Tag
Autor: Media - Odgovora: 3 - Pregleda: 125
Propis klanja akike za dijete
Sunnet je da se za muško dijete zakolju dvije akike, da li se te dvije akike moraju zaklati zajedno ili se mogu zaklati u različitim vremenima, naprimjer da se zakolje jedna sedmog dana, a druga nakon mjesec dana?

Pohvalno je i od sunneta da se akika, bila jedna ili dvije, zakolje sedmog dana po rođenju djeteta. Allahov Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, govorio je: “Svako novorođenče vezano je za svoju akiku, žrtvuje se za njega sedmi dan, brije mu se glava i nadijeva mu se ime” (Ib
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 119
Propis nošenja burme
[align=center]Stavljanje burme prilikom prosidbe ili prilikom sklapanja braka drevni je običaj. Kazuje se da se prvi put pojavio u vremenu faraona, zatim su taj običaj preuzeli Grci i kršćani, pa se postepeno prenosio na ostatak svijeta, pa tako i na muslimane. Običaj da se burma nosi na domalom prstu lijeve ruke nastao je zbog ubjeđenja starih Grka da srčana vena prolazi tim prstom.

Nošenje burme često prate brojna praznovjerja, kao što je vjerovanje da burma donosi sreću bračnoj vezi, da s
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 75
Propis abdeskih dova?
[align=center] PITANJE: Da li je utemeljeno učiti tzv. "abdeske dove" koje se navode kod nas u Ilmihalu?

ODGOVOR:

 Zahvala pripada Allahu, azze ve dželle.

Kada su posrijedi abdeske dove, nije nam vjerodostojno preneseno od Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, niti njegovih ashaba, niti ispravnih predhodnika, išta što može poslužiti kao validan argumet po tom pitanju.

Najbolja uputa je uputa Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, koji nam je detaljno prenjeo i pojasnio A
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 130
Propis bijelog pranja i čupanja obrva
[align=center]Es-selamu alejkum! Da li žena koja konstantno ima bijelo pranje mora uzimati abdest za svaki namaz i prilikom svakog drugog ibadeta, uzimajući u obzir i činjenicu da joj to stvara probleme sa kožom, koja se zbog čestog pranja isuši i ispuca? Da li žena koja ima probleme sa hormonima, i ima dlake na licu i mnogo urasle obrve, uz previše dlaka iznad i ispod obrva, može počupati te dlake ispod i iznad obrva? Da vas Allah nagradi!

Ve alejkumus-selam! Osobe sa konstantnim curenjem iz
Autor: Media - Odgovora: 3 - Pregleda: 88
Propis iskopavanja kaburova
Pitanje: Kakav je propis iskopavanja kaburova? Koji su to primjeri kada se mora ili je potrebo iskopati kaburove? Da li se razlikuje ili da li je drugačiji propis shodno stanju i uslovima?

Odgovor: Kažem, tražeći od Allaha pomoć nakon što sam Mu se zahvalio i donio salavat i selam na Njegovog Poslanika te njegovu porodicu:

Allah subhanehu ve te'ala je učio svetost muslimana jednom od najvećih svetinja. Zatim ju je naredio svim muslimanima i muslimankama da je čuvaju. Ovo je nešto što su pr
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 69
Propis usvajanja i odgajanja siročadi
[align=center]Propis usvajanja i odgajanja siročadi i odbačene djece te njihovo pripisivanje onome ko im nije otac

Pitanje: Oženio sam se prije 12 godina i još nisam dobio djece. Živim na Zapadu pa bih htio da odgajam djevojčicu po islamskim propisima ne bi li Allah subhanehu ve te'ala podario u njoj dobro. Te da bi ona nama dovila za dobro nakon smrti.

Međutim, usvajanje se ovdje mora registrovati pod svojim imenom, dakle da se dijete pripiše odgajatelju jer u protivnom se neće dozvoliti
Autor: Media - Odgovora: 7 - Pregleda: 172
Propis traženja fetvi
[align=center]Propis traženja fetvi od osobe koja voli olakšice i njegov način donošenja fetvi

Pitanje: Ja sam osoba koja pripada muslimanskoj zajednici i koja boravi u Irskoj nekoliko godina. Zbog toga što živimo na Zapadu ponekada nam se pojave određeni šerijatski problemi tako da nam je potrebno i šerijatsko riješenje. Međutim nemamo nikoga od učenih koga bi smo mogli pitati osim dvojice imama postojećih u Dablinu i treće osobe nema. Imajući u vidu da je jedan od njih inžinjer poljoprivred
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 64
Propis bacanja zemlje na kabur
[align=center]Pitanje:

Kod nas je tradicija da se prilikom ukopavanja mejjita tri puta (rukom)baci zemlja na kabur. Pa da li ovo ima šerijatsku osnovu?

Odgovor:

Rezime fetve:

– Bacanje zemlje na kabur tri puta nakon što mejjit bude postavljen u njemu je mustehabb (poželjno), zato što se to prenosi od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, nekih ashaba, radijellahu anhum, i određenog broja fakiha.

Zahvala pripada Allahu, neka su salavat i selam na Allahova Poslanika, njegovu porod
Autor: Media - Odgovora: 2 - Pregleda: 88
Propis čitanja Biblije
[align=center]Da li je dozvoljeno čitati nemuslimanske svete knjige?

Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Oko propisa čitanja vjerskih knjiga, prvenstveno Biblije, Tevrata, Talmuda i Tore, učenjaci imaju tri stava:

1- zabrana (haram), na čemu je većina učenjaka,

2- dozvola sa pokuđenošću (mekruh),

3- zavisi od stanja čitatelja, koji ima znanja u akidi dozvoljeno je a drugima nije.

Učenjaci
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 74
Propis klanjanja džematu
[align=center]PITANJE:

Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuh.
U našem gradu, imamo teretanu koju drži jedan nas brat. U toj se teretani često uspostavi džemat i ostavi odlazak u gradsku (najblizu) džamiju koja je udaljena od teretane nekih cca 700-750m vazdušne linije.

Da li je ispravno ostavljati odlazak u džamiju na namaz (iz bilo kojeg osim šerijatski opravdanog razloga) i klanjati u džematu u teretani?
I da li je ispravno mišljenje da ne treba ići u džamiju na namaz, iz razl