Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dug prema roditeljima
#1
Rainbow 
Pitanje: Imam jedno pitanje, ja sam odrasla sa očevom majkom od mojih 5-6 mjeseci, moji roditelji su se odmah razveli

i osnovali druge porodice svako za sebe. Tako da sam ja odrastala sa nenom, amidžom i tetkom. Odrasla sam žena, imam i ja sad svoju porodici, oni koji su me odhranili i brinuli se za mene, preselili su na ahiret, rahmet im duši, ja im proučim fatihu, suru Jasin, neni zakoljem kurban jer osjećam da trebam to da uradim za njihovu dobrotu i brigu prema meni. Prije godinu i po, otac mi je umro, sve je ostavio toj drugoj djeci a nikad se nije ni brinuo za mene. Moram da kažem da ne mogu ni Fatihu da mu proučim a ni da kažem rahmetullah. Prema onima koji su me odhranili i brinuli za mene, ja osjećam prema njima dug ali ne za oca kojeg sam jednom godišnje viđala a isto je i sa majkom.

Da li ja imam nikakav dug prema roditeljima i ako nisam sa njima nikad živila, da vas Allah dž.š. nagradi za vas odgovor.
Odgovori
#2
Odgovor:
Hvala Allahu Gospodaru svjetova, salavat i selam na Poslanika Njegova a zatim:
Vaši roditelji ostaju Vaši roditelji bez obzira šta se među Vama dogodilo i kako se u životu postavili. Oni samim Vašim rođenjem imaju određena prava kod Vas i to se ne može prekinuti.

Ako su oni preselili na ahiret kao vjernici praktičari tj. obavljali su namaz Vi ste obavezni da ih se ponekad u dovi sjetite i milost i oprost od Boga za njih zatražite a ako nisu klanjali nemate nikakve obaveze prema njima nakon njihove smrti.

Također, učenje Fatihe, sure Ja-sin …nema nikakve osnove u šerijatu. Umrlom koristi dova, traženje oprosta te sadaka koja se u njihovo ime udijeli.
Allah najbolje zna.

Jasmin Durić, prof.
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Music Stav Islama prema muzici Media 0 238 18-11-2022.08:29
Poslednja Poruka: Media
Question Stav Islama prema muzici i pjesmi Media 8 527 29-10-2022.08:43
Poslednja Poruka: Media
Question Koji je odnos muslimana prema onom koji psuje Boga Media 2 308 28-10-2022.15:20
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: