Vakat | Forum
Da li je gusul kupanje farz - Oblik za Štampu

+- Vakat | Forum (https://forum.vakat.eu)
+-- Forum: Vakat | Teme (https://forum.vakat.eu/forum-4.html)
+--- Forum: Razna Pitanja (https://forum.vakat.eu/forum-7.html)
+--- Tema: Da li je gusul kupanje farz (/thread-456.html)Da li je gusul kupanje farz - Media - 28-10-2022

Da li je gusul kupanje farz ili je dovoljno samo se okupati poslije intime ?

Es-Selamu alejkum!

Interesuje me da li je gusul kupanje farz ili je dovoljno normalno se okupati poslije intime!

ODGOVOR 205:

Es-Selamu alejkum!

Čovjek se mora poslije spolnog odnosa (a prije namaza) okupati ili ogusuliti, to je ustvari isto i uvjet je da mora oprati cijelo tijelo sa nijjetom da se kupa od dženabeta, a Allah najbolje zna.
Es-Selamu alejkum!

odgovorio Mr. Safet Kuduzović (30.07.2005)

PITANJE: Mora li se zbog ljubavne predigre uzeti gusul?

ODGOVOR: Uslijed predigre, ljubljenja, grljenja i naslađivanja tijelom supružnika, ne mora se uzeti gusul ako ne dođe do izbacivanja sjemena. Ukoliko oboje supružnika izbace sjeme, moraju se okupati; ako se to dogodi samo jednom supružniku, on se mora okupati. Supružnici se moraju okupati i u slučaju da se dogodi penetracija, makar ne došlo do izbacivanja sjemena, na temelju hadisa: “Kad čovjek zauzme položaj između četiriju ženinih udova te izvrši penetraciju, kupanje je obavezno” (el-Buhari, 291, i Muslim, 348).

U verziji koju je zabilježio imam Muslim stoji dodatak: “…pa makar i ne ejakulirao.” Mnogi bračni parovi griješe misleći da ne moraju uzeti gusul ukoliko se ne dogodi izbacivanje sjemena. I to je primjer nepozavanja osnovnih pitanja u islamu. Uslijed penetracije mora se okupati u svakom slučaju, dok nakon ljubavne predigre to nije obavezno, osim ako se dogodi ejakulacija (gusul se mora uzeti i ako jedan polni organ dodirne drugi, pa čak i ako ne bude penetracije, n. op). .

Šejh Muhammed b. UsejminRE: Da li je gusul kupanje farz - Media - 28-10-2022

PITANJE: Je li ispravan gusul ako čovjek tokom njegova uzimanja ne ispere usta i nos?

ODGOVOR: Gusul u tom slučaju nije ispravan, jer je Svevišnji Allah rekao: “A ako ste džunupi, onda se okupajte…” (el-Maida, 6). Iz ovog ajeta slijedi da se cijelo tijelo mora oprati, a usta i nos dio su tijela. Zato što su usta i nos dio lica – a lice se mora oprati prilikom uzimanja abdesta, na temelju ajeta: “O vjernici, kad hoćete namaz obaviti, lica svoja i ruke svoje do iza lakata operite…” (el-Maida, 6) – Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zapovjedio je da ih se ispere prilikom uzimanja abdesta. Usta i nos moraju se isprati i prilikom uzimanja abdesta i prilikom kupanja.

Šejh Muhammed b. Usejmin

Zašto je propisan gusul?

Pitanje: Zbog čega je propisano kupanje (gusul) nakon bračnog odnosa i poluciranja s obzirom na to da je sperma, po odabranom mišljenju, čista tekućina?

Odgovor: Zahvala pripada Allahu, Gospodaru svjetova, i neka su salavati i selami na Allahovog roba i poslanika Muhammeda, na njegovu porodicu, ashabe i sve one koji slijede njegovu uputu. Primarni smisao kupanja nakon izlaska sperme – ejakulacije, ili pojavom nekog drugog uzroka koji čini gusul obaveznim jeste postizanje vjerske čistoće, odnosno uvjeta za ispravnost određenih obreda, poput namaza i tavafa. Svevišnji Allah kaže: “A ako ste džunubi, onda se okupajte.” (El-Maida, 5) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao je: “Namaz bez čistoće se ne prihvata.” (Muslim, br. 224)

Svaki propis ove vjere čovjeku donosi korist i baziran je na određenoj mudrosti, međutim, Allahova je mudrost potpuna i savršena, a naša ljudska je manjkava tako da naš um neće nužno dokučiti sve mudrosti koje se kriju u propisima ove vjere. Stoga se vjerski propisi klasificiraju u dvije skupine: propisi čija je mudrost jasna i očigledna, poput propisa zekata koji predstavlja socijalnu skrb i nosi mnoge druge poznate koristi; i propisi čija mudrost nama nije jasna, kao npr. zbog čega akšamski farz ima upravo tri rekata, a ne dva poput sabahskog ili četiri poput podnevskog.

Što se tiče kupanja nakon izlaska sperme, mudrost i smisao tog propisa nije konačno definirana i ovaj propis bliži je drugoj skupini propisa čija mudrost nama nije potpuno jasna. Pored toga, u njemu se naziru mnoge mudrosti i velike koristi, a neke od njih otkriva Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekavši o gusulu: “To je ljepše, bolje i čišće.” (Ebu Davud, br. 219, hasen po ocjeni Albanija)

Nakon bračnog odnosa, tijelo klone i iscrpi se, a upravo se kupanjem vraća svježina i živost, i odstranjuje se osjećaj nemoći i lijenosti koja je vjerom pokuđena. Abdullah el-Bessam u svom djelu Bulugul-meram u uvodu poglavlja o gusulu navodi riječi nekih ranijih učenjaka o mudrosti i koristi gusula i kaže: “Mudri Zakonodavac propisao je kupanje nakon izlaska sperme, a nije ga propisao nakon izlaska mokraće, iako oboje izlaze iz istog mjesta i istog organa, jer mokraća je ostatak hrane i pića, dok je sperma materija sastavljena od dijelova tijela.

Stoga vidimo kako izlazak sperme ostavlja trag na tijelo, dok izlazak mokraće ne ostavlja takav trag, i vidimo kako čovjeku nakon bračnog odnosa slabi tjelesna snaga. Kupanje vodom vraća tijelu snagu koju je izgubilo izlaskom sperme. Isto tako, izlazak te tekućine iz tijela uzrokuje lijenost, a kupanje nanovo vraća tijelu živost i krepost. Stručnjaci iz oblasti medicine naglasili su da kupanje nakon intimnog odnosa vraća tijelu njegovu snagu, da je to najkorisnija stvar za stimulaciju protoka krvi, čime se tijelu vraća krepost i snaga, te da izostavljanje kupanja uzrokuje brojne štete čovjekovom tijelu.” (Tevdihul-ahkam, 1/367)

Također, postoje tvrdnje da pri snošaju ljudska koža luči znoj koji sadrži izrazito povećanu otrovnost, te da izostavljanje kupanja postoji mogućnost da se ti otrovi vrate u tijelo, a kupanjem se to odstranjuje.

Na kraju, bitno je podsjetiti da je primarni smisao svih ibadeta želja za Božijim zadovoljstvom, a čovjek, prakticirajući ibadete, potvrđuje svoju predanost Bogu i spremnost na žrtvu i odricanje u Njegovo ime. Uz to, vjernik dobro zna da iza svakog propisa stoji određena mudrost i ovosvjetovna i ahiretska korist, spoznao je on ili ne.

Odgovorio: Dr. Hakija Kanurić


RE: Da li je gusul kupanje farz - Media - 28-10-2022

Kako se uzima gusul?

Pitanje: Kako se uzima gusul?

Odgovor: Gusul se može uzeti na jedan od dva načina, i to: da se zadovolji obavezna forma, odnosno da se zadovoljni poželjna forma. Kad je riječ o obaveznoj formi, to je da čovjek opere cijelo tijelo i ispere usta i nos. Onaj ko se tako okupa očistio se od džunupluka, na osnovi ajeta: “A ako ste džunupi, onda se okupajte…” (el-Maida, 6)

Poželjna forma gusula sastoji se u tome da se čovjek okupa onako kako se kupao Resulullah, sallallahu alejhi ve sellem, a to je da opere šake, zatim spolni organ i dio tijela koji je isprljao uslijed spolnog odnosa, potom uzme abdest (o tome kako se abdest uzima već smo govorili), nakon toga glavu izmije tri puta natapajući korijen kose te opere cijelo tijelo.

Šejh Muhammed b. Usejmin

Olakšica pri uzimanju gusula?

Pitanje: Postoji li olakšica kod kupanja (nakon spolnog odnosa), tačnije pranja kose, odnosno može li potiranje (mesh) po glavi zamijeniti pranje kose? Naime, imam jaku upalu uha koja se pogorša svakim pranjem kose, stoga me zanima da li mogu koristiti neku olakšicu dok u potpunosti ne izliječim upalu?

Odgovor: Na samom početku treba spomenuti da je odstranjivanje pravne nečistoće (džunupluka) uvjet za ispravnost namaza, i svaki musliman tome treba posvetiti veliku pažnju. U normalnim uvjetima, da bi kupanje bilo validno, treba se prilikom gusula pokvasiti vodom cijelo tijelo, kao što je potvrđeno vjerodostojnim hadisima Allahovog Poslanika.

U pogledu olakšica prilikom kupanja islamski učenjaci spominju dvije stvari:

1- Ženi je dozvoljeno da prilikom kupanja od džunupluka ne raspliće pletenice (kod žena koje kosu pletu u pletenice), već je dovoljno da vodom skvasi glavu toliko da voda dopre do tjemena, tj. korijena kose.

2- Ako spomenuta olakšica ne bi bila dovoljna, iz razloga da se žena zaista boji da će joj kupanje pogoršati već postojeću bolest ili usporiti njeno ozdravljenje, a to treba da bude potvrđeno od strane povjerljivog i prije svega kompetentnog liječnika – liječnice, tada će žena prilikom kupanja potrati po kosi mokrom rukom, zatim će uzeti tejemmum, a zatim će saprati vodom ostali dio tijela (ovo je stav uvaženog šejha Bin Baza). Spomenuti redoslijed nije obavezan, već je obaveza da se urade sve tri spomenute stvari bilo kojim redoslijedom.

Izvor (osnove) fetve:


RE: Da li je gusul kupanje farz - Media - 28-10-2022

Šta je gusul, kada se i kako pravilno uzima gusul

Gusul je Šerijatom propisano čišcenje od džunupluka, hajza i nifasa, koje uz nijet srcem obuhvata sapiranje čitavog tijela vodom.

Džunup je osoba koja je u stanju velike fiktivne nečistoće i treba se okupati da bi bila čista za izvršavanje vjerskih djela – ibadeta. Osoba postaje džunup nakon izbacivanja sperme sa strašću ili nakon spolnog odnosa.

Hajz je uobičajeni mjesečni ciklus odljeva krvi iz maternice. Prosječno traje sedmicu dana, a kod nekih žena i više, ovisno o prirodi žena.

Nifas je krv koja otiče iz maternice, uzrokovana je porodom, a može trajati više dana.
Situacije u kojima je musliman obavezan da izvrši vjersko kupanje – gusul

To su određene radnje ili situacije u kojima musliman, da bi obavljao namaz, tavafio oko Kabe i slično, mora izvršiti šerijatsko obredno kupanje jer se nalazi u stanju velikog hadesa – velike fiktivne nečistoće.

Osobi je obavezan gusul kada dođe do:

1 Izlaska – izbacivanja sperme sa strašću, bez obzira na koji se način to desilo, u snu ili stanju budnosti. Sperma je bijela, prozirna tekućina koja izlazi iz spolovila pri vrhuncu strasti.

2 Poslije spolnog odnosa, pod kojim se podrazumijeva ulazak muškog spolovila u spolni organ žene, pa makar i bez ejakulacije. Za obaveznost gusula prilikom spolnog odnosa dovoljno je da vrh muškog spolovila uroni u vaginu. Uzvišeni je objavio: “ …a ako ste džunupi, onda se okupajte” (El-Maida, 6).

3 Nakon mjesečnog ciklusa – hajza i poslije porođajnog odljeva krvi – nifasa.
dekorativna linija
Propisanost gusula

Gusul (kupanje) je propisan Kur'anom i sunnetom. Gusul – kupanje, obavezno je u slijedećim slučajevima:

1. Kada je neko džunup;
2. Nakon prestanka hajza ili nifasa (kod žene);
3. Prilikom primanja islama;
4. Nakon smrti, jer kada umre musliman dužnost ga je okupati.
Kada je preporučeno (mustehab) okupati se?

1. Kupanje petkom radi džume;
2. Kupanje prije oblačenja ihrama za hadždž ili umru;
3. Kupanje prije ulaska u Mekku i radi obavljanja vukufa (boravka na Arefatu);
4. Kupanje nakon opremanja mrtvaca.
Farzovi gusula:

1. Nijjet srcem;
2. Cijelo tijelo oprati vodom;
3. Posebno voditi računa da se pokvasi koža između prstiju, ispod kose, pupak itd.
Sunneti gusula:

1. Početi sa Bismillom;
2. Oprati ruke prije nego što se zamoče u posudu sa vodom;
3. Početi prvo sa uklanjanjem nečistoće;
4. Dijelove tijela koji se peru prilikom uzimanja abdest oprati prije ostalih dijelova tijela;
5. Dobro izaprati usta, nos i potrati unutrašnjost ušnih školjki;
6. Pri završetku oprati noge.

Mekruhi gusula su (mekruh je Šerijatom pokuđeno djelo):

1. Rasipati vodu;
2. Kupati se na nečistom mjestu;
3. Kupati se bez zastora ili zaklona na otvorenom;
4. Kupati se u stajaćoj vodi koja miruje i ne teče. Kategorička zabrana kupanja u stajaćoj vodi u ovom slučaju bliža je haramu nego mekruhu.

dekorativna linija
Kako se uzima gusul?

Postupak onog koji uzima gusul:

1. Prvo će proučiti Bismillu;

2. Odlučiti da gusul uzima radi uklanjanja džunupluka (velikog hadesa, nečistoće);

3. Zatim će tri puta oprati šake;

4. Zatim će oko prirodnih otvora velike i male nužde, pranjem odstraniti nečistoću;

5. Potom će uzeti abdest kao što se uzima i za namaz, s tim što može noge oprati odmah, uzimajući abdest, ili na kraju uzimanja gusula;

6. Nakon toga, proći ce prstima kroz kosu i politi je vodom, i to tako da se prstima dohvati sami korijen kose. Ženi je dovoljno da se samo po glavi polije sa tri pregršti vode, tako da voda dođe do korijena kose;

7. Žena ne mora raspletati pletenicu;

8. Zatim će sa tri polijevanja vodom oprati cijelu glavu zajedno sa ušima;

9. Potom će odozgo prema dolje saprati prvo desnu a zatim lijevu stranu tijela, vodeći računa da se operu i manje pristupačna mjesta kao što su pupak, ispod pazuha, ispod koljena itd.
Šta je džunup osobi zabranjeno?

1. Učiti Kur'an, osim istiaze (euzubille, dova i zikrova);
2. Ulaziti u džamiju, osim onom ko je prinuđen/a da kroz nju samo prođe;
3. Klanjati;
4. Direktno dodirivati Mushaf.