Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kur’an kao lijek
#1
Rainbow 
Kur’an kao lijek- izliječenje

Hvala Allahu džellešanuhu na svim blagodatima kojima nas je obdario i neka je selam i mir na Muhammeda alejhiselama koji nam je dostavio Allahovu knjigu Kur‘ani kerim, po kojem živimo i uređujemo svoje življenje. U ovome vremenu izolacije trebamo se podsjetiti na važnost Kur’ana u našem svakodnevnom životu i ovosvjetskim poteškoćama. U suri El Isra:82, Allah džellešanuhu nam kazuje:

“Mi objavljujemo u Kur’anu ono što je lijek i milost vjernicima….” (El Isra’, 82) وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ وَلَا يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إِلَّا خَسَارًا

Kur’an je prema tome, lijek za srca od bolest, neznanja i sumnje. Uzvišeni nije spustio ništa što djelotvornije liječi i uspješnije uklanja bolesti od Kur’ana.

U dva Sahiha se navodi hadis Ebu Se’ida:

“Jedna grupa ashaba Muhammeda a.s, je bila na putu. Naišli su na jedno arapsko pleme i tražili da ih ugoste, ali ovi odbiše da im pruže gostoprimstvo.
Ubrzo zatim poglavara tog plemena ujede zmija. Na svaki način su mu pokušavali pomoći, ali im ništa nije uspjelo. Neki od njih rekoše: ‘Upitajmo one ljude što su tražili da ih ugostimo, možda nam oni mogu pomoći.’

Dođoše do njih i upitaše ih: ‘O narode, našeg poglavara je ujela zmija! Pokušavali smo mu na svaki način pomoći, ali nam nije ništa pomoglo. Zna li neko od vas kako da mu pomognemo?’
Jedan reče: ‘Da, tako mi Allaha ja znam učiti rukju. Ali tako mi Allaha, mi smo tražili da nas ugostite, ali ste vi to odbili. Neću mu učiti rukju sve dok nam nešto ne date.’
Dogovoriše se da to bude stado ovaca. Potom on stade pljuckati i učiti: “Elhamdulillahi Rabbil alemiin…“(Hvala Allahu, Gospodaru svjetova). Ovaj kao da se odriješio od užeta. Poče hodati bez ikakvih smetnji.

Tada im dadoše platu oko koje su se dogovorili. Neko od njih reče: ‘Podijelimo ovo stado! Nemojte, rekoše ostali, dok ne dođemo Poslaniku sallAllahu alejhi we sellem i spomenemo mu šta se desilo. On će nam kazati šta da radimo.’ Otiđoše Božijem Poslaniku sallAllahu alejhi we sellem i sve mu ispričaše. On reče:
‘Otkud znate da je to rukja?’ Pa nastavi: ‘Podijelite to što ste dobili i dajte i meni jedan dio’, nakon čega se nasmija.”
(Hadis prenosi Buharija: Knjiga o iznajmljivanju, br. 2276, a drugim riječima u Knjizi o medicini, br. 5736, 5737; Muslim: Knjiga o miru, br. 2201)

Kur’an je doista svijetu cijelome opomena! – i vi ćete uskoro saznati njegovu poruku!(Sad:87-88)

Kur’an lijeci sve –lijek je za svaku bolest!

Kur'an je lijek bolesnim srcima, kao i vitalnost ljudskim tijelima. Rekao je Uzvišeni Allah: “Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je izlječenje i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.” (El-Isra, 82)

Pogledajmo u riječ šifaun (izlječenje), koja je ovdje upotrijebljena zbog svoga vidljivog rezultata. Riječ devaun (lijek), nije korištena, jer za svaki lijek postoji mogućnost da nekada koristi i pribavi ozdravljenje, a nekada opet ne.

Postoji veliki broj raznih oboljenja (psihičkih i fizičkih) u kojima šejtan ima veliki udio zbog svog samovoljnog i diktatorskog ponašanja u našem krvotoku. Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “Doista šejtan kola čovječijim venama.” (Muttefekun alejhi)

Iz ovoga zaključujemo da je srdžba razlog mnogim bolestima. Zbog toga je Poslanik alejhis-selam kada mu je došao čovjek tražeći od njega da ga posavjetuje sa nečim korisnim, rekao: “Ne srdi se!” Ovu rečenicu je ponovio nekoliko puta, a hadis je zabilježio Buhari.

Trag koji ljutnja ostavlja na tijelima je jasno uočljiv. Primjetit ćemo da su posljedice srdžbe čir na želucu i želudačna kiselina i oni je uvijek vijerno prate. Velika ljutnja rezultira i jednom vrstom nervoze debelog crijeva, dok je dijabetes, kod nekih ljudi, nastao čestim prekomjernim uzrujavanjem. Mnoge bolesti glave poput glavobolje, moždanog udara, kapi i iznenadne paralizovanosti su bolesti prouzrokovane srdžbom.
Odgovori
#2
Duševna bolest je uzrujanost emocija, koja, ako se u njoj prenagli, postaje prethodnica šejtanovom dodiru, jer on ne napada osim na rastrzane i uzbuđene živce.

Sumnja je jedna od mnogih bolesti koju, najvjerovatnije, prouzrokuje džin (kojem je cilj da prekine bliskost između roba i njegovog Gospodara). Ona započinje sa sumnjom u ispravnost abdesta, a završava sa raznim nedoumicama u pogledu akide. Liječenje umišljenih sumnji je u čestom spominjanju Allaha (zikru) i u traženju utočišta kod Allaha od šejtana riječima “e'uzu billahi mineš-šejtani er-radžim”, nakon kojih se suho pljucne na lijevu stranu.

Lijek za depresiju se nalazi u čestom namazu i zadržavanju u njemu. Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: “A radost moga srca je u namazu.” {Musned Imama Ahmeda, 5/364} Kada bi ga nešto pritislo u životu on, sallallahu alejhi ve sellem, bi utočište nalazio u namazu. Džini uvijek pokušavaju da čovjeka povuku u osamu kako bi njime lakše upravljali. Zbog toga je islam zabranio čovjeku da zanoći sam, da putuje sam i sl. Kada šejtani ne uspiju da ovladaju nekom osobom oni je povuku u podsvjesnu samoću, tako da se ona osjeća usamljena čak i u prisustvu drugih ljudi. Zbog toga se kod takvih osoba sve više i više povećava njihova rasejanost, a njihove misli postaju nesređene.

Lijek je, dakle, tek povod za izlječenje, i naš plemeniti Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nam je ukazao na ovo u sljedećim hadisima:
“Za svako oboljenje postoji i izlječenje, pa ako lijek nadvlada bolest čovjek će, sa Allahovom dozvolom, ozdraviti.” (Muslim, 14/191)

Prenosi se od Usame ibn Šerika da je rekao: “Bio sam kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada su mu došli neki beduini pitavši ga: “Da li da se liječimo, o Božiji Poslaniče?” On, sallallahu alejhi ve sellem, im je odgovorio: “Da, o Allahovi robovi, liječite se. Doista Allah nije dao niti jednu bolest, a da joj nije propisao i lijek osim starosti.” (Sahihu suneni Et-Tirmizi od Albanija 2/202) Riječi: “…liječite se.” znače “koristite lijekove”, uz napomenu da niti jedan medikament ne daje ozdravljenje sam po sebi, nego je on povod za to, ako Allah odredi.

Pojedine sure iz Kur'ana su posebno vrijedne i važne za učenje tokom perioda anksioznosti i depresije, budući da njihove poruke i značenja mogu olakšati i otkloniti teška psihička stanja, uz Božiju pomoć.

U suri Inširah se spominje da nakon svake teškoće, ma kako teška bila, dolazi olakšanje, i da ono neminovno dolazi nakon belaja.

Sura Jusuf – Iz ove sure se mogu izvući nebrojene poruke, a mnoge od njih su vezane za načine prevazilaženja teških psihičkih stanja. Ova sura je objavljena i kao utjeha našem Resulullahu, alejhi-s-selam, a i svakom od nas može poslužiti kao lijek za depresiju!

Sura Er-Rahman –Milostivi -Sura Er-Rahman sadrži možda i najrječitiji i najljepši opis kako Dženneta, tako i Džehennema.To je sura koja je smiraj za uši, lijek za srce i hrana za dušu. Zahvaljujući svojim prelijepim slikama i opisom Dženneta, te spomenom blagodati našeg Gospodara, sura Er-Rahman je divan lijek za depresiju.

Sura En-Nas – Ljudi – Često puta su glavni uzroci depresije slabo samopoštovanje i sumnje u vlastite sposobnosti. Među surama koje su objavljene kao lijek za šejtanove vesvese ističe se posljednja kur'anska sura, En-Nas. Često učenje ove sure nam može pomoći da otklonimo sumnje i šejtanova došaptavanja, uz Božiju pomoć, jer se radi o suri koja priziva Allahovu zaštitu.

Mnoge naučne studije su potvrdile velike koristi koje čovjek može dobiti od redovnog slušanja učenja Kur'ana, a posebno ako je ono propraćeno s poniznošću, razmišljanjem i prisutnošću srca. Potvrđeno je da slušanje Kur'ana s sobom nosi sljedeće koristi:

Citat:Jačanje imuniteta
Poboljšanje kreativnosti, koncentracije i memorije
Izliječenje hroničnih i teških bolesti
Osjećaj unutrašnjeg mira i liječenje nervnih poremećaja
Liječenje iritabilnosti i panike i smanjenje stresa i strahova

Druga studija pokazuje da redovno slušanje Kur'ana jača tjelesni imunitet. Ista studija je potvrdila da osobe koje redovno uče Kur'an, slušaju ga i ponavljaju naučeno imaju bolje zdravlje i jači imuni sistem. Utvrđeno je da učenje i slušanje Kur'ana dovode do smanjenja izlučivanja kortizola, tzv. ‘hormona stresa’. Na taj način, Kur'an je lijek za nervnu napetost.

Slavljen neka je Allah Koji nam naređuje da učimo Kur'an i pažljivo ga slušamo, jer je to uzrok Allahove milosti i lijek za mnoge bolesti, kao što kaže Uzvišeni: „A kada se Kur'an uči, vi ga slušajte i šutite da biste bili pomilovani.” (El-E'araf, 204.) وَإِذَا قُرِئَ الْقُرْآنُ فَاسْتَمِعُوا لَهُ وَأَنْصِتُوا لَعَلَّكُمْ تُرْحَمُونَ
Odgovori


Skoči na Forum: