Vakat | Forum

Puni Oblik: Allahovo stvaranje riječju "budi"
Trenutno pregledate lite oblik foruma. Pogledajte puni oblik sa odgovarajućim oblikovanjima.
Da li je tačno da je Svevišnji Allah sve što postoji na svijetu stvorio riječju "budi", osim čovjeka i Dženneta, koje je stvorio Svojom rukom?

Kada Svevišnji Allah želi nešto stvoriti, On za to samo kaže: "Budi!" i ono biva. Na to upućuje ajet: "Ako nešto hoćemo, Mi samo za to reknemo: 'Budi!', i ono bude" (En-Nahl, 40). Međutim, iz počasti prema nekim stvorenjima Svevišnji Allah stvorio ih je Svojom rukom. Ibn Omer, radijallahu anhuma, rekao je: "Uzvišeni Allah stvorio je četiri stvari Svojom rukom: Adema, alejhis-selam, Prijesto, pero i edenske vrtove (Džennet). Ostalim stvorenjima rekao je: 'Budi', pa su nastala." (Adžuri, Eš-Šeria, br. 756, Hakim, Mustedrek, br. 3244. Ove riječi su vjerodostojno prenesene od Ibn Omera, radijallahu anhuma.)

O tome da je Adema, alejhis-selam, stvorio Svojom rukom, Svevišnji Allah rekao je: "O Iblisu, šta te navelo da ne učiniš sedždu onome koga sam Ja Svojim dvjema rukama stvorio? Jesi li se uzoholio ili misliš da si uzvišen?" (Sad, 75).

U hadisi-kudsijju navodi se da je Svevišnji Allah o Svojim najodabranijim robovima rekao: "To su oni koje sam Ja odabrao, njihovu počast (u edenskim vrtovima) Svojom sam rukom zasadio i zapečatio. To oko nije vidjelo, uho nije čulo, niti je palo na um čovjeku..." (Muslim, br. 189)

Ova posebnost u stvaranju kojom je Svevišnji Allah odlikovao neka Svoja stvorenja znak je počasti i posebnog stepena, a zbog mudrosti koja je Njemu poznata, stvorio ih je Svojom rukom za razliku od ostalih stvorenja koja je stvorio Svojom riječi. Ove vijesti se prihvataju i u njih se vjeruje bez istraživanja detalja i kakvoće, uz ubjeđenje da je Svevišnji Allah daleko od bilo kakvog nedostatka i manjkavosti i da ništa nije kao On.

Svevišnji Allah također je Svojom rukom ispisao ploče koje je dao Musau, alejhis-selam, a na to ukazuje predaja od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, u kojoj se navodi da je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: "Adem i Musa su se prepirali, pa Musa reče: 'Ademe, ti si naš praotac; pogriješio si i izveo si nas iz Dženneta.' Adem će na to: 'Musa, zar me ti, koga je Allah odabrao da s Njime govori i kome je Tevrat Svojom rukom napisao, koriš zbog djela koje sam počinio, a koje mi je Allah propisao da počinim četrdeset godina prije nego što me je stvorio?' Tako je Adem u polemici nadvladao Musaa." (Muslim, br. 2652, Ebu Davud, br. 4692. Vidjeti: Muhammed Salih el-Munedžid, Islam, sualun ve dževab, br. 117279)