Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

[-]
Tag
banja travel guide luka

Banja Luka Travel Guide
#1
Rainbow 
Banja Luka (piše se i Banjaluka ili Banja Luka) je živopisni grad u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, glavni je administrativni i najveći grad Bosne i Hercegovine, te drugi po veličini grad u Bosni i Hercegovini.
Uvod u Banja Luku

Republika Srpska ima turbulentnu nedavnu prošlost, što neke ljude motiviše da budu manje nego oduševljeni mnogim stvarima srpskim u Bosni. Zemljotres 1969. godine uništio je veći dio grada, a 1993. godine lokalni Srbi su digli u zrak gradske džamije, uključujući i čuvenu Ferhadiju, sagrađenu 1580. godine. Ferhadija je obnovljena.
Vrijeme u Banja Luci

Banja Luka ima kontinentalnu klimu, sa oštrim zimama i toplim ljetima. Najtopliji mjesec u godini je jul, sa prosječnom temperaturom od 21.3°C (70°F). Najhladniji mjesec u godini je januar, kada je prosječna temperatura blizu nule na 0.8°C (33°F). Godišnja količina padavina za Banja Luku iznosi oko 988 mm. Banja Luka ima u prosjeku 143 kišna dana godišnje. Zbog velike geografske širine grada i u Banjoj Luci skoro svake godine pada snijeg. Jak vjetar dolazi sa sjevera i sjeveroistoka.
razgovor

U Banja Luci većina mještana svoj jezik naziva srpskim, iako ima dosta ljudi koji taj jezik nazivaju bosanskim, BHS ili 'naš'. U svakom slučaju, ti jezici su praktično isti. Ponekad ćete naći (putne) znakove ispisane ćirilicom.
Ulazi
Idite autobusom do Banja Luke

Autobuska stanica je otprilike 2 km sjeverno od centra. Na izlazu iz autobusa stoje taksi koji vas za ~10 maraka (KM) mogu odvesti do Centra. Gradski autobus polazi pored željezničke stanice, udaljene 200 m, a cijena karte do centra je manje od 2 km. Wi-Fi lozinka kafića na autobuskoj stanici je neobasbl

Agencija Neobas, Jevrejska. Kartu možete kupiti na autobuskoj stanici, ili u turističkoj agenciji Neobas u centru grada, Jevrejska bb (Novi Zanatski Centar). Cijene su iste.

Postoje direktne autobuske veze od glavne autobuske stanice do

Bosna i Hercegovina: Sarajevo, Šipovo, Prijedor, Gradiška, Bosansko Grahovo, Trebinje, Prijedor, Teslić, Banja Vrućica, Novi Grad, Gornji Graci, Višegrad, Bihać…
Austrija: Beč, Linc i Salcburg
Hrvatska: Zagreb, Makarska, Pula, Split, Zadar, Rijeka
Danska: Kopenhagen
Francuska: Pariz, Lion… vidi Evropu.
Njemačka: Keln, Dortmund, Duisburg, Duesseldorf, Essen, Frankfurt na Majni, Ingolstadt, Karlsruhe, Mannheim, Minhen, Nirnberg, Pforzheim, Stuttgart i Ulm
Crna Gora: Herceg Novi, Podgorica
Holandija: Amsterdam, Roterdam, Utreht, Maastriht: http://www.semi-tours.com
Srbija: Beograd, Novi Sad (http://www.smiljić.com/index.php?id=55), Kragujevac, Sombor, Zrenjanin, Niš, Subotica
Švedska: Stockholm
Švajcarska: Zürich, Luzern

Nekoliko međunarodnih autobusa iz zapadne Evrope za Bosnu prati rutu Zagreb – Bosanski Brod – Derventa – Doboj – Sarajevo, pružajući vam široku obilaznicu oko Banja Luke

Obično biste izašli iz tih autobusa u Derventi, ali ako je dobro vrijeme i nije usred noći, možete zamoliti vozača autobusa da vas pusti već na benzinskoj pumpi Novska (3 km nakon izlaza Novska). ) na autoputu Zagreb-Bosanski Brod, cca 3 sata prije Dervente. Od benzinske pumpe Novska još 15 km autostopom do Okučana, izlaz sa autoputa za Banjaluku (autobus vas tu ne pušta, s autoputa je, ali lako vas automobili odbace tamo). Od Okučana 3 km (stopom) do bosanske granice. Zatim možete prijeći granicu pješice (ili autostopom) i nastaviti zadnji krug putovanja autobusom do BL u Bosanskoj Gradiški (cca 8 KM). Ovo će vam skoro uvijek uštedjeti nekoliko sati, a u potpunosti proširuje spektar autobusa dostupnih za putovanje do Banja Luke.
Odgovori
Hvala od:
#2
[Slika: Ferhadija.jpg]
Odgovori
Hvala od:
#3
Let za Banja Luku

Međunarodni aerodrom Banja Luka (23 km (14 mi) od grada). Redovni letovi za Beograd sa Air Serbia i sezonski za Tivat (Crna Gora).

Smiljić autobuska kompanija organizuje minibus/taxi do i od aerodroma do stare autobuske stanice (stara autbuska stanica) u centru grada. Preporučljivo je izvršiti rezervaciju putem mejla (agencija_smiljić@blic.net). Cijena karte u jednom smjeru iznosi 10 KM. Dakle, ako imate tri ili više, vjerovatno je jednako jeftino ići taksijem.
Putovanje vozom do Banja Luke

Željeznička (i autobuska) stanica se nalazi oko 2 km jugoistočno od Centra. Veze za: Doboj i Sarajevo (5 sati), Zagreb (5 sati) i Ploče (Hrvatska) i za Beograd (Srbija). Svakog dana stanicom prolazi samo nekoliko vozova, ali karte su malo jeftinije od autobusa, a voz je generalno udobniji.
Dijeljenje vožnje

Dijeljenje vožnje također i iz Banja Luke se 2012. godine često obavlja preko Trazim- nudim prevoz Facebook grupa.
Dobiti oko
Biciklom

Bicikl možete popraviti á la minute u Bike Servis Shopu, u Ul. Gundulićeva 104 – pored fudbalskog stadiona. Tel. 051/301-470. Druga prodavnica bicikala je 5 vrata niže u nizu zgrada.

Turistički ured posjeduje 15 iznajmljenih bicikala, koje održava navedena biciklistička radnja. Najam: 1 KM/sat, odnosno 15 KM/dan.
Rentakar

Rentacar Omega: Ul. Krajiškog Korpuša 1 58, tel. 065/610-040 ili 065/777-888, omega@blic.net. 60 KM dnevno, 55 KM/dan ako je duže od 3 dana.

Razgledanje Banja Luke

Mnogo je istorijskih stvari koje treba vidjeti u gradu Banja Luci.

Kastel tvrđava na obali Vrbasa sa istorijom sve do rimskog doba.
Ferhat-pašina džamija (Ferhat-pašina džamija), (zvana i džamija Ferhadija) Ovaj primjer islamske arhitekture 16. stoljeća izgrađen je u vrijeme osmanske vladavine. Izgrađena 1579. godine, ima centralnu fontanu zvanu Shaderwan, kamenu i željeznu ogradu. Građena je u klasičnom osmanskom stilu. Ferhadija je 1950. godine uvrštena na listu kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Kasnije je bila zaštićena UNESCO-vom Listom svjetske baštine do uništenja 1993. godine. Lokalitet i ostaci džamije danas su nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a džamija je u rekonstrukciji.
Katedrala Svetog Bonaventure Izgrađena 1887. godine, potres 1969. godine srušio je crkvu. Sadašnja katedrala sagrađena je 1974.
Banski Dvor (Guvernerova palata) u centru grada. Sagrađena 1930-ih godina. Koncertna dvorana i galerija. Ovo je glavni kulturni centar.
Manastir Gomionica iz 16. vijeka kod Banja Luke. Manastir poseduje zbirku drevnih ikona iz 18. veka.
The Trapistički samostan, u blizini Pivare Banjaluka. Manastir je jedini manastir trapista na Zapadnom Balkanu i ponovo je otvoren 2008. godine. Poznat je po domaćim vinima i sirevima. Adresa: Slatinska 1 (na putu za Slatinu)

I savremene stvari:

Gospodska ulica, zapravo ulica Veselina Masleše, glavna je gradska ulica sa prodavnicama, kancelarijama i kafićima (na dnu). Preporučeno vrijeme za posjetu, zbog svoje živahnosti, je subotom tokom cijelog dana, a radnim danima od 12:00 do 14:00 sati. U večernjim satima posjećivanje petkom i nedjeljom ili svaki dan u slučaju lijepe klime.
Dom Omladine , Đure Danića 1. „Centar mladih“ koji vodi lokalni savjet mladih, sa redovnim koncertima, predstavama, izložbama, radionicama i sl. (zatvoren je zbog lokalne politike).
Crkva Hrista Spasitelja, koja se nalazi u centru grada. Ova crkva se nalazi u centru grada i jedna je od najskupljih i najlepših crkava u regionu.

Šta raditi u Banja Luci

Banja Luka je grad sa bogatim noćnim životom. Najbolje mjesto za noćne prilike je Kruna klub na vrhu trgovačke zgrade u Gospodskoj ulici. Drugi jesu opijum u suterenu hotela Bosna , kafić fokus u dnu Gospodske ulice.

Boom Boom soba, Veselina Masleše 15-17 (Gospodska ulica). U gradu u kojem je narodna muzika opšti trend, Boom Boom Room je prvi banjalučki klub koji nudi jedinstvenu, svjetsku atmosferu, puštajući isključivo DJ elektronsku muziku. Smješten u samom srcu grada, otvoren W-Sa.
Demofest klub (DFK), Patre 5 (ulaz preko puta Kastela). Nudi šarolik program sa raznolikom muzikom, žive svirke raznih bendova, sve žanrove muzike osim narodne, pristojne after partyje i prosječne cijene pića.
tržište, Knjaša Miloša (Odmah do autobuske stanice). 08:00-14:00. Tržnica, u blizini autobuske i željezničke stanice je vrijedna vašeg vremena. Čini se da dolazi pravo sa sela, svakog dana u sedmici ujutro možete kupiti sve što vam treba, od povrća preko hardvera do polovnih zamrzivača. Nedjeljom se prodaju automobili – i poneki mercedes sa francuskim oznakama, utorkom stoka.
Tura Dajak preko Vrbasa od (“Zeleni most” – Prvi mlin – Kaštel – “Zeleni most”), 20 KM/osoba; 25 KM/dvije osobe, 30 KM/tri osobe, (maksimalno tri osobe za jedan čamac) Kontakt telefoni: 065/517-261 ili 065/566-139.
Multipleks Palas (Bioskop), Trg Krajine (ispod Boske). Cinema Palas s vašom priličnom količinom blokbastera i nekim lokalnim filmovima.
Restoran Slap (Plivanje), Novoselija (idite na istočnu obalu Vrbasa, i nastavite put sve do juga dok ne dođete do Novoselije). Restoran Slap (Vodopad) nalazi se pored male baraže u Vrbasu i tu je odlično kupanje u vrućim ljetnim danima kada voda nije previsoka.
Dobrotvorna organizacija Duga, Kralja Petra I Karađorđevića 88 (između zgrade Vlade i Fabrike duvana, zajedničko dvorište sa vrtićem). Ako ste zainteresirani za tradicionalnu umjetnost i zanate ovog kraja, Duga vam može ponuditi fantastične prilike za učenje. Kontaktirajte Dugu i dogovorite posjetu gdje možete gledati i učiti od lokalnih zanatlija kako uživo provode demonstracije širokog spektra rukotvorina uključujući tkanje, heklanje, vez i pletenje. Bićete u mogućnosti da steknete „praktično“ iskustvo i priliku da naučite nove veštine u tom procesu.
Odgovori
Hvala od:
#4
Događanja

Demofest. Festival alternativne muzike, koji obično traje tri dana, sastoji se iz dva različita dela: svake večeri se održava takmičenje demo bendova, sa dve polufinalne večeri i finala, koji se održavaju trećeg dana festivala, i koncerti bendova sa više reputacije nakon svakog dijela takmičenja.
Banjalukanima. Animaton filmovi, oktobar
Kratkofil. Festival kratkog filma ljeti
Neofest. Zabavna muzika u organizaciji Doma omladine.

Rafting

Idite na rafting na parkove Svjetskog prvenstva u raftingu u kanjonu Vrbasa 2009. sa Bukom,, buk@blic.net, Jesenjinova 1, 50 KM po osobi, ili sa mnogo otmjenijim rafting klubom Kanjon u Karanovcu.
Šoping u Banja Luci

Mnogi objekti (posebno hoteli) prihvataju eure (samo novčanice). Bankomati su posvuda sa MasterCard, Visa i drugim ograncima koji se prihvataju. Kreditne kartice kao što su Visa, MasterCard i Diners Club spremno prihvataju veće ustanove širom zemlje. Kada mijenjate novac, najbolje je tražiti male račune jer su trgovine često pod teškim pritiskom za sitniš. Putničke čekove možete lako promijeniti u Raiffeisen i Zagrebačkoj banci.
Tipping

U Banja Luci nije obavezno dati napojnicu, iako se nagrada od oko 10% za dobru uslugu u restoranu uvijek cijeni.
Suveniri

Domaće, zanatske suvenire možete nabaviti na primjer u prodavnici udruženja “Duga”. Svi predmeti tamo su izrađeni od prirodnih materijala po tradicionalnoj tehnologiji, a ukrašeni su ornamentima izvorne narodne nošnje sa područja Dinare. Njihova kolekcija sadrži: etno suvenire, ukrasne proizvode i odjeću. Adresa: Etnoradionica “Duga”, Kralja Petra I Karađorđevića 88 (ista ulica kao i gradska vijećnica) Sve rukotvorine su proizvedene na etički način i kupovinom ćete pomoći Dugi da i dalje pruža pomoć svim svojim korisnicima i podršku drugim lokalnim humanitarnim projektima.

Pored Kaštela je i suvenirnica, potražite veliki natpis "Suvenir".
Gdje jesti u Banja Luci
Tradicionalna hrana

Ako volite meso, svidjet će vam se Banja Luka. Meso je standard za svaki obrok. Međutim, još uvijek postoji mnogo zanimljivih obroka koje možete pripremiti ako ste vegetarijanac.

Evo liste najpopularnijih tradicionalnih jela:

Ćevapi – male mesne kobasice od jagnjećeg i goveđeg miksa. Obično se poslužuju sa svježim lukom i pita kruhom (lepinjom) uz prilog. Ćevapi obično dolaze u kobasicama veličine pokazivača prsta i nude se u pet ili deset komada, iako se banjalučki ćevap (banjalučki ćevap) najčešće sastoji od četverokutnih komada mesa.
Pita – tradicionalne pite, npr. burek (sa mesom, što je drugačije nego u Srbiji!), krompirusa (krompir), sirnica (sir) zeljanica (spanać), tikvice (tikvice) ili sa pečurke (pečurke). normalno, krompirusa i tikve su veganske (bez životinjskih proizvoda). Pojeli biste svoju pitu sa jogurtom (ne veganskim)
Bamija – jelo od mesa kuvano sa bamijom, tradicionalnim povrćem.
pakovanje – meso i pirinač uvaljani u listove kupusa ili grožđa.
Teletina – je teletina, obično se servira u kotletima. Teletina u BiH se ne proizvodi zatvaranjem teladi u kavez kako bi se osiguralo mekše meso.
Jagnjetina – jagnjetina pečena na otvorenoj vatri.
Musaka – mesna pita od mljevenog junećeg mesa, vrlo slična čobanskoj piti.
Filovane paprike – pržene paprike punjene mlevenim mesom i začinima.
Pršut – sušena šunka, slična italijanskom pršutu.
“Ispod Sača” - slicno Holandska peć. Na užareni ugalj se stavlja metalna posuda, hrana se stavlja u posudu i pokriva poklopcem koji se zatim potpuno pokrije vrelim ugljem i ostavi da se peče.
Vlašićki gospodine – slično Travničkom siru. To je planinski sir iz planinskih sela na planini Vlašić u srednjoj Bosni.
Mladi Sir – Svježi sir. Meke je teksture i neslan je. Često se servira sa krem ​​sosom na vrhu. Veoma je zdravo.
Kajmak – analogno je zgrušanoj kremi u Velikoj Britaniji. Gornji sloj masti obranog od mleka, kremast je i izuzetno ukusan. Kajmak i Uštipak (rolada od krofni) je odlično predjelo.
Iz mjeha – ovčje mlijeko sipano u posebno sašivenu 'torbu' od ovčje kože. Nakon nekog vremena suvi sir se vadi iz posude za kožu i rezultat je jak, suvi sir koji podsjeća na pravi parmezan.

Gdje odsjesti u Banja Luci

Hotel Cezar Banja Luka. Mladena Stojanovića 123.
Palace Hotel, Kralja Petra, Karađorđevića 60.
Hotel Bosna. Karađorđevića 97.
Hotel Atina.
Hotel Grand. Subotička bb.
Hotel Talija, Srpska 9.
Hotel Vidović, Ul. Jevrejska. U sklopu hotela se nalaze dva restorana, jedan sa domaćom kuhinjom, a drugi à la carte.
Elit Motel Dragana.
Hotel Banja Luka, Mladena Stojanovića 123.
Hostel Banja Luka, Srpskih ustanika 26 (1.5 km od centra grada, deo Starčevica, veoma blizu Merkator centra i skoro preko puta Integrala). Odjava: 14:00. Ugodan ambijent i ljubazno osoblje. Restoran i besplatan internet. 10.
Hostel Hertz, Milana Rakića 22 (u centru Banjaluke (Borik), pored rijeke Vrbas). Odjava: 14:00. Besplatan pristup internetu, besplatna kafa u kafeu Hertz, mirno mjesto za odmor. 11 € (spavaonica), 15 € (privatna soba).

Mogućnost postavljanja šatora u njihovoj ogromnoj bašti

Hostel Zeleni Most (Zeleni most), 9. ul. Braća Morača (na zapadnoj strani Zelenog mosta), 500m od centra grada. Prijava: 24/7. Preko puta Kod Nane-restorana 11 €/noć
Odgovori
Hvala od:
#5
[Slika: Kameni_most.jpg]
Odgovori
Hvala od:
#6
Kameni most (Kameni most) gledan sa strane rijeke Vrbas.

penjanje: 24 km južno od Banja Luke i 5 km sjeverno od Krupe na Vrbasu nalazi se lijepo penjalište; 'kameni most' (Kameni Most, Kameni most). Više informacija možete dobiti na primjer u penjačkom klubu “Extreme Banja Luka”.

Rafting: U Karanovcu, 15 km južno na magistralnom putu od Banjaluke nalazi se rafting klub “Kanjon” odakle se može krenuti na rafting u kanjonu Vrbasa. Na Vrbasu, zajedno sa Tarom kod Foče, održano je svjetsko prvenstvo u raftingu 2009. godine.
Dobojska renovirana srednjovjekovna tvrđava, oko 1.5 sat vožnje vozom.

Nedaleko od Karanovca je kanjon reke Svrakava rijeka, mali kanjon kroz koji je lijepo pokušati se popeti. To je divlje mjesto, ne komercijalno se eksploatiše. Do kanjona se dolazi cestom prema Kneževu. Nakon što prođete most preko Vrbasa do Karanovca, sa vaše lijeve strane ide mala cesta sa indikacijom Svrakave. To je neposredno prije nego što glavni put krene uzbrdo u šumu. Nakon te indikacije nema drugih, tako da ćete to morati sami pronaći. To je oko 3 km (2 mi) dalje od tog puta.

Ako ti stvarno ako želite da idete u kanoniranje, zamolite lokalnog čovjeka da vas odvede Kanjon Cvrčke (Cvrcka). Oko 40 km jugoistočno od grada, između Kotor Varoša i Kneževa. U vrelim ljetnim danima možete pratiti i do 18 km kroz kanjon gazeći slatkom vodom rijeke Cvrčke. Nije teško.
Odgovori
Hvala od:


Pročitajte Još…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Thumbs Up Jeddah Travel Guide Media 3 83 27-10-2022.21:11
Poslednja Poruka: Media
Rainbow Srebrenica Travel Guide Media 1 166 06-10-2022.21:16
Poslednja Poruka: Media
Heart Saudijska Arabija Islamic Travel Media 9 427 06-10-2022.19:05
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: