Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako muslimani praznujejo Eid?
#1
Rainbow 
Kako muslimani praznujejo Eid? Predstavitev lepote Eida

Ste videli ali slišali sporočila in pozdrave ob muslimanskem prazniku Eid in se spraševali, kaj ta praznik sploh je? Kaj pomeni? Zakaj in kdaj se ga praznuje? Kako muslimani preživljajo Eid? Vaša vprašanja bodo v kratkem pojasnjena, medtem ko odkrivate lepote muslimanskega praznika – Eid.

Kaj je Eid?

Beseda ‘Eid’ pomeni festival ali pogostitev in dobesedno opisuje dogodek, ki ga obeležujemo. Muslimani vsako leto praznujemo dve praznovanji Eida ob koncu dveh glavnih dejanj čaščenja. Prva se imenuje Eid Al-Fitr, kar pomeni ‘festival ob prekinitvi posta’ in se praznuje po končanem postu v mesecu Ramadanu. Drugi muslimanski praznik se imenuje Eid Al-Adha in pomeni ‘festival žrtvovanja’ in se praznuje takoj po zaključku Hadža, vsakoletnega romanja v Meko. Eid je za vsakega muslimana čas praznovanja, smeha, druženja, obilja in dajanja. Čas, katerega se vsi veselimo.

Eid Al-Fitr

Muslimani se v mesecu Ramadanu postijo z namenom, da se očistijo in približajo Bogu. Ramadan je neke vrste umik; čas, ko zapustimo naše posvetne težave in se osredotočimo na povezanost s Tistim, ki nam je podaril življenje in nam dal vse blagoslove, ki jih imamo. Po dolgem duhovnem umiku, ki traja največ 30 dni, je edino logično, da se konec meseca praznuje praznik. To je Eid Al-
Fitr.

Eid Al-Adha

Hadž je romanje v Meko, ki ga vsako leto hkrati opravlja več milijonov muslimanov. Eid Al-Adha je praznovanje Abrahamove pripravljenosti žrtvovanja za Boga in Božje milosti, ki mu jo bila izkazala. Muslimani praznujejo ta dan tako, da žrtvujejo ovco in jo delijo, ne le z družino in prijatelji, temveč tudi z manj privilegiranimi ljudmi.

Kdaj se praznuje Eid?

Praznovanje Eid Al-Fitr traja en dan in se začne z videnjem nove lune, ki pomeni konec islamskega meseca Ramadana in začetek naslednjega meseca.

Praznovanje Eid Al-Adha na drugi strani pa traja štiri dni, začenši z dnem po zaključku Hadža.

Pozdrav Eida

Muslimani drug drugemu čestitajo z besedami “Eid Mubarak”, kar pomeni “naj bo blagoslovljen Eid”.

Eid molitev

Muslimanski Eid se začne s skupno Eid molitvijo, včasih v mošejah, običajno pa na prostem. Preden se odpravimo na Eid molitev, je priporočljivo, da se skopamo, oblečemo najlepša oblačila in se za praznovanje primerno uredimo. Na poti na Eid molitev muslimani recitirajo naslednjo frazo v arabščini:

Allah je velik, Allah je velik, Allah je velik. Nihče ni vreden čaščenja poleg Allaha. Allah je velik, Allah je velik. Njemu pripada vsa Hvala.

Praznovanje duhovnega uspeha

Po končani Eid molitvi se ljudje zberejo z družino in prijatelji na pojedini, kjer so pripravljene različne jedi. Nekateri potujejo v svoje domače kraje in države, da tam praznujejo s svojimi razširjenimi družinami in obnovijo sorodstvene vezi. Med praznovanjem je bogata tradicija izmenjevanja daril. Na primer, v Afriki je običajno, da otrokom podarijo nova oblačila in čevlje. Včasih otroci dobijo denar, ki ga porabijo za nakup sladkarij in prigrizkov ter uživajo skupaj s prijatelji in bratranci.

V zahodnih državah otroci namesto denarja prejmejo igrače. Starši pa okrasijo domove in s tem ustvarijo praznično razpoloženje za vso družino. Eid je namenjen praznovanju izpolnitve duhovne dolžnosti, pa tudi čas za povezovanje in izmenjavo objemov, poljubov in smeha z družino, prijatelji in skupnostjo.

Povabilo na pogostitev

Eid za vsakega muslimana predstavlja čas delitve in izražanja ljubezni, miru in prijateljstva. Muslimani po vsem svetu pri organiziranju Eid izletov in večerij, iztegnejo roke svojim nemuslimanskim sosedom in prijateljem. Zakaj se ne bi pridružili vašemu muslimanskemu sosedu ali kolegu pri praznovanju naslednjega praznika? Ali ne bi bili vznemirljivo vedeti, kakšen je občutek?
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Rainbow Kako lahko postanem musliman? Boots 0 78 14-10-2023.19:37
Poslednja Poruka: Boots
Rainbow Zakaj se muslimani postijo Boots 3 136 14-10-2023.19:04
Poslednja Poruka: Boots

Skoči na Forum: