Ocena Teme:
  • 1 Glasov(a) - 5 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Taif turistički vodič
#1
Thumbs Up 
Ta'if (izgovara se “Taayef”, također se piše Taif) je grad u zapadnoj Saudijskoj Arabiji. Nalazi se u planinama u blizini Meke i nekada je korišćen kao letnja prestonica, dozvoljavajući kraljevskoj porodici da izađe iz mnogo toplijeg Rijada.
Ulazi

Iz Džede idite autoputem prema Meki i skrenite na “Krišćansku obilaznicu” neposredno prije svetog grada. Ovo vodi do zanimljivog puta skretanja uz strminu i dalje do Ta'ifa.

Regionalni aerodrom Taif se nalazi nekih 15-20 km severoistočno od grada. Domaći letovi su dostupni za Abhu, Dammam, Jazan, Jeddah, Medinu, Nejran, Rijad i Tabuk na Saudijskoj Arabiji. Letovi za Kairo su dostupni na Nile Air i Nesma Airlines, dok Nile Air također nudi letove za Aleksandriju.
Dobiti oko

Pogled na Taif u sumrak

Glavna područja Taifa su:

    Al Shafa (الشفا): Prirodno mjesto sa zelenim krajolikom i dobrom lokacijom za piknik
    Al Hada (الهدا ): Poznato po svojim žičarama i turističkom naselju Al Kur
    Grad (البلد): Gdje možete jesti i gdje žive lokalno stanovništvo
    Južna cesta (طريق الجنوب): autoput prema jugu Saudijske Arabije i ima prekrasne znamenitosti.
    Maysan (ميسان): Prirodno mjesto sa zelenim krajolikom i dobrom lokacijom za piknik i ima ogromnu količinu i odličan pogled na visinu i veličanstven prizor i klimu. da biste otišli tamo morate imati auto i ići južnom cestom dok ne vidite ploču napisanu Maysanu.

Jedini način da dođete do ovih područja je cestom. Dobro uspostavljena putna mreža povezuje glavna mjesta. Ne ustručavajte se pitati lokalno stanovništvo, ali oni uglavnom ne govore engleski. Najbolji način je da se konsultujete sa konsijeržom u vašem hotelu.
vidjeti

Planine u blizini Taifa

Kad god krenete, vidjet ćete planine koje oduzimaju dah.

    Park Al Rudaf, južno od Taifa, ima gomile drveća i prelijepe granitne stijene od vremenskih utjecaja, kao i mali zoološki vrt.
    Wadi Mitna je bila Muhamedovo utočište 619. godine nove ere.
    Plantaža ruža Ta'if. U aprilu su polja puna ružičastih ruža. Beru se i destiliraju u ružino ulje Ta'if, luksuzni predmet koji se koristio u poznatim parfemima uključujući Chanel.
    U palači Shubra nalazi se lokalni muzej.
    Mjesto za klesanje u stijenama, 40 km sjeverno od Taifa, je mjesto gdje je nekada bio veliki souq (pijaca) u drevnim, predislamskim vremenima.
    Turska tvrđava: Nalazi se u blizini mjesta za klesanje stijena, i vjeruje se da se Lorens od Arabije ovdje borio tokom Prvog svjetskog rata. Mnoge druge bitke su se odigrale na tom području, tako da se u blizini nalaze grobovi ratnih mrtvih.
    Rezervat prirode: Ovaj rezervat se nalazi na 2100 metara nadmorske visine, na vrhu planine Al Hada. Ovo je novitet u Saudijskoj Arabiji: mjesto zelenila, drveća i grmlja, a također i odlično mjesto za gledanje zalaska sunca.
    Al Shafa: Selo u planinama (2200 do 2500 metara nadmorske visine), gdje se uzgaja mnogo voća. Treba imati sjajan pogled.

Do

Nalazi se pored hotela Ramada, novootvorenog zicara, koji je najveći u Saudijskoj Arabiji i na Bliskom istoku, pokazat će vam izuzetno fantastičan prizor Taifovih planina. Ako budete imali sreće, moći ćete vidjeti majmune. Ove žičare koje se nalaze u Al Hada Region koštaće vas značajnu svotu novca. Dolaze vas žičare Turističko naselje Al Kar, koji je uglavnom centar vodenih igara sa bazenima. Žičara će vas koštati 30 rijala za odraslu osobu i 15 rijala za djecu. Ako želite da se vratite, platit ćete duplo. Možete imati vlastitu žičaru za 150 rijala u jednom smjeru i 300 rijala za dva smjera. Ne zaboravite kameru! Od 2011. cijena je 90 rijala za stan, što uključuje tamo-amo žičaru i vodeni park.
kupiti

Najvažnija stvar koju morate kupiti je voće. Taif je specijalizovan za breskvu (khokh), šipak (romman), grožđe (enab), i datumi (tamr) Ovo je najbolje voće u Saudijskoj Arabiji.
jesti

Pokušajte da jedete saudijsku Kabsu ili Buhari rižu. Prepoznatljivo jelo Taifa je "Seleeg", vrsta pudinga od pirinča i mlijeka krupnog zrna. Ipak, budite oprezni jer higijena u nekim restoranima nije zadovoljavajuća. Ne propustite lanac brze hrane Tazaj.
piće

Saudijski halal šampanjac možete popiti u bilo kojem kafiću.
Gdje odsjesti u Ta'ifu

Noćni pogled na grad

Intercontinental Taif
Odgovori


Verovatno Povezane Teme…
Tema Autor Odgovora Pregleda Poslednja Poruka
Thumbs Up Medina turistički vodič Media 1 460 27-10-2022.20:14
Poslednja Poruka: Media

Skoči na Forum: