Tag
Autor: Media - Odgovora: 1 - Pregleda: 193
Definicija Kur'ana
Premda se Kur’an kao vječna Božija Riječ i Objava Stvoritelja svjetova ne može svesti u okvire jedne definicije – jer definicije ono što definiraju ograničavaju po mjeri ljudskoga razuma – ipak su islamski učenjaci dali jednu uvjetnu definiciju Kur’ana, koju ćemo ovdje navesti i njezine osnovne elemente ukratko prokomentirati. Dakle, Kur’an je: Allahov Govor, nadnaravan i objavljen Muhammedu, alejhisselam, zapisan u zbirkama, prenesen vjerodostojno, a samo njegovo učenje pobožno je djelo (Salih,
Autor: Media - Odgovora: 15 - Pregleda: 427
Kur'an o sihiru dzinima
[align=center]Dokazi iz Kur’ana o postojanju džina i šejtana

Uzvišeni Allah je rekao:

“Kada ti poslasmo nekoliko džina da Kur’an slušaju, i kada dođoše da ga čuju, oni rekoše: “Pst!” A kada se njegovo učenje završi vratiše se da svoj narod opominju.” (El-Ahkaf, ajet, 29)

“O skupe džinski i ljudski, zar vam iz redova vas samih poslanici nisu dolazili koji su vam ajete Moje kazivali i upozoravali vas da ćete ovaj vaš dan dočekati?” (El-En’am, ajet, 130)

“O družine džina i ljudi, ako mo
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 174
Da li je mekruh klanjati nafilu namaz poslije učenja Kur'ana ?
PITANJE 236:

Es-Selamu alejkum

Da li je mekruh klanjati nafilu namaz poslije učenja Kur'ana?

ODGOVOR 236:

Ve alejkumus-Selam!

Nema smetnje klanjati nafilu namaz nakon učenja Kur'ana osim ako se radi o tri zabranjena vremena u kojima je pokuđeno klanjati dobrovoljne namaze, a Allah najbolje zna!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (2005)
Autor: Media - Odgovora: 0 - Pregleda: 126
Liječnici Kur'anom ili manijaci
PITANJE: Esselamu alejkum, Imam jedno pitanje na koje se nadam da ću dobiti brzi odgovor. Kako mi je rečeno, ja imam “ljubavne džine” između ostalog. Napravljeno mi je prije otprilike godinu i po na moju sliku, koja je zakopana na mezarju. Prvi put kada me je majka odvela kod hodže saopštio mi je to i dao mi je zapis, koji sam trebala staviti u pola litra maslinovog ulja i tri puta dnevno piti 31 dan. Naručio me opet za mjesec dana i kada sam došla, zamolio je moju majku da napusti prostoriju, j