Ocena Teme:
  • 0 Glasov(a) - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj je halal?
#1
Rainbow 
Namen tega članka je pomagati ne-muslimanom do boljšega razumevanja pomena besede ‘halal’ in njene pomembnosti za muslimane.
En islam – veliko muslimanov

Čeprav je islam ena religija, je pomembno razumeti, da muslimani kot ljudje niso enotna homogena skupina. V Avstraliji na primer živi približno 400.000 muslimanov, ki so prišli iz 70 držav po vsem svetu: od Evrope (Albanija, Bosna, Turčija), Afrike, Azije (vključno s srednjo Azijo, južno Azijo, jugovzhodno Azijo), pacifiškimi otoki ter Severne in Južne Amerike.

Muslimani verjamejo v enega Boga. Allah je arabska beseda za Boga in muslimani verjamejo v vse poslance, vključno z Jezusom, Mojzesom, Abrahamom in drugimi, ter v zadnjega izmed njih, Muhammada (mir naj bo z vsemi).

Halal je izraz, ki označuje katerikoli predmet ali dejanje, ki ga je dovoljeno uporabljati v skladu z islamskimi pravili. Izraz se uporablja za označevanje hrane, ki se po islamskem zakonu šteje za dovoljeno.

Kaj je halal?

Halal je arabska beseda, ki pomeni zakonito ali dovoljeno. Kar se tiče hrane, predstavlja prehranski standard, kot je predpisan v Kur’anu (muslimanski Sveti knjigi). Nasprotno od halala je haram, kar pomeni nezakonito ali prepovedano. Halal in haram sta splošna izraza, ki veljata za vse vidike življenja. Ti izrazi se običajno uporabljajo v zvezi z živilskimi izdelki, mesnimi izdelki, kozmetiko, izdelki za osebno nego, farmacevtski izdelki, sestavinah jedi in materialov, ki so v stiku z živili.

Medtem ko je veliko stvari jasno halal ali haram, obstajajo nekatere druge stvari za katere ni povsem jasno. Za njihovo uvrstitev med halal ali haram, so potrebne dodatne informacije. Takšni predmeti se pogosto imenujejo mašbu, kar pomeni dvomljivo ali vprašljivo.

Definicija

Na splošno se v islamu vsa hrana šteje za halal, razen, če je v Kur’anu ali hadisu posebej prepovedana. Po uradni definiciji so halal živila tista, ki:

Ne vsebujejo sestavin, katerih musliman po islamskem zakonu (Šerijetu) ne sme uživati.

Predelana, izdelana, proizvedena in / ali shranjena s pomočjo pripomočkov, opreme in / ali strojev, ki so bili očiščeni v skladu z islamskim zakonom.

Muslimani jedo z namenom vzdrževanja močnega in zdravega telesnega stanja, da lahko prispevajo svoje znanje in trud za dobrobit družbe. Muslimani si morajo prizadevati, da se prehranjujejo z najbolj kakovostno prehrano. V hadisu je omenjeno, da Allah zavrne molitev človeka, če je le ta zaužil hrano, ki je prepovedana (haram).
Odgovori


Poruke U Ovoj Temi
Kaj je halal? - od Boots - 14-10-2023.19:31
RE: Kaj je halal? - od Boots - 14-10-2023.19:32

Skoči na Forum: