Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tag
srebrenica travel guide

Srebrenica Travel Guide
#1
Rainbow 
srebrenica je grad od 3,000 stanovnika u Bosni i Hercegovini, najpoznatiji kao mjesto a masovno ubistvo tokom bosanskog rata. Grad je proglašen sigurnim utočištem za ljude u tom području kada se u okolini odvijalo etničko čišćenje. Utočište je napadnuto, a žene, muškarci i djeca su razdvojeni, a više od 8,000 muškaraca je sistematski poklano. Područje je u to vrijeme bilo pod kontrolom UN-a (holandskih mirovnih snaga).
Ulazi

Jedini način da dođete do Srebrenice je autobusom ili automobilom.

Iz Sarajeva radnim danima vozi autobus svako jutro u 7:10. Ovo je jedini autobus iz Sarajeva. U Srebrenici autobus za Sarajevo polazi u 16:30 sa autobuske stanice.
Dobiti oko

Taksiji su pravi put. Od centra grada do spomenika možete doći taksijem za oko 7 maraka. Spomenik je van grada. Hodanje je verovatno preambiciozno. Nalazi se na istom putu kao i autobus za Srebrenicu, tako da možete zamoliti vozača autobusa da vas ostavi ranije ako znate jezik.
vidjeti

Spomen obilježje i mezarje Srebrenica-Potočari. Za ostalo nema ništa posebno. Možete vidjeti mjesto gdje su bili stacionirani holandski vojnici. Samo selo nije baš interesantno, ali zapravo možete s porodicom svratiti ovdje na mali odmor od 2 do 4 dana i jednostavno uživati ​​u prirodi i bogatoj istoriji ovog kraja. Srebrenica je izgledala kao veoma važan grad u rimsko doba.

A tu je i banja koja ima oko 40 izvora ljekovite vode, od kojih su neki dobri za osobe koje pate od anemije, kožnih oboljenja i nekih drugih bolesti.

Ljudi ovdje uglavnom dolaze da bi iskazali poštovanje prema muslimanskim (7,000-8,000 Bošnjaka ubijenih ili nestalih) žrtvama.

U Bratuncu, 10-ak km od Srebrenice, postoji mnogo manjih srpskih spomenika žrtvama rata.
jesti

Na gradskom trgu postoji mjesto za jelo. Na glavnoj cesti nalazi se nekoliko restorana. Sve jeftino i svuda se mogu nabaviti ćevapke.

Dobićete prilično dobru hranu u lokalnom motelu i hostelu. Cijene motela su previsoke i meni u hostelu nije tako bogat, ali cijene su bolje u hostelu. Na ostalim mjestima će vam uvijek biti ponuđene ćevapke, uobičajeno meso za roštilj. Za odličnu domaću hranu trebate otići u hostel, ili ako imate više novca i želite mnogo veći izbor, pokušajte u motelu.
Gdje odsjesti u Srebrenici

U gradu postoji jedan motel, nekoliko privatnih kuća i jedan prilično dobar hostel.

Cijene su za ovaj dio zemlje malo veće od onoga što možete očekivati. Jedan ležaj u motelu je 58 KM. U hostelu možete dobiti krevet za 25 KM.

Autobus za Sarajevo polazi u 16:30 sa autobuske stanice. Mogući su i autobusi za Bijeljinu. Za tačna vremena pitajte na autobuskoj stanici.
Odgovori
Hvala od:
#2
[Slika: Srebrenica2.jpg]
Odgovori
Hvala od:


Pročitajte Još…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Thumbs Up Jeddah Travel Guide Media 3 87 27-10-2022.21:11
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Banja Luka Travel Guide Media 5 287 06-10-2022.21:12
Poslednja Poruka: Media
Heart Saudijska Arabija Islamic Travel Media 9 441 06-10-2022.19:05
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: