Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vrijednost Ramazana i posta
#1
Rainbow 
VRIJEDNOST RAMAZANA I POSTA

Hvala Allahu džellešanuhu na svim blagodatima kojima nas je obdario i neka je selam i mir na našega poslanika Muhammeda alejhisselama koji nam je dostavio Allahovu knjigu Kurani kerim, da nam bude putokaz na ovome prolaznome svijetu i zaizimač na budućem svijetu.

Pred nama je još nekoliko dana do mjeseca ramazaana, prva teravija je u četvrtak 23. Aprila a prvi dan posta je u slijedeći petak 24 aprila.

Dolazak mjeseca Ramazana je velika blagodat za onoga koji ga doživi i iskoristi na pravi način. Dani mubarek Ramazana su posebni, nesvakidašnji i jedinstveni. Oni donose posebnu atmosferu u muslimanske kuće, mahale, gradove…, u duše i srca muslimana. Bereket mubarek Ramazana posebno se izlijeva na srca i duše vjernika koje svoji zadovoljstvo nalaze u intenzivnom robovanju svome Gospodaru.

Mjesec Kur’ana

U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanje dobra od zla. (El-Bekare, 185)

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ

Uzvišeni Allah ovim ajetom izdvaja mjesec Ramazan po tome što ga je, između ostalih mjeseci, odabrao za objavljivanje Svoje Riječi – veličanstvenog Kur'ana. I upravo u ovome mjesecu, u kome je započelo objavljivanje Kur'ana, posebnu pažnju poklanjamo Kur'anu, svakodnevno se družimo sa njime učeći ga i razmišljajući o njegovim mudrostima i propisima koji su putokazi i tajne uspjeha, moći i spasa na ovom i budućem svijetu. Mubarek Ramazan je izvanredna prilika da se iznova suočimo sa Kur'anom i da preispitamo svoj odnos prema Allahovoj Riječi.

Mjesec ibadeta posta

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ

O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili. (El-Bekare, 183)

U mubarek Ramazanu data je posebna počast time što je u njemu propisan ibadet posta. Ibadet posta je jedan od ibadeta kojima se rob najbrže približava svome Gospodaru, jer njime rob dobija poseban magfiret kojim se mogu anulirati svi prethodni grijesi. Ebu Hurejre nam također prenosi riječi Poslanika a.s.: men kame ramadane…. „Ko isposti mjesec Ramazan čvrsto vjerujući i želeći Allahovu nagradu i Njegovo zadovoljstvo, bit će mu oprošteni raniji grijesi.“ (Buhari)

Prema tome, musliman posti zato što čvrsto vjeruje u farz posta koji mu je propisao njegov Gospodar, a ne zarad straha ili stida od drugih ljudi, te za svoj post očekuje nagradu kod Uzvišenog Allaha, a ne kod nekog drugog, jer za post zna samo Allah džellešanuhu.

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Svevišnji Allah kaže:kullu ameli bni ademe lehu illes-sijamu fe innehu li ve ne edžzi bihi. ‘Svako djelo koje čini čovjek pripada njemu, osim posta! Post je Moj i Ja ću za njega posebno nagraditi!’-Es-sijamu džunnetun. Post je štit! Kada neko od vas bude postio neka ne govori ružne riječi i neka ne diže glas. Ako ga neko bude psovao ili se sukobio sa njim neka kaže: ‘Ja postim!’ Tako mi Onoga u čijoj je ruci Muhammedova duša, zadah iz usta postača kod Allaha je ljepši od mirisa miska. لِلصَّائِمِ فَرْحَتَانِ فَرْحَةٌ عِنْدَ إِفْطَارِهِ وَ فَرْحَةٌ عِنْدَ لِقَاءِ رَبِّهِ Postač ima dvije radosti: kada se iftari raduje se svome iftaru i kada sretne svoga Gospodara radovat će se svome postu.”

Post će se zauzimati za postača na Sudnjem danu. Od Abdullaha b. Amra r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Post i Kur'an će se zauzimati za čovjeka na Sudnjem danu. Post će reći: ‘Gospodaru, ja sam bio razlog zbog kojeg je ostavljao hranu i sputavao strasti, pa primi moje zauzimanje za njega!’ Kur'an će reći: ‘Ja sam bio razlog zbog kojeg je ostavljao spavanje noću, pa primi moje zauzimanje za njega!’ I njihovo zauzimanje će se i primiti.“

Zbog svega navedenog, trudimo se da postimo na najpotpuniji način čuvajući svoj jezik, svoje poglede, čuvajući na taj način i granice posta. Ako nešto i učinimo loše tokom posta, loše progovorimo ili pogledamo u zabranjeno, slušamo zabranjene stvari, pokajmo se Allahu za iste prijestupe.
Odgovori
#2
Mjesec u kome se otvara Džennet, a zaključava Džehennem

U hadisu koga prenosi Ebu Hurejre r.a. Allahov Poslanik a.s. otkrio nam je sljedeću istinu: iza džae ramadanu futtihat ebvabul dženneti ve gullikat ebvabu džehenneme ve vuffidetiš-šejatinu. „Kada nastupi mjesec Ramazan otvore se vrata Dženneta, a zaključaju vrata Džehennema, a šejtani se sputaju.“ (Buhari)

Ove Vjerovjesnikove a.s. riječi, kako kažu islamski učenjaci, treba razumjeti na doslovan način, upravo onako kako je rečeno. Također, njima se ukazuje na bereket Ramazana i veliko dobro koje sa njime dolazi. Otvaranje džennetskih, a zatvaranje džehennemskih vrata jeste znak dolaska mubarek Ramazana i znak njegove velike vrijednosti, a sputavanje šejtana ukazuje na činjenicu da im se onemogućava uznemiravanje vjernika tokom mubarek Ramazana.

Mjesec u kojem je noć ”koja je bolja od hiljadu mjeseci”

Inna enzelnahu fi lejletil kadri …. Mi smo ga (Kur'an) počeli objavljivati u noći Kadr – a šta ti misliš šta je noć Kadr? Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci… (El-Kadr, 1-3)

Od Ebu Hurejra r.a. se prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: men kame lejletel kadri ….. „Ko provede Lejletu-l-Kadr u ibadetu, vjerujući u Allaha i očekujući od Njega nagradu, bit će mu oprošteni grijesi koje je počinio.“ (Buhari i Muslim)

Uzvišeni Allah riječima …a šta ti misliš šta je noć Kadr posebno skreće pažnju na vrijednost i značaj noći Kadr. Jer, kako kažu komentatori Kur'ana, kada se Uzvišeni na taj na način obraća ljudima u Kur'anu, time ističe i ukazuje na nešto što je posebno važno i veliko. Ummet Muhammeda a.s. počašćen je i odlikovan, između ostalog, i time što mu je data jedna noć u kojoj je ibadet ”bolji” od ibadeta u periodu od hiljadu mjeseci – što iznosi 83 godine i četiri mjeseca!

Mjesec u kome se primaju dove i oslobađa od Vatre

Ve iza seeleke ibadii fe inni karibun …..A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kada Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na pravom putu. (El-Bekare, 186)

Ovaj kur'anski ajet dolazi nakon ajeta o postu u mjesecu Ramazanu. Time se aludira na činjenicu da je mjesec Ramazan jedno od blagoslovljenih vremena za upućivanje dova Allahu dž.š..

Ebu Se'id r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. rekao: „Uzvišeni Allah svakoga dana i noći (u mjesecu Ramazanu) oslobađa (ljude od Vatre). I zaista, svakom muslimanu svakoga dana i noći prima se dova.“ (El-Bezzar, Kešf: 962) Zato dok postimo mubarek dane mjeseca Ramazana, a njegove noći provodimo u nafilama i drugim ibadetima, upotrijebimo svoje dove i dovimo svome Gospodaru, Koji se odaziva kada se zamoli!

Mjesec nafila

Od Abdurrahmana r.a. prenosi se da je Poslanik a.s., govoreći o Ramazanu, rekao: „To je mjesec u kome vam je Allah propisao post, a ja sam vam stavio u običaj da noću klanjate nafilu tokom tog mjeseca, pa ko posti i noću klanja u toku toga mjeseca vjerujući i nadajući se da će za to biti nagrađen, bit će čist od grijeha kao da je tek od majke rođen.“ (Ibn Madže: 1328)

Allahov Poslanik a.s. stavio nam je u običaj da u noćima mjeseca Ramazana klanjamo nafilu namaz. Ovdje je riječ o teravih namazu, koji je sunneti mu'ekkede (pritvrđeni sunnet) za muškarce i žene. Teravih namaz kao dobrovoljni namaz predstavlja svojevrsni ramazanski ”profit” koji dodatno uljepšava ramazanske noći, povećava duhovno zadovoljstvo vjernika u zajedničkom ibadetu, jača njihove džematske veze i podstiče na međusobnu ljubav.

Nažalost, ovog ramazana smo uskraćeni zajedničkih ibadeta, pa nastojmo to nadoknaditi u svojim kućama i stanovima, sa svojom porodicom I osjetiti slast i zadovoljstvo mjeseca ramazana.
Odgovori
#3
Mjesec iskupa za sve grijehe

Ebu Hurejre r.a. prenosi da je Allahov Poslanik a.s. uobičavao reći: „Obavljanje pet vakata namaza, stalno klanjanje džume i ramazanski post svake godine – to je iskup za sve grijehe koji se počine između njih ukoliko se čovjek odrekne činjenja velikih grijeha.“ (Musned imam Ahmed)

Allahov Poslanik a.s. je rekao: „Ramazan je nazvan tako jer on spaljuje grijehe Allahovih robova.“

Ramazan je mjesec ispunjen milošću, oprostom i oslobađanjem od Vatre

وَ هُوَ … شَهْرٌ أَوَّلُهُ رَحْمَةٌ وَ أَوْسَطُهُ مَغْفِرَةٌ وَ آخِرُهُ عِتْقٌ مِنَ اَلنَّارِ.

Njegova prva trećina je milost. Druga trećina je oprost, dok je treća, zadnja trećina, oslobađanje od Vatre.

إِنَّ لِلْجَنَّةِ بَابًا يُدْعَى الرَّيَّانَ لَا يَدْخُلُ مِنْهُ إِلَّا الصَّائِمُونَ لَوْ يَعْلَمُ الْعَبْدُ مَا فِي رَمَضَانَ لَوَدَّ أَنْ يَكُونَ رَمَضَانُ السَّنَةَ

U Džennetu imaju vrata Rejjan, na njih će ulaziti samo postači, kada bi rob znao šta sve donosi ramazan, poželio bi da traje cijelu godinu.

Molimo Allaha džellešanuhu da nam podari snage da postimo mjesec ramazan, da se družimo sa Kura‘nom- učeći ga svakodnevno kao mukabelu, da obavljamo redovno namaze svaki dan, da klanjamo teravih namaz, da učinimo dobro u ramazanu- pomažući druge, da očistimo svoj imetak zekatom i sadekatul fitrom i drugim vidovima pomoći. Amin ja Rabbil alemin.

Olakšaj nam ovo stanje u kome se nalazimo i sačuvaj nas svih bolesti i iskušenja.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Blagodati ramazana Media 0 207 07-02-2023.18:06
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Vrijednost sadake Media 0 184 07-12-2022.20:33
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: