Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rad na radiju i muzika
#2
Stav islama o poeziji i pjesmi

Pitanje:

Kakav je stav islama o poeziji? Da li je pjesma u kojoj se spominje Allahovo ime i prilikom koje se
koriste defovi u našoj zemlji dozvoljena? Koja je poezija dozvoljena, a koja zabranjena?

Odgovor:

Ako poezija sadrži laž, širk, upotrebu muzičkih instrumenata, besraman govor ili poticanje na zlo i
sl., zabranjena je. Ako sadrži poziv ka dobru, vjerskim mudrostima,potpomaganju istine i sl., onda je
ona propisana (dozvoljena). Ukratko, propis o poeziji ograničava se na ono što ona sadrži. Međutim, upotreba defa dozvoljena je samo ženama prilikom svadbe kako bi se brak oglasio, a isto tako i prilikom bajrama i to samo za žene. Od Allaha dolazi pomoć. Neka je salavat i selam na vjerovjesnika Muhammeda, njegovu porodicu i ashabe.

Da li se može primiti islam i potom slušati muzika?

Pitanje:

Moj nastavnik kršćanin je. On želi primiti islam,ali postoje dva razloga koja ga sprečavaju, kao što kaže: prvi je što on voli da sluša muziku, a islam to zabranjuje, a drugi je što mnogo voli svoju majku koja je časna sestra i ako primi islam to će je razljutiti i neće mu ostaviti nasljedstvo.

Odgovor:

Nevjernici su, naravno, materijalisti. Oni razmišljaju samo o dunjaluku. Spomenuti se ustručava (primiti islam) zbog muzike i nasljedstva, a može vječno ostati u Vatri. Izlaže se vječnom boravku u Džehennemu. Dužnost mu je da primi islam. Savjetuj ga (riječima): “Primi islam, brate,
makar slušao i muziku. Slušanje muzike je grijeh, ali to da ostaneš kršćanin je veliki kufr zbog čega ćeš, ako umreš kao nevjernik, ostati vječno u Džehennemu.

Što se nasljedstva tiče, ako želiš sakriti svoj islam od majke i ne želiš je obavijestiti, to nije nikakav problem, jer nisi dužan pred njom da izjaviš da si musliman.”
Zatim ga podsjeti na to da je budući svijet bolji od ovoga.

Postepeno ostavljanje muzike

Pitanje:

Šta mislite o onome ko u svome autu i svojoj kući drži islamske kasete i kasete s muzikom, pa ponekad
sluša jedne, a ponekad druge? Navedite mi način kako da se udaljim od pjesama, malo pomalo.

Odgovor:

Nema malo pomalo! Šta misliš da se zapališ? Hoćeš li svome prijatelju reći: “Gasi me malo pomalo”, ili ćeš reći: “Pospi me vodom i udalji od vatre”? Ti sada pjevaš. To je put do (džehennemske) vatre. Hoću li te odvraćati malo pomalo, ili te odmah u potpunosti udaljiti s tog puta?
Nema malo pomalo, brate. Što prije se pokaj Allahu,bez odlaganja (bez postepenosti).

Nije uredu da slušaš muziku i Kur’an. Ibnu-l-Kajjim kaže: “Ljubav prema Kur’anu i ljubav prema muzici ne mogu se spojiti (tj.biti zajedno) u čovjekovom srcu.” U hadisu koji prenosi Ibn Mes’ud, hadis je merfu’, dok neki kažu da je mevkuf, stoji: “Neće se spojiti (biti zajedno) ljubav prema Kur’anu i ljubav prema muzici u srcu vjernika.”
Onaj ko to spaja, on hoće da pjeva i da sluša islamske kasete i na kraju, šta će prevladati?

Pjesme, zbog toga što Kur’an ne ulazi u srce koje je pokvareno. Kur’an je čist. Kad bi donio nečist i miris i spojio ih, to dvoje ne mogu biti zajedno. Miris bi se izgubio. Ne može to dvoje zajedno. Istina ne može živjeti uz neistinu. Ne može to dvoje u jednu posudu, kao što neki ljudi kažu: “Malo srce, malo tvoj Gospodar.” To je širk!

Nema tu “malo srce, malo tvoj Gospodar”, nego sve vrijeme treba da bude posvećeno Allahu, jer Allah poručuje: Reci: “Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj I smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, Koji nema saučesnika.”

Sve vrijeme treba biti posvećeno Allahu. Namaz radi Allaha, jedenje – jedem radi Allaha; spavanje – spavam radi Allaha; buđenje – budim se radi Allaha; posao u uredu – radi Allaha; učenje – radi Allaha; odlazak u čaršiju – radi Allaha; gledanje – radi Allaha, razmišljanje…, sve u životu radi Allaha!
Odgovori


Poruke U Ovoj Temi
Rad na radiju i muzika - od Media - 07-02-2023.18:47
RE: Rad na radiju i muzika - od Media - 07-02-2023.18:47
RE: Rad na radiju i muzika - od Media - 07-02-2023.18:48

Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Question Razlika između da se čuje muzika i da se sluša Media 0 309 09-12-2022.23:34
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: