLI UNOSI U SRCA LJUDI

OD DŽINA I LJUDI.

 

Vrijednosti sure En-Nas

Rekao je Poslanik a.s.: ‚Reci!‘ Ja nisam ništa rekao. Opet je rekao: ‚Reci!‘ A ja ne rekoh ništa. I još jednom je rekao:‘Reci!‘ A ja upitah: ‚A šta da reknem, ja Resulellah?‘ On reče: ‚Prouči Kul huvallah i dvije Kul e’uze, tri puta svake noći i ujutro, one će ti biti dovoljne da te zaštite od svakog belaja i nesreće.‘”

Poslanik a.s. je rekao: „Niko se ne može zaštiti ničim kao što se može zaštiti sa ove dvije sure.“
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Sura El-Kari’ah Media 0 396 25-10-2022.11:53
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura Et-Tekasur Media 0 278 25-10-2022.11:42
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Sura El-‘Asr Media 0 393 25-10-2022.11:31
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: