Tag
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 239
Traženje oprosta je lijek za tugu
[align=center]Istigfār (traženje oprosta za grijehe) je zasigurno djelotvoran lijek za grijehe, neimaštinu, sušu, a i za razne bolesti. Zato nam je Allahov Poslanik, a.s., naredio da u svim prilikama izgovaramo: "Estagfirullah". Govorio je, a.s.: „O ljudi, tražite od Allaha oprosta i pokajte Mu se (tewbu činite). Ja oprost u svakom danu zatražim i po 100 puta.“ (Muslim). Znajmo da su to riječi zbog kojih kiša pada i odlazi siromaštvo a za to postoji puno dokaza pa pročitajte par korisnih ajeta,
Autor: Media - Odgovora: 5 - Pregleda: 305
Pokajanje i traženje oprosta
[align=center]
Grijeh i tevba

Šta je grijeh?

Grijeh je sve ono što je Allah dž.š. zabranio, te prelaženje Njegovih granica i zapostavljanje islamskih dužnosti . Grijeh je sve ono što se čini suprotno onome kako se o tome izrazio Allah i Njegov poslanik. Grijeh je izostavljanje onoga što je naređeno ili činjenje onoga što je zabranjeno. Grijeh je sve što je ružno i štetno. Poslanik a.s.je rekao: “Grijeh je ono što (vjernika) kopka u prsima, a za šta ne bi volio da saznaju ljudi” 

Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 63
Trazenje oprosta istigfar
[align=center]Hvala Gospodaru svjetova, salavat i selam Njegovom posljednjem poslaniku i miljeniku Muhamedu, s.a.v.s.

Draga braćo, poštovane sestre!

Danas govorimo o potrebi traženja oprosta za učinjene grijehe. Činimo to na osnovu preporuke najboljeg učitelja Muhameda, a.s:
„O ljudi, tražite od Allaha oprosta i pokajte Mu se. Ja oprost u svakom danu zatražim i po 100 puta.“
Preporuku za traženje oprosta nalazimo i u životu prvog čovjeka i poslanika Adema, a.s. Kur`an bilježi njegovu i d